Gyurkity Péter

Kartellgyanú a Sharp és a Hitachi háza táján

Japánban az illetékes hatóság a két gyártó körül vizsgálódik, mivel felmerült a gyanú, hogy háttérmegállapodással rögzítették a kisebb LCD-kijelzők árait. Eközben a Sharp és a Sony közösen gyártja tovább a nagyobb folyadékkristályos megoldásokat.

A japán Fair Trade Commission emberei a helyi lapok szerint bejelentés nélkül lepték el a Sharp Corp. és a Hitachi Displays helyi irodáit, hogy a lehetőleg minél több bizonyító erejű dokumentumot gyűjtsenek be. Arról persze nem szól a fáma, hogy találtak-e valamit, mindössze annyit tudni, hogy pontosan mivel kapcsolatban merült fel a kartellgyanú. A két cég egyelőre szintén csak annyit erősített meg, hogy valóban sor került a razziára.



"A hatóság valóban a helyszínen vizsgálódik, ám jelenleg mi is igyekszünk minél több információra szert tenni" - jelentette ki a Sharp szóvivője. A japán lapok annyit közöltek, hogy a kisméretű LCD-kijelzők gyártásával és értékesítésével kapcsolatban merült fel a gyanú, miszerint a két gyártó szép csendben megállapodott és rögzített árakon adták el saját termékeiket. Ez elsősorban a Nintendót érintette hátrányosan, mivel ez a két cég szállítja a hordozható Nintendo DS konzolok kijelzőit. Azt nem említették, hogy vajon a vizsgálat a konzolgyártó feljelentése alapján indult-e, így nem lehet tudni, hogy mely cég háza tájáról indult útjára a vád.

Ezt a Nintendo sem volt hajlandó megerősíteni, mindössze annyit közöltek, hogy nem ismerik a pontos részleteket. Azt megerősítették, hogy jelenleg a Sharp és a Hitachi szállítja a DS és DS Lite konzolokba szánt kijelzőket, amelyekből a 2004-es debütálás óta összesen csaknem 65 millió darabot adtak el, ám ennél többet nem lehetett kihúzni a cég szóvivőjéből.

A Sharp eközben a Sonyval igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatát, a jelek szerint sikerrel. Megállapodtak ugyanis egy közös leányvállalat létrehozásáról, amely kifejezetten a nagyméretű LCD-kijelzők gyártására rendezkedne be. A 64 százalékban a Sharp által birtokolt leány mellett a Samsung is hasonló egység létrehozására törekszik, szintén a Sony részvételével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!