Berta Sándor

Tucatnyi internetkávézót zárattak be Iránban

Az újabb nyilvános kritikákra és ellenvéleményekre szigorral, letartóztatásokkal és börtönbüntetések kiszabásával reagált az iráni kormány. Az akció ezúttal is elsősorban az internetdisszidensek ellen irányult.

A Riporterek Határok Nélkül (ROG) nevű civil szervezet információi szerint a teheráni rendőrség összesen 24 internetkávézót záratott be, valamint őrizetbe vett 23 felhasználót, köztük 11 nőt. A letartóztatott személyek elleni vád "erkölcstelen magatartás". A razziák részét képezték egy tavaly áprilisban, főleg nők ellen indított akciónak, amelynek keretében az iráni kormány és a rendőrség arra szólította fel a helyi nőket, hogy tartsák be az iszlám öltözködési előírásait, vagyis ne hordjanak nyugati típusú ruhákat, szűk nadrágokat és magas sarkú csizmákat.

"A teheráni kormány álláspontja - különösen a nők szabad véleménynyilvánítási jogával kapcsolatosan - tovább radikalizálódik. A letartóztatási indokok elég különös megállapítások és követeljük, hogy a hatóságok engedjék szabadon az őrizetbe vett személyeket, a bezárt internetkávézókat pedig újra kinyithassák a tulajdonosaik" - közölték a ROG munkatársai.

"Nagyon különleges helyzet van Iránban. Egyes csoportokat megfigyel és tagjaik ellen fel is lép az iráni kormány, mert el merészelik mondani a véleményüket például a kormányról és annak dolgairól. Viszont az iráni feministák saját online újságot indíthattak, amely egyúttal a kormánnyal kapcsolatos kritikákat is megjelenteti. Az embereknek a letartóztatásoktól tartva gyakran kell változtatniuk az e-mail címeiket" - nyilatkozta Clothilde Le Coz, a ROG Internet Freedom Desk részlegének vezetője.

A nők mellett az internetdisszidensek jelentik a másik fő célpontot. A még tavaly novemberben letartóztatott Maryam Hosseinkhah és Jelveh Javaheri továbbra is a hírhedt Evin-börtön vendégszeretetét élvezi. Mindketten a nők jogaiért álltak ki. A hivatalos vád ellenük: "hamis információk nyilvánosságra hozatala és az iszlám köztársaság elleni reklám". Szabadon bocsájtásukért cserébe az iráni hatóságok Hosseinkhah esetében 95 000, Javaheri esetében 50 000 eurós óvadék megfizetését kérik. Le Coz szerint az összegek nem véletlenül ilyen magasak, hiszen pontosan tudható, ekkora pénzt senki sem tud letenni az asztalra.

Iránban szigorú internetcenzúra van. Minden weboldalt regisztráltatni kell a kulturális minisztériumban. Egy honlap bezárásához elég, ha egy az iszlámot sértő, a szeparatista nézeteket népszerűsítő, egy ember magánéletébe beavatkozó vagy hamis információkat tartalmazó anyag jelenik meg rajta. A Riporterek Határok Nélkül idei sajtószabadság-listáján Irán jelenleg 169 ország közül a 166. helyen áll, csupán Türkmenisztánt, Észak-Koreát és Eritreát előzi meg, Kína és Mianmar (Burma) is előtte van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #2
    Figyelj, nem kell ezeket a híreket túl komolyan venni, van bennük csúsztatás rendesen. Amerikaiak nyomatják az iránellenes propagandát, hogyha majd megtámadják őket, és jön a hír, hogy amerikai bomba cafatokra szaggatott néhány százezer iráni nőt és gyereket, ne sajnáld őket túlságosan...
  • Molnibalage #1
    Örülök, hogy nem abban az országban élek, de azért sajnálom az ott élőket is.
    Szép, békés és toleráns vallás az iszlám állítólag, csak ha mondjuk egy nő nem tartja magát hívőnek és nem akarja betartani a hülye törvényeiket ez a vége? ANYÁD!