Berta Sándor

Sonim XP1 - elnyűhetetlenségből jeles

A Sonim Technologies amerikai távközlési cég jelenleg is teszteli új modelljét, amely a világ egyik, ha nem a környezeti hatásoknak leginkább ellenálló mobiltelefonja.

A Sonim XP1 esetében az már az első ránézésére is látszik, hogy nem egy hagyományos mobil készülék. Ezt az elvégzett tesztek be is bizonyították. A mobilra eddig rálőttek már egy 9 mm-es Glock pisztollyal, hosszú időre betették egy fagyasztószekrénybe, sőt még egy kályhába is. Az IP-54 szabvány szerint minősített telefon azonban eddig minden próbát túlélt. A 67 x 37 mm-es kijelző maximális felbontása ugyan csak 128 x 160 képpont és csupán 65 536 színárnyalat megjelenítésére képes, de cserébe gyakorlatilag karcolat-, ütés- és törésálló.

A Sonim XP1 túléli azt is, ha valaki 1,65 méter magasból ledobja vagy elejti és nem károsítja a rácseppenő víz sem. A készülék háza emellett taszítja a port és az egyéb szennyeződéseket. A billentyűzet szintén ellenálló, az egyes gombok akár félmilliószor is lenyomhatók. Az eszköz két, 14 x 20 mm-es beépített hangszóróval és mikrofonnal, valamint tíz tetszés szerint programozható gombbal büszkélkedhet.

A mobil lelke egy ARM-9 típusú processzor, van USB- és Bluetooth-portja, és tulajdonosa akár 1000 SMS-t tárolhat rajta. A telefon tulajdonosainak az internetezésről sem kell lemondaniuk, igaz csupán egy WAP-böngésző áll a rendelkezésükre. A beszélgetési idő legfeljebb 5 óra, a maximális készenléti időt ugyanakkor a Sonim Technologies nem közölte. Nyitott kérdés a modell ára és piacra kerülési időpontja is.


A termék egyedüli hiányosságaként a kis méretű kijelző említhető, és az is tény, hogy senki sem villoghat vele egy étteremben. De az is igaz, hogy tulajdonosának még hegymászás vagy más extrém sport közben sem kell a készülék épsége miatt aggódnia. Az amerikai távközlési vállalat mindenesetre érdekes felhívással fordult a barcelonai Mobil Világkongresszuson megjelenő újságírókhoz és bloggerekhez: bárki szabadon tesztelheti, illetve, ahogy a Sonim illetékesei mondták, kínozhatja a készüléket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tombi #21
    cleanx: :D
  • Devon Májsz #20
    ajándék 10 gomb és színes kijelző helyett igazán tehettek volna bele vmi jobb aksit
  • Cleanx #19
    Kereket meg napelemet ra es mehet a marsra
  • Adamul #18
    a formája nagyon klasszikus Ha vmi kis designt is belevinnének, a paraméterei alapján tök jó teló lehetne. De a gombjai kb olyan kockák mint anno a 3210esnek voltak :D
  • assdf #17
    A videón csak annyi látszik hogy rálőttek kb. 4 különbözö fegyverrel, ebből 2x elrepült a picsába a mobil, ebből nem igazán lehetett megállapitani hogy mi lett vele, a 3.kat nem tudtam kivenni, a 4.nél meg szarrá ment.

    Mondjuk ki a picsa akar egy golyóálló telefont? mert akkor veszek egy golyóálló mellényt az legalább célhardware... aztán berakom mögé a telefont és még engem is véd :D
  • dawinD #16
    videón ha észrevettétek nem csak avval a pisztollya lőttek rá ...
  • duke #15
    "A mobilra eddig rálőttek már egy 9 mm-es Glock pisztollyal"
    Ebben ketelkedtem es a videon is az latszik,hogy szarra lotek,az nem hogy utana mukodne is.Most az hogy nagyabol egybe marad az nem nagy szam.
  • roliika #14
    Ha sarokkal beletaposok a kijelzőjébe 1,65m magasról ugorva a 107 kilómmal, az is kibírja?
  • fizik #13
    lehet hogy az 1.65m a földhöz vágás magassága volt
    az már más kérdés hogy ezt mi alapján adták meg

    a linken található videón meg nem látszik egyértelműen,hogy átviszi-e a glock/legalábbis nekem/...mindenesetre jó nagyot ugrott
  • ension #12
    Hát az egy dolog hogy rálőttek, sőt el is találták, és ahogy a lentebb lévő linken látható videón látható... bezony átvitte mint a szart és közel sem élte túl