Berta Sándor

Intelligens mobil ébresztő a stressz ellen

A Tamperei Technológiai Egyetem (TUT) kutatói olyan megoldást fejlesztettek ki, amelynek segítségével a mobiltelefonokat az egészséget megóvó ébresztőórává lehet átalakítani.

A HappyWakeUp technológia a mobilok mikrofonjának felhasználásával ügyel a felhasználók alvásfázisaira. Amennyiben a rendszer érzékeli, hogy az illető mozog vagy csak elbóbiskolt, akkor finom jelekkel megpróbálja felébreszteni. A cél az, hogy az ébresztés ne brutális módon, az adott személy alvási fázisból való kiszakításával, hanem minél kevesebb stressz mellett történjen.

"A HappyWakeUP előnye, hogy az embereknek nincs szükségük még egy külön eszközre. A szoftvert ugyanis elméletileg bármely mobiltelefonra fel lehet telepíteni. Egy ébresztés csak annyira veszi igénybe az akkumulátort, mint egy néhány perces telefonbeszélgetés" - hangsúlyozta Väinö Virtanen, a HappyWakeUp-ot kifejlesztő kutatók egyike. "Kiderítettük, hogy a mostani készülékekben beépített mikrofonok nagyon érzékenyek mindenféle zajra, hangokra és képesek az ágyban lévő zörejeket, mozdulatokat is érzékelni" - nyilatkozta Tapani Salmi, a TUT alváskutatója.

A HappyWakeUp az előzetesen beállított ébresztési időt megelőző utolsó 20 percet ellenőrzi. Amennyiben a hangok, a megváltozott légzés és a zajok alapján úgy érzékeli, hogy az illető már felébredt vagy félálomban van, akkor finoman megpróbálja felébreszteni. Ha viszont a felhasználó még mélyen alszik, akkor az előre beállított időpontban történik az ébresztés. "A mélyalvási fázisban jelentkező hagyományos ébresztés túlzottan stresszes az emberek számára. Ezt azonban elkerülhetjük az intelligens vekkerrel. Ez előnyös az egészségre, hiszen a stressz komoly szív- és agyi betegségek kiváltója lehet" - tette hozzá Tapani Salmi.

A HappyWakeUp hátránya, hogy a jelenlegi 1.10-es verzió csupán a Symbian S60 3rd Edition operációs rendszert használó mintegy 30 különböző Nokia-telefonon használható. Virtanen ugyanakkor megerősítette, hogy a más készülékeket és platformokat támogató változat már fejlesztés alatt van. A szoftver egyhetes tesztverziója 2 euróba, egy hosszabb licenc 50 euróba kerül. Lehetőség van ugyanakkor a SIM-kártyák és a mobilok közötti licencátadásra.

A HappyWakeUp-hoz hasonló megoldások már léteznek, a Sleeptracker és az aXbo karórákon alapul, míg az Axon Labs által megalkotott SleepSmart egy fejpánt, amely az elektromos agyi aktivitást az EEG-hez hasonlóan méri.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kandurex #16
    ez számomra hülyeség :/ ...ha finoman ébresztget akkor a büdös életbe nem fogok felkelni, nekem ágyúdörej kell, meg lovasági roham, esetenként villámcsapással stb. meg ilyenek :D
  • pacman287 #15
    Ja, és mi van azokkal akik minden héten más műszakban járnak dolgozni?

    Ha nekem is mindig ua. kellene kelnem, ébrednék én magamtól...

    Nekem tetszenek egy ilyen.
  • exac #14
    Én is amellett vagyok, hogy ki kell aludnia magát az embernek, önfegyelmet kell gyakorolni: időben lefeküdni, és nem lustálkodni reggel. És akkor óra nélkül működik ez az egész megfelelő alvásciklusban ébredés.

    Ezek a vacakok csak arra jók, hogy minél kevesebbet aludj és minél többet dolgozz/telefonálj/egyél/égesd a lámpát/netezz szóval költsd a pénzed :D és még egy ilyen órára (szoftver vagy célhardver tökmindegy) is költs, aminek a működése egyáltalán nem biztos hogy a te bioritmusoddal is olyan jó mint a tervezőmérnökével.

    Egy átlagos életet élő ember 6-7 óra alvással simán elvan. Én mindig éjfél után kicsivel fekszem és hét előtt kicsivel magamtól felkelek. Általában még a csörgés előtt kikapcsolom az órát. Így képes vagyok akár napi 12 órát is dolgozni.

    Ha egyszer így felkeltem és rögtön kimászok az ágyból, akkor kipihent vagyok (a szervezetem tudja, hogy mikor kell felkeltenie engem, mikor aludt eleget). De ha maradok még, hogy ah még van 5 percem (tehát lustálkodom) akkor képes vagyok visszaaludni, na akkor jön az ébresztőóra és az egész napom punnyadt lesz.

    Nem kell ide ilyen óra, rá kell venned magad hogy időben lefeküdj, és egy idő után magadtól felkelsz. Na akkor meg rá kell venned magad arra, hogy ki is mássz az ágyból. Kb egy hónap alatt bárki hozzá tudja magát szoktatni egy ilyen egészséges alvási ritmushoz.
  • Doktor Kotász #13
    "Hát márpedig szerintem csak az műxik, ha az ember eleget alszi, és ezt nem pótolja semmilyen ébresztősdi, lágy angyalhangok, nyelv a fülben, utána esetleg lájtos szex, stb."

    Ez azért van, mert nem tudod, hogy miként alszik az ember.
    Az alvásnak több fázisa van, és ezek ciklikusan ismétlődnek.
    Van egy fázis, amikor az ember magától ébred fel. Ha nem ebben a fázisban keltenek, akkor van a ballábbal kellsz fel effektus.
    Jobb a közérzeted, és kipihentebb vagy, ha a vekker tudja, mikor vagy a megfelelő ciklusban, és akkor kelsz. Még akkor is, ha ez 20 perccel korábban van, mint amikorra az óra bevan állítva. Mert nagyobb stressz a szervezetnek egy rosz ciklusban kelés, mint az a 20 perc plusz alvás.
  • Tetsuo #12
    hehe
  • neoG #11
    akármilyen korán fexem le, az alvásigényem: "csak még 5 perc"
  • GABOR16 #10
    Akkor h*lye életet élsz
    Fel kéne, hogy dobja már pár ufó

    u.i: nem kell komolyan venned engemet ,de lehet mégis kéne némi életmód változtatás... valami olyan munka amit élvez is az ember
  • Papirzacsi #9
    Még a próbaverzió is fizetős...Ez lesz az új divat?
  • Sanyix #8
    aha hogy olyan fantasztikusan tartalmas életet éljen az ember, hogy alvás, utazás, meló, utazás, kaja alvás utazás meló utazás kaja alvás...
  • NEXUS6 #7
    Hát márpedig szerintem csak az műxik, ha az ember eleget alszi, és ezt nem pótolja semmilyen ébresztősdi, lágy angyalhangok, nyelv a fülben, utána esetleg lájtos szex, stb.

    Ha eleget alszol, úgy is kipattansz magadtól az ágyból, ha általában amúgy is ugyanakkor kelsz.