Kruza Richárd

Nincs még végük a képcsöves televízióknak

Bár a gyártók és kereskedők szeretnék elhitetni velünk, hogy a képcsöves televízióknak és monitoroknak vége, még jelenleg is nagy kereslet van irántuk.

Szinte a csapból is olyan gondolatok és hirdetések folynak, amik a CRT-technológia kihalását sürgetik, miközben ennek ellenére az Észak-Amerikában eladott összes televíziók 46 százaléka jelenleg is katódsugaras képcsöves. A monitorok piacán nagyobb arányban fogynak az LCD-monitorok, de professzionális felhasználói körökben szintén nem kívánkoznak lemondani a CRT-technikáról. Ennek alapvetően két oka van: az egyik az ár, a másik a CRT bizonyos pozitív tulajdonságai, melyek a képminőségben mutatkoznak meg.

Természetesen csökken a képcsöves televíziók eladási aránya: 4 éve az eladott televíziók 88%-a, 2004-ben 75%-a, 2005-ben már csak 64%-a volt CRT. A Consumer Electronics Association azt jósolja, hogy 2009-ig Észak-Amerikában már nem fognak CRT-televíziókat értékesíteni, ezzel szemben az idei Super Bowl verseny előtt 60%-al nőtt meg a képcsöves televíziók eladási statisztikája. Még a világ legnagyobb LCD-televízió gyártója, a Samsung is fektet pénzt a CRT-technológia fejlesztésébe még jelenleg is minden nyolcadik általuk legyártott televízió CRT. Ebben az évben is öt olyan új képcsöves modellel rukkolt elő a Samsung, melyeket első ránézésre plazmatévének lehet nézni - mivel annyira laposak. Az LG is az idén jött ki egy új képcsöves modellel, a Sony pedig - bár már nem fejleszt - még most is egy egész képcsöves televízió sorozatot forgalmaz.



Miért is népszerűek még ma is a képcsöves televíziók és monitorok? Az egyik ok az ár. Jelenleg egy azonos méretű LCD-televízió dupla annyiba kerül mint egy CRT. Antony Varghese, a San Francisco-i Best Buy üzletkötője szerint "Sok vevő azzal a szándékkal keres meg mindet, hogy LCD vagy plazma televíziót vásároljon. Mikor megnézi a kiválasztott készülék árát, inkább egy azonos méretű képcsöves televízió mellett dönt. Ráadásul sokan vesznek második tévét a hálóba vagy garázsba, ezeknek a többsége képcsöves televíziót választ." Különösen igaz ez olyan régiókra, mint Kína, a Közel-Kelet és Afrika, ahol a képcsöves televíziók a legnépszerűbbek - mivel sokkal olcsóbbak, de az Egyesült Államokban is sokan szívesen költenek inkább például 600 dollár helyett 300-at egy azonos méretű tévére.

A másik szempont a képminőség, hiszen egyértelműen vannak olyan szempontok, melyekben a CRT jobb mint az LCD. Sokan ragaszkodnak a CRT nyújtotta természetes látványhoz. Például a filmkészítésben és képalkotásban/szerkesztésben vagy a profi fotózásban, ahol a képminőség a legfontosabb kritérium, nem szeretnének lemondani a CRT-monitorokról, mivel az LCD nem képes olyan színeket és kontrasztot produkálni mint a CRT.

John Knoll, a Lucasfilm Oscar-díjra jelölt vizuális effektek igazgatója szerint a monitorok bekalibrálása a legfontosabb. "Teljesen egyenletes színekre van szükségünk a munkához a cég összes monitorán. Erre a célra évek óta Sony Artisan CRT monitorokat használunk, mivel az LCD-vel szemben nagyon jól be lehet őket kalibrálni, nagyon gazdag színviláguk van, és nagy a dinamikai tartományuk. Sajnos már nem gyártják ezeket a nagyszerű monitorokat, ráadásul szinte már senki sem gyárt CRT-monitort. Lassan ott tartunk, hogy alkatrész utánpótlási problémáink vannak."

