Gyurkity Péter

Elkészült az ASUS külső grafikus kártyája

Nem sokkal az első bejelentés után az Asus máris piacra dobja külső grafikus kártyáit, amelyekkel a noteszgépek nyújtotta élményt szeretnék nagyban javítani. Az elképzelés nem új, ám a cég szerint most sikerre vihetik.

Az Asus Republic of Gamers (ROG) XG Station névre keresztelt megoldása érdekes koncepciót valósít meg. Az elképzelés szerint a noteszgépek grafikus vezérlőit nagyszerűen ki lehet egészíteni olyan külső megoldásokkal, amelyek az asztali gépekhez hasonló teljesítményt nyújtanak, kisegítve és megtámogatva a beépített chipeket. A hardveres jellemzők ennek megfelelően jobban festenek a szokásosnál, egyedül a várható árat rejtik még véka alá.

Az ötlet egyáltalán nem új, hiszen - amint arról már korábban is említést tettünk - a cég már 2007 elején ismertette a készülő fejlesztést. Az ezt követő időszakban azonban mély csend honolt a projekt háza táján, egészen a hónap elejéig, amikor is megszellőztették, hogy most szeretnék piacra dobni az első változatokat. Ezek az ExpressCard interfészen keresztül kapcsolódnak a kiegészíteni kívánt noteszgépekhez és az nVidia GeForce 8600 GT asztali változatának erejét mutatják meg a mobil szegmensben.


A G84 grafikus chip 32 stream processzorra, 16 textúrázó egységre és 128 bites memóriainterfészre támaszkodik. A magórajel 540 MHz, a 256 MB GDDR3 memória pedig 1400 MHz-en fut. Ezt megfelelőnek ítélik, annak ellenére, hogy a 8600 GT nyilvánvalóan nem tudja felvenni a versenyt a kifejezetten csúcskategóriás megoldásokkal. Erősebb kártyát nincs is nagyon értelme beleerőszakolni a külső házba, mivel az interfész 250 MB/s-os maximális sávszélessége ezt már lekorlátozhatja. Az Asus szerint az alap változat 12-szer gyorsabb az Intel 945GM chipeknél, a 965GM chipkészlethez képest pedig 6,7-szeres a gyorsulás.

Ahogy azt már említettük, az árat egyelőre nem közölték - ezt sokan annak tudják be, hogy a pontos adat sokakat elriasztana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #16
    Adhatnál linkeket, ahol ilyen olcsó megoldást lehet találni, mert én csak többszáz USD-s cuccokat láttam.

    Mellesleg az Asuséban van hangkártya is, és különböző ki- és bemenetek.
    Nálam nem probléma a külső monitor, mert egyébként is otthon egy 22"-osra van kötve a noti.
  • kvp #15
    "Egyrészt a fogyasztása nagyobb lehet, jobban is melegszik, másrészt nem olcsóbb, mintha külön veszel egy ilyet. Arról nem is beszélve, hogy ezt akár másik notira is rá tudod kötni."

    Csak eppen a laptop sajat monitoraval nem lehet hasznalni. Ha meg kulso videokartya kell, akkor egy szabvany external pciexpress bay olcsobb es azok elmennek szabvany desktop videokartyakkal is. Az egyetlen ami hianyzik olyankor az az asus logo es a szep diszito panel. Viszont arban kb. 25 ezer forintbol megvan a videokartyaval egyutt. Meg olyan valtozat is letezik, amibe tobb kartya megy, tehat a videokartya melle mehet egy tv kartya vagy barmi mas is. A bovito doboz maga nem is tartalmaz igazan elektronikat, csak egy csatlakozo atalakito az express card es a pcie slot kozott. Az alapkoltsege kb. annyi, mint egy 3.5/2.5-os merevlemezcsatlakozo konvertere. Az usb csak bonusz, mivel az is kijon az express card csatlakozon, ezert azt is ki lehet vezetni 4 darab vezetek koltsegen.

    A termek jo, de csak olyan embereknek, akiknek van egy gyenge videokartyaju laptopjuk egy folos monitoruk es nem tudnanak egy kulso merevlemezhazat sem osszerakni ezert keszen akarjak megvenni az egeszet.
  • willcox #14
    Általában nem kérdezik meg egy cégnél a dolgozókat, hogy milyen laptopot szeretnének. A céget a legkevésbé sem érdekli, hogy akar-e a dolgozó játszani rajta. Vagyis egy, már létező laptophoz ez ideális kiegészítés. Mellesleg egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy egy beépített, erős videokártya szerencsésebb megoldás. Egyrészt a fogyasztása nagyobb lehet, jobban is melegszik, másrészt nem olcsóbb, mintha külön veszel egy ilyet. Arról nem is beszélve, hogy ezt akár másik notira is rá tudod kötni.
  • PLaci #13
    Nincs értelme, mert ammennyiért ezt majd adják, azért az árkülömbségét már olyan notit kapni simán, amiben beépített gamer kártya van....
  • Xcentric #12
    Ki a franc akar laptopot venni, amikor félévente kapja az ember a vadi új céges laptopokat. Gyors proci, sok ram, csak a VGA szar benne, akkor marha jól jön egy ilyen...
  • willcox #11
    Az összesnek (az újabbaknak).
  • DeviloftheHell #10
    ha játszani akarok laptopon olyat veszek amiben tisztességes videokari van nem ilyen szutyok intel meg hasonlo integrált szemét
  • Adenoma #9
    vajon hány laptopnak van ilyen portja az asusokon kívül? senkinek?
  • willcox #8
    Ha emészthető áron lesz kapható, akkor veszek egyet. A laptopot otthon most is külső monitorral használom.
  • dez #7
    Azért elképesztő, hogy képes vagy másodjára is leírni ugyanazt a téves adatot, amikor pár napja többen is kijavítottunk.

    PCI 32 bit - 133 MB/s, half duplex (egyszerre egy irányban), és a buszon lévő összes eszköz osztozik rajta

    PCIe x1 - 250 MB/s, full-duplex (mindkét irányban egyszerre), és minden eszköznek dedikált vonala van