Gyurkity Péter

OWC: USB-re köthető grafikus kártya

Elsősorban profiknak szánja megoldását az OWC, amely legfeljebb 4, illetve 6 kijelző csatlakoztatását teszi lehetővé azon PC-k esetében, amelyek eredetileg nem támogatták a többmonitoros felállást.

Az Other World Computing egy érdekes fejlesztéssel állt elő, amely szerintük alaposan megkönnyíti a több különböző feladaton egyszerre dolgozó profik dolgát. Grafikus kártyájuk ugyanis az USB-porton keresztül csatlakozik a számítógéphez, ezzel pedig lehetővé teszik több monitor egyidejű használatát. A megoldás nem lesz olcsó.

Az USB 2.0 platformra támaszkodó adapter PC esetében 6, míg a Macintosh számítógépeknél legfeljebb 4 kijelző használatát teszi lehetővé. Előbbi esetében Windows 2000 SP4-re, Windows XP-re, vagy Windows Vista operációs rendszerre van szükségünk, az Apple számítógépeinél pedig Intel processzorra, valamint Mac OS X 10.4 verziószámú szoftverre. A maximális felbontás 1600 x 1200 pixel, így a legnagyobb, szintén professzionális felhasználásra szánt kijelzőkről le kell mondanunk. Némi könnyebbséget jelent azonban, hogy a DVI to HDMI, valamint a DVI to D-Sub adapterek révén régi és új monitorokat egyaránt csatlakoztathatunk.

A cég elsősorban azon felmérésekre alapozza fejlesztésének piacra dobását, amelyek szerint a több kijelző egyidejű használata nemcsak nagyobb kényelmet, hanem hatékonyságot is eredményez a munkafolyamatokban - a szakmabeliek ezek szerint gyorsabban és kevesebb hibával dolgoznak, mivel egyszerre több különböző részletet, folyamatot követhetnek figyelemmel. Azon számítógépek esetében, amelyek integrált megoldásaikkal nem támogatják az ilyen és hasonló felállásokat, most az USB-re csatlakozó kártyákkal hidalhatjuk át ezt a hiányosságot.

Ami az anyagiakat illeti, egy-egy adapter 99 dollárba kerül - mivel azonban egy készülék egyszerre csak egy kijelzőhöz csatlakozik, kissé kényelmetlen lesz 4, illetve 6 kártyát beszerezni az ideális felállás kiépítéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AlexX #5
  És ilyet hol lehet venni? Mivel elég régóta vadászok ilyesmire a laptopomhoz, de eddig azt sem tudtam hogy létezik ilyen, most meg találtam ezt: http://www.magma.com/products/pciexpress/expressbox1/index.html
  De ezt meg az oldal szerint legközelebb német országban kaphatom meg.
  Tud valaki olyan megoldást ami itthon is kapható? Mennyi pénz? Esetleg konkrétan ezt hol lehetne kapni?
 • Inquisitor #4
  Ezt a Samsung a saját USB monitoros rendszerével rég megcsinálta, szintén 6 monitorig ... igaz ott a kijelzőbe van építve a "videokártya". Nagyobb felbontásokban olyan 15fps-t tud, kisebben 30-at.
 • kvp #3
  Ez csak egy 2D-s ramdac kartya, tehat maximalis felbontasban 330 MB/sec lenne a forgalma. Ha csak az eltereseket kuldi at, akkor meg van esely arra, hogy mukodjon. Mivel sem 2D, sem 3D gyorsitas nincs benne, ezert az usb buszon igazabol semmilyen bonyolultabb muveletet nem kell vegeznie, csak kiadni az uj kepeket.

  Kulso laptop videokartya pedig mar regen van. Egy sima desktop pci express kartyat kell beletenni egy express card-dal csatlakozo expansion bay-be. Ez az express card miatt csak pci express 1-es sebesseget jelent, viszont mukodik es viszonylag olcson meg lehet venni. Ennek profi valtozata a pcie16-os slotba csatlakozo expansion box az nvida-tol, ami az 1 darab belso pcie16-ot slotot, 4 darab pcie4-es slotta bontja szet a kulso dobozban.
 • roliika #2
  Ara lennék kíváncsi, hogy notikhoz létezik-e már végre külső videókari? Akár Firewire, akár ExpressCard slotos megoldás?
 • atlagember #1
  Én azért kíváncsi leszek arra, hogy a grafikus kártya által igényelt adatmennyiséget miként fogja bírni az usb sebességgel.