Knoll szerint sajnos elkerülhetetlen az LCD monitorok jövőbeli használata. "Megkaptuk az első LCD-monitorokat kipróbálásra. Nem is annyira a bekalibrálás, hanem leginkább a dinamikai tartomány, a fekete szín és hasonlók jelentenek problémát. Ezekben az LCD nem olyan jó mint a CRT."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #106
    Ha ingyen adnák se kéne ilyen ,,lapos csoda"
  • dez #105
    Tipikus, hogy a személyeskedő részhez (amit te inditottál) hozzászólsz, a többihez bezzeg nem...

    Az igazság leírása az alulinformált előítéletekkel szemben meg nem leosztás, és különben sem az összes hozzászólót.
  • T0nk #104
    "Ezt inkább én mondhatnám... Nem én voltam, aki nagy pofával kijelentettem, hogy az LCD márpedig szar ("mert nem tudom")."

    Nem én voltam aki egyenként végigosztotta a thread összes hozzászólóját.

    Amúgy általánosan értettem, de most hogy így magadra vetted, jobban belegondolva igazad lehet.
  • kvp #103
    En meg hasznaltam regi 80-as evekben gyartott sgi munkaallomast. Azon kivul hogy jol mentek rajta a mai 3d-s programok es ugy nezett ki a desktop mint amilyen a vista lesz, nagyon jo volt a video minosege. Meg hagyomanyos 1 meter koruli flat screen crt-je volt, kb. olyan mint amilyenek ma a high end pc-s monitorok. Sajnos a tulajdonosa nagyon ragaszkodott hozza. A rendszer egyetlen hatranya az ilyen nagy meretnel mar jol lathato crt villogas es a porosodas miatt felismerheto hatalmas magneses ter volt. Szinvisszadasban azert is jobbak az sgi rendszerei, mert nagyobb dinamikai tartomanyt hasznalnak, tehat 24 helyett van 48 bites szinmelyseg is (8 helyett 16 bit csatornankent). A pc alapu sgi rendszerek mar nem voltak ilyen jok, bar egyedul nekik sikerult ket agp-s kartyat rakni egy alaplapba. Ha az lcd-k is kepesek erre a szinmelysegre, akkor dinamikai tartomany melysegvevel siman felulmuljak az osszes pc-t. A dinamikai taromany melysege pedig az lcd technologia fenyateresztesenek also es felso hataraitol fugg. Ha egy lcd monitor tud teljesen feketet es teljesen feheret maximalis kontrasztnal akkor a szinmelyseggel mar nem lehet gond.

    Az lcd monitorok minosegenel fontos a szinmelyseg, ami az elektronikatol fugg. Fontos a hattervilagitas is, ebbol a szempontbol a dc tapos hattervilagitas jobb, ugyanis az nem villog. Nagyon szep kontrasztos szineket egyebkent mar lattam kis olcso lcd-ken is, valoszinuleg a led-es hattervilagitas es az elektronika kialakitasa tehetett rola (transreflektiv kijelzo volt, amit hattervilagitas nelkul napfenyben is lat az ember).

    Egy erdekesseg: Az olpc project lcd technologiaja a regi crt-k szinmatrixat hasznalja, tehat a sokat szapult lcd kepe pont olyan mint egy max. felbontasra kihajtott crt-je. (szubpixelesen csikosodik es egy picit eletlen)
  • sathinel #102
    4 monitor mind másik vidkarin elég ütős lehet.
  • sathinel #101
    hát nem szép? :DD
    http://www.sgi.com/products/remarketed/tezro/dual_channel.html
  • sathinel #100
    Az SGI köztudottan a grafikus munkaállomások királya. Akárki akármit mond ha láttál már működés közben SGI gépet akkor megérted miért mondom. Nézd meg a kis gépüket amihez TFT-t javasolnak szintén. Nem azt mondtam hogy a legjobbat gyártják a monitorok közt, hanem hogy van közük a grafikához, valósághű effektekhez, és ők is váltottak. De lehet hogy itthon jobban értenek hozzá.

    Egy ilyen azért 4 procival+ 4 vidkarival elég ütős lehet maya, alatt.(érdekességképp ezek is openGL-t használják mint a graf programok.)
  • Tyberius #99
    Sathinel: Most az a pláne, hogy SGI? A HP is gyárt profi nyomtatókat, attól még nem minden HP nyomtató profi (hajjaj...). "Even though SGI flat panel displays have some of the most stringent specifications for pixel defects in the industry, many panels can have several stuck pixels." - hát ez aztán nem a profizmus definíciója, szerintem.

