Berta Sándor

Svájc - televíziós frekvenciák mobil kommunikációra

Felszabadította a hagyományosan a földi televíziós műsorsugárzásban használt frekvenciák egy részét a svájci szövetségi tanács. A testület döntése értelmében a szabaddá váló frekvenciákat a jövőben a szélessávú mobil adattovábbításban használnák.

A tanács ezzel a lépéssel gyakorlatilag jóváhagyta a Svájci Nemzeti Frekvenciakiosztási Tervet (NaFZ) érintő összes módosítójavaslatot. A televíziózás digitalizálásának köszönhetően a jelenlegi frekvenciatartományt az eddiginél jóval hatékonyabban lehet kihasználni és így számos televíziós műsorsugárzásban használt frekvencia szabadul fel.

A mostani döntés azt jelenti, hogy legkésőbb 2015-ig a 790 és 862 MHz közötti frekvenciasávot teljes egészében a mobil kommunikációs szolgáltatások kapnák meg. A frekvenciatartomány előnye, hogy kiválóan képes lefedni a vidéki régiókat és ráadásul jó minőségű vételt tesznek lehetővé az épületek belsejében is. Svájc ezáltal az első olyan európai ország, amely megvalósította a Híradástechnikai Világkonferencián elfogadott határozatokat. A szövetségi tanács úgy vélte, hogy a 470 és a 790 MHz közötti frekvenciatartomány a jövőben bőven elegendő lesz a digitális televíziós műsorsugárzás frekvenciaigényeinek kielégítésére. Svájcban az utolsó analóg adó jövő tavasszal szünteti be a működését.

"A 2009 és a 2015 közötti időszakot arra akarjuk kihasználni, hogy harmonizáljuk a szomszédos országokkal a frekvencia-lefedettségünket. Franciaországban nemrég döntöttek arról, hogy 2013-tól a mobil szélessávú kommunikációs szolgáltatásoknak engedik át a szabaddá váló földi televíziós műsorsugárzó frekvenciákat. Németország ugyanakkor még nem döntött a kérdésben. Mi azonban nem dönthetünk a saját belátásunk szerint, csak a szomszédos államokkal közösen, hiszen amíg például a határok közelében működnek analóg adók, addig ezek technikai problémákat jelentenének. De reméljük, hogy a döntésünkkel világossá tettük a többi országnak, miszerint ideje, hogy ők is lépjenek ebben az ügyben" - jelentette ki Philippe Horisberger, a BAKOM frekvenciatervezési részlegének vezetője.

Az NaFZ részletesen szabályozza és definiálja, hogy mely frekvenciákat mely szolgáltatások használják. A dokumentumot folyamatosan aktualizálja a Svájci Szövetségi Kommunikációs Hivatal (BAKOM).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roliika #4
    Szia! DVB-t sugárzásról van szó. Egy ilyen kütyü cirka 4-5000Ft.
    Nade. Öreg Tv-re is használható (10-15évesre), INGYEN nézheted kábelszolgáltató nélkül, és tökéletes tűéles képpel...nincsenek benne hangyák, nincs recsegő sistergő hang, vannak plusz szolgáltatások...nemondd már hogy rossz.

    2015-ig ezeknek az ára nem lesz több mint egy olcsó zsebrádió. Ma ugye nem meglepő ha koldusok zsebében megcsörren a mobil..az sem volt pedig olcsó móka pár éve. Itt viszont olcsón minőségi szolgáltatáshoz juthatsz.
  • csimmasz #3
    Ez nem arról szól,kell a frekvencia és az analóg nagyon pazarló.
    Digitális adás sokkal több elfér azon a sávon amin analóg csak mondjuk egy!
    A használható frekvencia meg véges.
  • valaé valaé ná #2
    Ezt fejlődésnek hívják.
  • atlagember #1
    Szemétség így elkapkodni a digitális átállást. Az emberek többségének tökéletesen megfelel a hagyományos analóg műsorszórás, és nem akar plusz pénzért külön kütyüket, vagy új tévét. Ez csak egy nagy üzlet az elektronikai készülék gyártóknak és nagy szívás a lakosságnak.