Gyurkity Péter

A Hitachi is beismerte az LCD-árrögzítést

Több más kijelzőgyártó után a Hitachi is elismerte, hogy több éven keresztül egyeztetett az LCD-panelek árát illetően vetélytársaival, hogy nagyobb profitra tegyenek szert a Dellnek szánt szállítmányokból.

A japán gyártó az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálata kapcsán volt kénytelen beismerni az árrögzítést, miután több vetélytársuk tavaly hasonló módon járt el. A minisztérium honlapján közzétett közlemény szerint a cég beleegyezett a 31 millió dolláros büntetés kifizetésébe - ezzel az amerikai fél eddig összesen több mint 600 milliót hajtott be a különböző vállalatoktól.

A Hitachi egészen pontosan azt erősítette meg, hogy 2001 és 2004 között az árrögzítést bebiztosító tárgyalásokon képviseltette magát Japánban, Dél-Koreában, valamint az Egyesült Államok területén, ezeken pedig elérték, hogy magasabb áron szállítsák le a kívánt LCD-sorozatokat a Dell számára. Erre úgy kerülhetett sor, hogy több más rivális gyártó is részt vett a megállapodásban, ez pedig nyilván ellentétes a vonatkozó trösztellenes jogszabályokkal. A minisztérium igyekezett is leszögezni, hogy nagyon komolyan gondolják, amikor az amerikai érdekek védelméről beszélnek, különös tekintettel a multinacionális cégek ilyen és ehhez hasonló ügyeire.

Érdemes megjegyezni, hogy a "riválisok" már tavaly beismerték a megállapodást, így többek között az LG, a Sharp, valamint a Chungwa Picture Tubes is megállapodást kötött az igazságügyi minisztériummal. Mindannyian kifizették a kiszabott büntetést, ami az LG amerikai részlege esetében meghaladta a 400 millió dollárt - ők 2001 és 2006 közötti, ilyen irányú tevékenységeiket ismerték el. A Sharp számlája 120 millióra, a Chungwa büntetése pedig 65 millió dollárra rúgott.

Az LCD-gyártók ellen Ázsiában és Európában is vizsgálat indult, itt is felmerült ugyanis a gyanú, hogy a 70 milliárd dolláros piacon hasonló megállapodásokra került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jamborl #9
    Igen ez szomoru sajnos, de valoszinu mindenki ezt csinalja a termekeikkel, hiszen tobb eves tervezes elozi meg egy termek piacra dobasat, es hat miert ne csinlajk ha megtehetik.
    Az igaz hogy mi szenvedjuk meg a termekek arat, jelen esetben LCD kepernyojet, es engem szemely szerint elegge letor ha kiderulnek ilyen dolgok.
    Mert nem mmidegy hogy egy termekert fizetek x osszeget vagy ugyanazon termekert fizethetek x-30%ot is.
    Lehet hogy ez az aregyeztetes csak a Dellnek tortent de ketlem, mivel ha megfigyeljuk nagyon egy arban vannak ugyanazon kategoriaju kepernyok, es nem hiszem hogy minden cegnek egyforma kiadassai lennenek.
    A magan ember meg csak elcsodalkozik hogy "ne ma' ik derulnek ki" :)
  • Lame #8
    Erre csak azt tudom mondani, hogy furcsa ez a vilag. Van aki nyiltan megteheti, hogy arkartelezik. Van akit viszont buntetnek erte. Kisse igazsagtalan ...
  • dez #7
    fizezést -> prémiumot
  • dez #6
    "A minisztérium igyekezett is leszögezni, hogy nagyon komolyan gondolják, amikor az amerikai érdekek védelméről beszélnek, különös tekintettel a multinacionális cégek ilyen és ehhez hasonló ügyeire."

    Jahh, annyira, hogy mindig utólag intézkednek, mert a magasabb árak után a forgalmi adó is több (ki mondta, hogy a fogyasztók érdekeiről van itt szó?), és a pénzt még véletlenül se osztják vissza a vevőknek, hanem abból fizetnek maguknak fizetést.
  • Cobra. #5
    Biztos, hogy többet kerestek a rögzített árakkal, mint amennyit kifizettek büntetésre, különben nem ismerték volna el. Ha egyik fél se ismeri el a szabálysértést, akkor sehogy nem tudják rájukbizonyítani.
  • szombi #4
    Szerintem kurvára megérte nekik, sokkal többet kaszáltak, mintha nem kartelleztek volna és nem kellene büntit fizetni.
  • IMYke2.0.0.0 #3
    Kenny megérdemli... mindig.
    Ahogy az ilyen orrukig látó multicégek is.
  • mamo33 #2
    Szemetek.... kicsinálták Kennyt!
  • Lunki88 #1
    Ejnye , hát ezek után marhára megérte nekik spekulálni az árakkal, főleg az LG-nek... xD Bár valamennyire megértem őket mert a helyükben én is ott trükköznék ahol csak lehet.