    A Benq csoda meg TN paneles, innentől kezdve köszönöm, nem kérem. A Compaq-om harmadannyiba került, és bármilyen szabvány vagy nem szabvány felbontást megjelenít.
  • dez #98
    "Mert személy szerint nem zavarnak/érintenek. Viszonylag elfogadható a CRT-m."
    Jahh, hogy nem zavarnak... De attól még tények. Addig engem sem zavart annyira (legalábbis tudatosan - viszont a szemem sokkal hamarabb fáradt el) a Sony CRT-m LCD-khez képesti életlensége és nem teljesen tökéletes konvergenciája (pedig ennél többnyire csak rosszabbat láttam), amig nem szoktam hozzá az LCD-hez, de amikor pár napra elő kellett vennem a CRT-t, akkor már nagyon is.

    "Ja, mert már van. Pölö ez:
    http://www.lumileds.com/solutions/solution.cfm?id=2
    De ha így keresel g-n találsz pár dolgot: led backlight lcd"
    Ne viccelj, ez nem pixelenkénti, és olyan nem is lesz (mert akkor már minek). Azt meg ki nem tudja, hogy van már LED-es háttérvilágítás?

    "És az Oled tényleg egész más. De arról nem is volt szó a cikkben, és nem is írtam róla."
    Az OLED-et én hoztam fel, mert ott van (szub)pixelenként 1-1 (O)LED.

    "Az LCD mindig is szűrőként fog működni, tehát a háttérvilágítás spektrumából kell negatív kiszűrni a színeket. Ha sikerül a tökéletes spektrumot beletenni a háttérfénybe akkor valóban hülyeség."
    Teljesen felesleges tökéletes spektrumot beletenni, ha utána úgyis kiszűrünk 3 igen szűk tartományt...

    "De szerintem egyszerűbb ledekkel, vagy foszforral három alapszínt pontosabban belőni."
    Lehet, hogy egyszerűbb, de a másikkal sem kivitelezhetetlen, ha jól csinálják.

    "Így van meg utánanézni és gondolkodni is. Megaszondani a frankót nagy arccal sokkal egyszerűbb."
    Ezt inkább én mondhatnám... Nem én voltam, aki nagy pofával kijelentettem, hogy az LCD márpedig szar ("mert nem tudom").
  • T0nk #97
    "A konvergenciaproblémákról, és arról, hogy sosem eshetnek teljesen egybe a forrás-pixelek a fizikai pixelekkel, és ezért sosem lesz tökéletesen éles a kép, miért feledkezel meg? Hát arról, hogy az analóg zaj miatt az intenzítások nem tökéletesen stabilak?"
    Mert személy szerint nem zavarnak/érintenek. Viszonylag elfogadható a CRT-m.

    ""úgyhogy egy zónás, vagy pixelenkénti ledes háttérvilágítású darab már egész tűrhető lesz"
    Ilyen nem lesz. Az OLED az egész más."
    Ja, mert már van. Pölö ez:
    http://www.lumileds.com/solutions/solution.cfm?id=2
    De ha így keresel g-n találsz pár dolgot: led backlight lcd

    És az Oled tényleg egész más. De arról nem is volt szó a cikkben, és nem is írtam róla.

    ""(színeket hagyjuk, abból a szempontból nem lesz tűrhető)."
    Hülyeség. Csak az említett legegyszerűbb típus, az un. TN nem lesz jó."
    Az LCD mindig is szűrőként fog működni, tehát a háttérvilágítás spektrumából kell negatív kiszűrni a színeket. Ha sikerül a tökéletes spektrumot beletenni a háttérfénybe akkor valóban hülyeség. De szerintem egyszerűbb ledekkel, vagy foszforral három alapszínt pontosabban belőni.

    "Istenem, de nehéz kicsit visszaolvasni..."
    Így van meg utánanézni és gondolkodni is. Megaszondani a frankót nagy arccal sokkal egyszerűbb.