MTI

Meghalt a börtönben egy iráni blogger

Emberi jogi szervezetek jelentése szerint Teherán központi börtönében meghalt egy iráni blogger, akit országa legfelsőbb vezetőinek bírálatáért tartóztattak le.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet a honlapjára feltett, szerdai keltezésű nyilatkozatban követeli Omid Mirszajafi halála körülményeinek kivizsgálását. Az RSF szerint a bíróság semmilyen értesítést nem küldött Mirszajafi ügyvédeinek, akik a blogger haláláról egy rabtárstól értesültek. Egy másik, Nemzetközi Kampány az Iráni Emberi Jogokért elnevezésű csoport Dubajban közzétett csütörtöki nyilatkozatában azt írja, hogy Mirszajafi szerdán hunyt el a teheráni Evin börtönben, s őket már az egyik ügyvéd értesítette.

A 29 éves bloggert - aki főként kulturális témájú cikkeket írt - tavaly novemberben állították bíróság elé az iszlám köztársaság vezetőinek megsértése címén. Ezért az iráni büntető törvénykönyv szerint akár két év börtönbüntetés is kiszabható. Legutóbb február 7-én hallgatta ki a forradalmi bíróság, s ezt követően ítélték 30 havi szabadságvesztésre. Közleményében az RSF az iráni hatóságokat teszi felelőssé Mirszajafi haláláért, egyrészt azért, mert - mint írják - indokolatlanul tartóztatták le, másrészt, mert a depresszióban szenvedő férfinak nem biztosították a szükséges orvosi ellátást.

Mirszajafi esete kapcsán a párizsi központú szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a teheráni hatóságok decemberben egy neves iráni-kanadai blogger, egy bizonyos Hossein Derakhshan letartóztatását is bejelentették. A kanadai média szerint a férfit azzal vádolják, hogy kémkedett az ország ősellenségének, Izraelnek. Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda felszámolt néhány iráni honlapot, amelyek állítólag külföldi kormányoktól kaptak pénztámogatást, és őrizetbe vett több tulajdonost, mert állítólag iszlámellenes és pornográf honlapokat működtettek.

A hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA nem közölt részleteket csütörtöki jelentésében, nem nevezte meg az őrizetbe vett személyeket, és nem jelölte meg közelebbről a felszámolt honlapokat sem. Teherán újra meg újra azzal vádolja az Egyesült Államokat és annak néhány szövetségesét, hogy igyekeznek aláásni Irán állami és társadalmi rendjét. Az iráni hatóságok az utóbbi két év folyamán őrizetbe vettek több iráni-amerikait azzal a váddal, hogy a kormány megdöntésére törekedtek. Később szabadon engedték őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #13
    http://zundelsite.org

    Ő is börtönben van. Ahol gyűlöletbeszédért -és ők mondják ám meg, mi a gyűlölködő!!! és holótagadásért embereket csunkak le, ott sincs szólásszabadság. Uncsi már, hogy mindig csak a keletet ócsárolják, hogy ott "nincs szabadság". Pedig ott nincs szabadság, ahol hatalmon van a azabadkőművesség.

    No és, aki "rémhírtévét" mond, azon fogott a tóta "mester" hiszterolibsi agymosása
  • Bubbax #12
    "nem biztosították a szükséges orvosi ellátást"

    Dehogynem! Orvosi felügyelet alatt kínozták halálra!
  • Tetsuo #11
    Na es akkor mi van? :P
  • vasziszdasz #10
    Az iszlám egy sátánista szekta, nem leszólni kell, hanem atommal irtani.
  • vasziszdasz #9
    És még mekkora kamu is. Nemlétező páncélautók törne össze ombudsmanokat, mi? Biztos a rémhírtévé nyomatta ezt is.
  • hol9672 #8
    A franciáknál pedig már azért sittre mész, ha leszólod pl a muzulmánok egynéhány, igen barbár vallási szokását (bárányáldozat)

    Brigitte Bardot-ot is sokadjára hurcolták meg már.

    Ausztriában pedig, akár húsz évet is kaphatsz, ha hatmilliónál kevesebbet mondasz.
  • B0nFire #7
    Mindez nagyon szomorú, na de azért mindenkinek a saját élőhelyén kell tudnia, hogy hol a határ, mit tehet meg büntetlenül, és mit nem. Ő vagy tudatlan volt (ami büntetést érdemel), vagy szándékosan csinálta (büntetést érdemel). A végeredmény szempontjából mellékes, hogy az előbbi, vagy az utóbbi eset áll fenn.

    Sajnos.

    Az meg hogy a börtönben a rabtársak mit művelnek egymással, az is megérdemelne több tanulmányt. A börtön kész pszichoterror. Nem hiszem, hogy egy politikai foglyot egy napon kéne emlegetni a köztörvényesekkel, és közéjük zárni. Sehol. Egyik országban sem.
  • hol9672 #6
    A szokásos, nagyorrúaktól való, Irán elleni hangulatkeltés része ez a cikk is. ;-)
  • NEXUS6 #5
    A rendszer bírálóit/ellenzőit mindenhol börtönbe zárják, csak mások a határok ameddig az ember elmehet.

    Történetesen ez az ember blogot írt, de nem az a helyzet, amit a cikk címe sugall, hogy Iránban a bloggereket börtönbe zárják, akik aztán ott rejtélyes körülmények közt meghalnak.

    Ilyen esetek mindenhol vannak, ilyen a Világ, nem egy liberális paradicsomban élünk.
  • Camouflage #4
    Vicces nemde? :) Ahogy az is, mikor az ombudsman kijelenti, hogy atfogo vizsgalatokat kezdemenyez a magyar BV intezmenyekben, es erre masnap totalkarosra tori az autojat egy pancelozott BV gepjarmu. Hat igen, fatalis veletlen es kb. annyira hiheto, mint anno az ongyilkossagi hullam, ami a magas beosztasu katonatiszteket es rendoroket tizedelte.

    Es most mindenki, egyszerre: "Magyarország, én így szeretlek!" :)