Gyurkity Péter

Intel: bemutatkozik a sokmagos grafikai platform

A SIGGRAPH közeledtével az Intel megosztotta a közönséggel a Larrabee architektúra fontosabb részleteit. A két hiányzó apróság a valós teljesítmény, valamint a felhasznált magok száma.

A Larrabee napvilágot látott részleteiről korábban mi is igyekeztünk beszámolni, hiszen nem másról van itt szó, mint az Intel támadásáról a diszkrét, különálló grafikus kártyák ellen. A cég a megszokott egy-, illetve kétvezérlős kártyák helyett egy sokmagos dizájnnal állt elő, amely ígéretük szerint mind az általános jellegű, mind pedig a teljesítményigényes feladatokban jól szerepel majd. Mivel azonban a teljesítményről nem beszélnek, így egyelőre csak találgathatunk a lemosás milyenségéről.

A konferencia előtt nagyjából egy héttel megjelent közleményben végre részletesen is beszámolnak a platformról. A közleményből kiderül, hogy az alapötlet abból az igényből fakadt, hogy valamilyen módon ötvözni kellene a könnyen programozható központi processzorok és a grafikus vezérlők előnyeit. Ez nem újdonság, hiszen az AMD is valami ilyesmin dolgozik a Fusion projekt keretében, az Intel azonban egyszerre sok magot és kiváló teljesítményt ígér, amire mérete, kapacitása és lehetőségei miatt a cégnek meg is van minden esélye. A támogatott API-k között természetesen szerepel az DirectX és az OpenGL, a cég szerint pedig lehetőséget adnak a fejlesztőknek új API-k alkalmazására is, hogy megfelelő módon kihasználják az új funkciókat.


Arról az Intel mélyen hallgat,hogy pontosan mennyi magot használnának fel a különböző változatokban, a szaklapok által megtekintett illusztrációkon azonban 8 és 48 mag közötti intervallum szerepelt. Ezek után nem lenne nagy meglepetés, ha a 2009-2010 fordulóján megjelenő belépő szintű modell 8 maggal érkezne. A vállalat lineáris teljesítménynövekedést ígér, vagyis 16 mag a 8 magos változat erejének megduplázását jelentené és így tovább - a cég adatai szerint legfeljebb 10 százalékos eltérés mutatkozik a tökéletes lineáris vonalhoz képest.

A Larrabee termékvonal tagjainak egy-egy magja gyakorlatilag egy tökéletesített Pentium mag, amely egy teljes x86 processzormagnak fogható fel. Ez azonban egy VPU-val (vector processing unit) egészül ki, többszálas üzemmóddal, valamint 64 bites kiterjesztéssel és kifinomult pre-fetching technológiával megspékelve. Az továbbra is kérdés, hogy pontosan hány mag hozná a mai erős nVidia és AMD grafikus vezérlők teljesítményét, szakértők szerint azonban az Intel nyilván nem fog jelentős mértékben gyengébb megoldással előállni.

A dokumentum megemlíti, hogy a megoldás teljes mértékben támogatja az IEEE által meghatározott dupla-precíziós lebegőpontos számítások szabványát, amely ugyan a riválisok vezérlőiben is megtalálható, ám a legtöbb esetben súlyos teljesítményvesztést eredményez. Az nVidia legújabb Tesla megoldása például a dupla-precíziós számításokban alig egytizedét hozza a hagyományos műveletekben elért teljesítménynek. Több lap részletesen is értékelte a bejelentést, némi saját mondandóval és spekulációval kiegészítve:

HEXUS.net
TG Daily
AnandTech

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tomasz Man #11
  Nagyon nagy gondban lehet majd az nVidia, ha nem lépnek időben, ugyanis nekem nagyon úgy tűnik, hogy kényszer helyzetbe hozta az AMD/Intel páros ilyen téren a drágalátos nVidiát. SZerintem az nvidiának az IBM-el kellene szövetkeznie ahhoz, hogy felvegye CPU teljesítményben aversenyt a másik kettővel szemben. De ez nem fog bekövetkezni, mert az IBM az AMD-vel éli most a baráti életét. Így véleményem szerint az nVidia a VIA-hoz hasonló pályafutást fog befutni, most még tartja magát, de vajon meddig lesz ez tartható az Intel Larrabee/AMD-ATI Fusionnel szemben hosszabb távon? Ez itt a létkérdés csupán.
 • dez #10
  Pont azt akarják leépíteni, amikor jelenleg a közepében ülnek? (A legtöbben akkor is Nvidiát vesznek, ha éppen nem is az a legjobb választás.) Akkor miből fognak élni? Az Intel és AMD féle új hibrid chipek jobbak lesznek összetettebb matematikai számításokban (munkaállomás, minikomp., stb. vonalon). A mostani GPU-knak erősen visszaesik a teljesítménye ilyen alkalmazásban. (Persze egy sima CPU-nál még gyorsabb marad.)

  A VIA-val való összeállás napirenden van már egy ideje, de a VIA CPU-k nem túl nagy teljesítményűek. Bár talán közösen össze tudnak hozni valamit.
 • ihateworkdays #9
  ...és Lesz belőlük NVIAdia?:D
 • snorbi #8
  NVidia összeállhat a VIA-val...
 • Abu85 #7
  Semmit ... a múlt évi (zárt) hosszútávú üzleti beszámolójában a PC-s VGA piac leépítése lett beharangozva.
 • geli13 #6
  betársul amd-ékhez:D intel nem hiszem, hogy megveszi...
 • Davidus #5
  ha ez lesz a jövő akkor az nvidia gondban lehet. AMD is azért vette meg az ATIt hogy legyen válasza az intel féle cpu+gpu megoldásra. de az nvidia mit fog lépni ezekre?
 • shabba #4
  A Larrabee fő területe az általános célú, jól párhuzamosítható feladatok a grafika inkább csak egy ezzel együtt járó rész ami csak egy része a nagy egésznek. Azt kizártnak tartom hogy a Larrabbe a mostani játékokat gyorsabban futassa mint az Nvidia vagy AMD erre készült megoldásai, de nem is igazán ez cél. Játék fronton max egy erős közép kategóriás termék lesz, főleg az első nulladik generációs változat, de nem hiszem hogy Intel részéről a játékprogamok lesz az igazán lényeges célterület.

  Magok száma terén az elmúlt évek során többféle variáció jött már képbe a 16/24/32 és 48-as számok voltak a leggyakoribbak. 45nm-en nagy valószínűséggel 32 magos lesz a legnagyobb példány, 2010-ben érkező 32nm-es következő generációnál lesz valószínűbb a 48 magos kialakítás. Persze a kevesebb magos verziók célterülete is megvan, hisz pl. egy processzor mellé integrált GPGPU kialakítás igen jól jön majd mobil fronton vagy alsó kategóriás desktop rendszereknél.
 • floatr #3
  A cikk egy kicsit elnagyolt, és nem igazán hegyezi ki a témát az intel mostanában divatos GPU-n futtatott kóddal kapcsolatos problémáira. Pedig tudtommal ez volt az egyik mozgatórugó
 • RecoPhile #2
  "az Intel azonban egyszerre sok magot és kiváló teljesítményt ígér" és méreg drágán. :D
  Bár ez szerintem AMD nél ugyan ez lesz. De azért kiváncsian várom.