Gyurkity Péter

Kétoldalas LCD-t mutatott be a Samsung

A dél-koreai gyártó állítása szerint elsőként fejlesztettek ki olyan kétoldalas TFT-LCD paneleket, amelyek a kijelző mindkét oldalán akár teljesen eltérő tartalmakat is megjeleníthetnek. A megoldást mobil eszközökhöz szánják.

A cég közleménye szerint az érdekes fejlesztést a CES-kiállításon mutatják majd be a nagyközönségnek a jövő héten, de addig is közzétették a legfontosabb technikai paramétereket és kiemelték a különbségeket a meglévő és a most ismertetett megoldás között. A különleges kijelzők legnagyobb előnye, hogy a mobil eszközök - elsősorban mobiltelefonok és PDA-k - még vékonyabbá és költséghatékonyabbá válhatnak, ami elősegítheti további elterjedésüket.



A Samsung fejlesztése egyedülálló abban a tekintetben, hogy a panel két oldalán megjelenített kép akár teljesen eltérő is lehet. Eddig ugyanis többnyire olyan esetekben használták a kétoldalas LCD-kijelzőket, ha az elől megjelenő tartalom tükrözésére, leképezésére volt szükség, a megoldások pedig jóval vastagabbak voltak a kívántnál. A gyártó mindezen problémákat megkerülte, pixelenként két kaput használnak - innen az eltérő képi anyag megjelenítésének lehetősége - mindehhez pedig egyetlen hátsó megvilágítás-forrás szükséges, ellentétben a hagyományos példányokkal, amelyek két forrással dolgoznak.

A kétoldalas kijelzőket főként mobil eszközökhöz szánják, ami a felbontásból (QVGA 240 x 320 pixel) is kitűnik. Az előnyök között sorolják fel a kisebb vastagságot, ami mindössze 2,6 mm, a költséghatékonyabb felépítést, és természetesen az eltérő tartalmak megjelenítésének lehetőségét. A várakozások szerint az első ilyen termékek még az első félévben megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban, az érdeklődők a jövő héten esedékes CES-kiállításon vehetik majd közelebbről is szemügyre a meglévő példányokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #18
    Lehet hogy el vagyok tevedve,de arra gondoltam,hogy laptop es videokamera helyett,beszerzek egy ilyet.De eros ketsegeim vannak hogyan lehet normalisan internetezni ilyen felbontas mellett,amikor a legtobb oldal mar 800x600-as felbontasban sem hasznalhato rendesen.
  • Tetsuo #17
    Az árán kívül enegem is ez zavar. Jó lenne ha nem ilyen marhaságokat csinálnának, hanem a felbontást növelnék..
  • quentit #16
    Egy kicsit el vagy tévedve. Akkora LCD méretben, mint amit pl. a Nokia N95 is használni fog bőven elég ez a felbontás. A 208x172 körüli felbontás már egész jó volt (pl. 6680, N70) ehhez képest most mindkét irányból dupla felbontás (azaz 4x annyi pixel) már nagyon jónak számít. Ennél többet a szemed sem lát. Túl kicsit lennének a betűk, vagy észre sem vennéd a minőség-különbséget ugyanakkora fontnál vagy egy filmnél (vagy csak 1 cm-ről...)
  • duke #15
    "főként mobil eszközökhöz szánják, ami a felbontásból (QVGA 240 x 320 pixel) is kitűnik"
    Hat szerintem eleg gaz,hogy a mobilok felbontasa meg mindig ilyen szar,es ezek szerint ez nem fog valtozni.Nevetseges hogy egy kb 200 ezres "okos" telefont mondjuk a n95-t is ilyen gyenge kijelzovel terveznek.Pedig azt videozasra meg internetezesre szanjak.Nem hiszem el hogy ne tudnaknak egy legalabb 640 kijelzot gyartani.
  • GABOR16 #14
    Ja, és húzogatja mindenki maga felé a monitort, mert túl messze van, és nem látja :D
  • Sliderx #13
    Elképesztően fantáziátlanok vagytok. Gondolj bele nagyobb cégeknél ez mennyire jó ötlet. Helytakarékos, mert egyszerre két dolgozó használ egy monitort. És ez csak 1 előny a számos többi közül.
  • dez #12
    1-2 cikkben láttam olyat leírva. Meg úgy tűnik, sokan eleve úgy képzelik el. Eredetileg én is.
  • Omegared #11
    Már a régi laptopokon, notebookokon is a szélen volt a világítás. két neonszerű valami világított meg egy plexi lapot, aminek a hátulján középtájra sűrűsödő fehér téglalapocskák voltak festve, gondolom az egyenletes fényleadás miatt. keresztben lévő háttérvilágítást még nem láttam :)
  • AranyKéz #10
    Pályaudvarokra tökéletes lenne, de otthonra pornónézésre hanyagolható :)
  • dez #9
    Nemrég láttam egy LCD (17"-es) panelt belülről. A háttérvilágítás meglepő módon nem keresztbe volt, hanem a szélén, és egy plexi szerű lapba világított, ami egyenletesen, és gondolom derékszögben sugározta azt ki magából a panel felé.

    Itt is valami olyasmi lehet, hogy 2 panel, közte egy ilyen lappal nagyon kompaktan össze van építve. Máshogy nem nagyon lehet. Hacsak nem mindkét oldal reflektív (környezeti fénnyel dolgozó, azt visszaverő).