Gyurkity Péter

Veszélyes az LCD-monitorok gyártása?

Amerikai kutatók friss munkájukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyártás során felhasznált mesterséges gáz jóval nagyobb terheket ró a környezetre, mint azt korábban gondolták, a technológia terjedése pedig komoly következményekkel járhat.

Michael Prather és Juno Hsu, a kaliforniai egyetem két kutatója, egészen pontosan a nitrogén-trifluorid (NF3) hatását vizsgálta meg, erre ugyanis eddig kevés figyelem irányult. A mesterségesen előállított és az LCD-monitorok sorozatgyártása során felhasznált gáz a korábbi megfigyelések szerint többnyire ártalmatlan, mivel nem állítják elő olyan méretekben, hogy az bármilyen komoly következménnyel járjon a környezetre, az üvegház-hatásra nézve.



A problémát az okozza, hogy a folyadékkristályos technológiára épülő monitorok és nagy felbontású televíziók gyors terjedése valóságos robbanásként söpört végig az iparban. Ennek nyomán természetesen megugrott a gázból legyártott mennyiség is, ez pedig jövőre akár elérheti a 8000 metrikus tonnát, idén pedig a monitorgyártás során felszabaduló mennyiség (a tulajdonképpeni kibocsátás) eléri a 67 millió metrikus tonnát, ami nagyjából Ausztria teljes évi "produktumának" felel meg. Ráadásul a nitrogén-trifluorid globális felmelegedésben fontos szerepet játszó potenciálja a szén-dioxidnál mértnek akár 17000-szerese is lehet.

A kép persze nem teljes, mivel ez a gáz kimaradt az 1997-ben aláírt kiotói egyezményből (másik tucatnyi hasonló termékkel együtt), éppen legyártott mennyiség kicsiny volta miatt. Azóta azonban alaposan megváltozott a helyzet, erre pedig mindenképpen valamilyen választ kell találni, ami természetesen egyfajta szabályozást jelent. Érdekes, hogy számos gyártó annak idején éppen a kibocsátás csökkentése érdekében váltott erre a gázra, ami könnyen lehet hogy nagy hiba volt.

Más csoportok eközben arra figyelmeztetnek, hogy az analóg televíziók tömeges szemétbe hajítása legalább ugyanekkora veszéllyel fenyeget. Az Egyesült Államokban jövőre jár le a digitális váltást előíró határidő, amely azonban azt vonja maga után, hogy 80 millió készülék kerülhet a szemétdombra - tekintettel arra, hogy ezek szintén tartalmaznak mérgező anyagokat, a megfelelő újrafelhasználás, vagy legalábbis a szelektálás nem árthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • phoenix1 #23
    Köszönöm a jótanácsokat, nagyon megfogadom. Őszintén nem rég láttam egy HD ready matricás LCD TV-t ... rá is kérdeztem, hogy most mindegyik adás ilyen "nyújtott?" lesz. Olyan mintha egy 640x480 as jpeg képet nyújtanánk 1024x768-as felbontásra elmosás nélkül, szép kockás. Még az a szerencse legalább, hogy távolról nem olyan rosz a helyzet.
    Mégegyszer köszi waterman, és neked is dez. :)
  • dez #22
    Ja, és azért már elég sok helyen elérhető valamilyen digitális adás. Mármint viszonylag jó minőségűre gondolok, nem az alacsony bitrátás műholdasakra.
  • dez #21
    Előírás szerint a HD-Ready matricát csak arra lehet rárakni, ami fizikailag tud minimum 720 sort. Egy plazmánál 1024x768, LCD-TV-nél 1280x720 v. 1366x768. Utóbbiak megfelelnek a valódi HD-nak, mivel a kisebbik HD szabvány az 1280x720. 1m képernyőátmérő alatt ez éppen elég a legtöbb embernek.
  • dez #20
    Nem, a digitális az nem feltétlenül HD. A csatornák többsége még nem lesz HD, bár egyre több olyan lesz.
  • waterman #19
    hát most olyan helyzet van, hogyha van egy még jól működő crt monitorotd, akkor viseld még el egy -két évig. ha meg esténként érzed az égett szagot a tv hátuljából, akkor ne sajnálj egy olyat venni, ami specifikációk szerint is megfelel a HD-nek és nem csak egy hádéredi matrica van rajta, meg mondjuk legyen benne winyó is, hogy tudd videónak használni, megéri - nagyon jó fícsör. de annak semmi értelme, hogy kidobod most a crt tv-t és beruházol a legolcsóbb plasmára/lcd-re, mert olcsó húsnak híg a leve alapon valószínűleg nem leszel elégedett vele.
    ha például csak tv nézésre használod, akkor per pill tök felesleges venni a nagy szélesvásznú lapos tv-t, mert a harmadát úgyis főként két fekete/szürke csík fogja elfoglalni. viszont ha filmezel rajta és már eleve ott van a tv mellé kötve a számítógéped, akkor jó választás egy 90 centi környékén lévő lcd.
    lcd vagy plasma? a mai lcd-knek van olyan jó képe, aminek nem kell szégyenkeznie a plasma mellett. ha sokat nézel tv-t rajta, akkor meg egyértelműen lcd, mert a plasma ugyanakkora méretben általában többet fogyaszt.
    még valami: ha ilyen hülyeazértnemvagyok helyeken vásárolnál, akkor ragaszkodj hozzá, hogy ne csak bluray forrásból mutogassák neked a tv szépségét, hanem valamelyik kábeles csatornát is kérjed, mert lehet hogy a nagy felbontású anyagból szép képet mutató készülék elvérzik a kis felbontású, zajos, vacak analóg jelen. aztán még 4 évig nézni a vacak minőséget, arra jó a régi crt is.
  • phoenix1 #18
    :( valamennyivel egyszerűbben képzeltem volna el az átálást. Ha jól tudom 2011 körül lesz nálunk *csak* digitális, de az azt jelenti, hogy HD adás?
  • dez #17
    Attól függ, hogy csak SD (hagyományos bontású [720x560 körül]), vagy HD (720p = 1280x720, 1080i/p = 1920x1080) csatornákat akarsz nézni. A plazmák többsége 1024x768-as, azaz még a kisebbik HD-s bontást sem éri el.
  • phoenix1 #16
    Egy huuuuhh mindent elmond. :S
    Egyébként mit - hogy érdemes venni/csinálni miután már nálunk is lejár ez a digitális átálásos idő? Úgy értem, hogy LCD, Plazma vagy a jólbevált katódcsöves TV, a régi TV mondjuk egy DVBT beltéri egységgel?
  • tomcsa4 #15
    Igen Oled. De sajnos az még odébb (kék összetevővel volt gond, nem haladta meg a 2500 óra élettartamot). Most nem tudom mi a helyzet.

    Módosított LCD: a három alapszínt kiegészítik egy negyedikkel a fehérrel. Ekkor a mesterséges háttérvilágítást lejjebb lehet venni, nem kell olyan erősre, fogyasztás csökken. Ígéretes...papíron! Igazából fene se tudja, hogy most lelőtték ezt a projectet? Vagy mi van evvel?
  • tomcsa4 #14
    Elindult egy folyamat, zöld! Aki nem tartja be, presztízs vesztéssel jár nemsokára. Néhány vásárló is felfigyelt erre (én kis körömben is, és remélem nem vagyunk egyedül). Intel lépett, AMD és NV lépett. HP lépett, Asus stb lépett. Mindenhova begyűrűzik ez és szerintem jó is!