Gyurkity Péter

Érintőképernyőt akarnak a mobilosok

A mobiltelefont használók nagy többsége minden árkategóriában elvárja az extra funkciók beépítését, jó részük kortól és ártól függetlenül számít az érintőképernyő jelenlétére.

Az ABI Research által megkérdezett több mint ezer amerikai mobiltulajdonos válaszai alapján kirajzolódnak az egyes korosztályok főbb elvárásai a telefonokkal kapcsolatban, illetve arról is képet alkothatunk, hogy mennyien használják közülük valójában a kívánt funkciókat. Érdekesség, hogy a kettő általában nem fedi egymást.

A kutatócég három árkategóriát különböztetett meg, sorrendben az 50, 100, valamint 150 dollárba kerülő készülékeket, ezek esetében kellett választ adni a megkérdezettnek a kívánt, valamint a mindennapok során használt funkciókat illetően. A felmérésben résztvevőket ezen felül korosztályok szerint csoportosították, így például külön vették a 18 és 29 év, valamint a 40 és 59 év közöttieket. Az nem túl meglepő, hogy az idősebbek kevésbé várják el a különböző extrákat (úgy mint internetelérés, zenehallgatás, beépített kamera), különösen ha az olcsóbb készülékeket vesszük példaként, ám érdekes, hogy a nagy többség, kortól és ártól függetlenül elvárja az érintőképernyő meglétét.

Egyedül ez jelentett ugyanis kivételt a válaszokban, a megkérdezettek túlnyomó többsége számít arra, hogy még a legolcsóbb, 50 dollár, vagyis 10 ezer forint körüli készülékek esetében is elérhető az érintőképernyő, és nyilván az ezzel járó további funkciók. Az idősebbek kevésbé tartanak igényt a többi kiegészítő opcióra, a fiatalok számára azonban mindenképpen kiemelt fontosságú az internetelérés, a zenelejátszás lehetősége, valamint a képek és videók készítése a készülékeken. Ez azonban azt is jelenti, hogy az idősebb korosztályok tagjai nincsenek igazán tisztában azzal, mit is kaphatnak az adott összegért cserébe.

Szintén érdekes, hogy a felmérés készítői a sokszor emlegetett 80:20-as arányt fedezték fel, amikor összehasonlították a kívánságokat, valamint a mindennapokban is gyakran használt funkciók listáját. Eszerint a nagy többség elvárja a kiegészítők meglétét, ám valójában nagyon ritkán, avagy soha nem használja azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #55
    "Mielott az apple kijott az ipod-al mar leteztek mp3 lejatszok. Volt koztuk olyan is, ami szabvany usb-s csatlakozoval, cserelheto elemmel es beepitett radioval is rendelkezett es az elso ipod meretnek es aranak a toredeke volt. A marketing miatt az emberek megis az ipod-rol hiszik azt hogy elotte nem volt semmi es ezert minden lejatszot csak arrol masoltak. Ez alapveto tevedes."
    bár voltak olyan lejátszók, de nem vették őket. miután az apple kijött a sajátjával, a többi gyártó utána kezdett el ipod szerű lejátszókat csinálni. szerintem egyértelműen azt jelenti, hogy az apple-ról másoltak, nem az eleve meglévő nem túl sikeres lejátszókról. bár az apple is átvette a dolgokat, a fejlődést mégis ő indította el.
  • asysoft #54
    Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam: hiányzik nekem Symbianon a Skype, holott az mind Windows Mobilera, mind iPhonera elérhető.
    "Persze jailbreakkel már elég régóta megy"
    A hivatalos, Skype által kiadott kliens vagy valami Nimbuzz féle vacak?
  • asysoft #53
    Ezekhez buherálni kell, oda a "just works". És ugye a Google mapset használó xGPS nem említhető egy lapon pl iGOval, kamera alkalmazás max 15FPS-el rögzít iPhone kamerája miatt, stb, stb.
    "...egy fos telefon. A Nokia 5800-ról meg ne is beszéljünk." Én azért ezt nem állítanám.
  • asysoft #52
    Mai HW billentyűzettel rendelkező okostelefonok közül egyedül WM alapú gépekre van értelmes navigációs megoldás (x86-os gépen futó verzióról sem tudok, mondjuk nem néztem utána) úgyhogy emiatt kieséses alapon marad az említett platform... Hogy konkrétan melyik eszköz, jó kérdés, mint említettem, nem éppen szívem csücske a WinMo, de pl HTC Touch Pro teljesíti a feltételeket (más kérdés milyen áron)
  • ocsieu #51
    Már bocsi, de van már skype iPhone-ra, igaz csak pár hete. Persze jailbreakkel már elég régóta megy, állítólag 3G-n is. A 3.0-s softtal, ha minden igaz jailbreak nélkül is menni fog 3G-n a skype.
  • willcox #50
    Nem győztél meg. Amiket felsoroltál, azokat nem ismerem, de ez így nagyon buhera. Az Omnia meg gyárilag tudja.
    Persze ettől függetlenül is a nem cserélhető aksi, és a bővíthetetlen memória kérdése még mindig ott van. Az Omniámban eleve van 16 GB RAM, és tehetek be bővítésként még további 16 GB-ot (nekem 8 GB van benne pluszban).
    Az Omnián a flash-es játékok is mennek :))) Gyárilag.
  • Epikurosz #49
    " xGPS navigaciós progi Google Maps-al"
    Na, és ezzel Pestről Fótra el tudnék-e navigálni?
    (Beugratós a kérdés: nem tudnék.)
  • ssdb #48
    Biztos h tudok olyat ami az Omniában van és iPhoneban nincs. De nem ismerem az omniát nagyon, csak 1x használtam. Amiket felvetettél már mind elérhető iphonehoz, nem feltétlen hivatalosan. xGPS navigaciós progi Google Maps-al, Cycodeer videofelvevő progi, Backgrounder app háttérben futtatás multitasking, Clippy copy-past, Bluetooth protokollok iBluetooth. Jó persze ezek mind jailbreak telefonokon elérheték csak, de akkor is: Nincs olyan funkcióa flash lejátszáson kivül ami ma elérhetetlen lenne iphone-n és ez is készül.

    Amit kezeltem az Prada az ehhez képest egy fos telefon. A Nokia 5800-ról meg ne is beszéljünk. Omniát meg nem ismerem.
  • Epikurosz #47
    Köszönöm, hogy reagáltál.
    Nekem most egy sima pda-m van, gps-sel, de nem telefon. ez érintőképernyős. sdio kártyával wifizni is lehetne vele, de nem igazán szeretem, mert a virtuális billentyűzet nekem nem jön be. Lehet, hogy bennem van a hiba, és meg kell szokni, mert ez a jövő (?).
  • asysoft #46
    Szerintem ilyen paramétereknek megfelelő készüléket (pláne ha GPS-t navigációra akarod használni) egyedül a WM "telefonos PDA-k" között találhatsz.