Gyurkity Péter

Szeptemberben jönnek a DirectX 11 grafikus kártyák

Az AMD mutatja be elsőként az újgenerációs technológiát támogató megoldásokat, amelynek eredményeként komoly előnyre tehetnek szert a rivális nVidiával szemben - néhány részletet már ismerünk.

A napokban egy érdekes invitáló kártya képe bukkant fel az interneten, amelynek szövege arra utal, hogy a jeles eseményre szeptember 10-én kerül majd sor. Ekkor mutatják be az egyelőre Evergreen kódnéven ismert következő generációs sorozatot, amelynek két legfőbb előnye az új gyártástechnológia alkalmazása, valamint a DirectX 11 hardveres támogatása.

A készülő kártyákról eddig sajnos nem sok részlet szivárgott ki, biztosan csak annyit tudunk, hogy ezúttal 40 nanométeres csíkszélességgel dolgoznak a gyártás során, valamint hogy az AMD nagy reményeket fűz a közvetlenül a Windows 7 előtt piacra kerülő változatoktól. Korábban ugyan megjelentek olyan hírek, miszerint öt különböző példány megjelenésére számíthatunk, ezt azonban azóta sem erősítették meg - mindenesetre az valószínű, hogy ezzel az öt példánnyal a teljes piacot lefednék, a csúcskategóriától a mainstream vonalon át a belépő szintig minden szegmenst. Ugyanígy kérdés, hogy az nVidia mivel készül saját konferenciájára, amelyet szeptember második felében rendeznek meg.


Az biztos, hogy az AMD komoly előny megszerzésére számít az új kártyák révén. A mostani generáció, a Radeon HD 4000 család több tagja olyannyira jól sikerült, hogy a riválisnak komolyan össze kellett szednie magát, és sebtiben raktak össze néhány további példányt, hogy tartsák a lépést. Most abban reménykednek, hogy egy nagyobb lépéssel a konkurens gyártó elé kerülhetnek, hosszabb időszakra megszerezve a vezető pozíciót, ami mindenképpen jót tenne az Intel által kissé megtépázott, bár a grafikus kártyák piacán még mindig jobban álló hírnévnek.

Addig is az AMD további asztali, üzleti felhasználásra szánt központi processzorokat dob piacra, amelyek között új Phenom II X4, X3 és X2, valamint Athlon II X2 példányokat is megtalálunk. Ezek szintén a harmadik negyedévben látnak majd a napvilágot, míg a grafikus kártyák megjelenésére szeptemberben, illetve októberben számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PeterGee #64
    És mennyibe kerül a tv amin már van is értelme a BR filmnek? Ezt ált szeretik elfelejteni a konzolosok. Hiába tud a ps3 HD-t, ha egy 55cm-es katódsugáscsövesen nézed.
  • zola2000 #63
    ja csak egy dologra jó: xbox360 játékok futtatására, de az elég is.
  • zola2000 #62
    2008 áprilisában az e-bayről 46ezer valamennyi volt egy új xbox360 arcade, csak a flashelés idejére lett kibontva.
  • Sanyix #61
    ...boxot 45-ért...
  • Sanyix #60
    (mellesleg másfél éve te álmodban vettél boxot, legalábbis 360-at)
  • Sanyix #59
    Na igen csak azon a 45k boxon nincs is olyan változatosság a játékokban, na meg csak 1 dologra jó ;) nem véletlenül nem vettem én se boxot, valószínűleg inkább csak porosodna.
  • zola2000 #58
    Na bumm, nekem meg a másfél éve 45 ezerért vett boxomon...
  • Chocho #57
    Régi PC-s játékosként muszáj, hogy közbeszóljak, mert ez a vita már régen lement két másik topicban is. A PC-sek igenis vesznek eredeti játékokat (nekem több tucat van), és a konzolosok is warezolnak (elég körülnézni a Mininovan). Ennek tehát semmi köze a gépek teljesítőképességéhez.
  • Sanyix #56
    Azért mert neked nincs logikád és azt sem tudod mi az a directx azért még nem lesz hülyeség.
  • Sanyix #55
    mellesleg pont a filmkiadók azok akiket örömmel "megkárosít" a legtöbb ember, jogosan.