Berta Sándor

Testszkennerek minden európai uniós repülőtéren?

Az Európai Bizottság a kontinens minden légikikötőjében be akarja vezettetni a tesztszkennerek alkalmazását. Az elképzelés ellen máris számos európai parlamenti képviselő tiltakozott.

Brüsszel azt szeretné, hogy ha a különleges berendezések, illetve az azok alapját képező úgynevezett Backscatter-technológia felkerülnének a repülőterek személyzete által szabadon használható eszközök és biztonsági intézkedések listájára. Ilyen eszközöket használnak jelenleg már az Egyesült Államokban, valamint Amszterdamban, Londonban és Zürichben is.

"Az úgynevezett testszkennerek esetében sürgősen meg kell vizsgálni, hogy a biztonsági oldalon bekövetkező nyereség valóban indokolja-e az emberek magánéletének ilyen fokú súlyos megsértését" - közölte Wolfgang Kreissl-Dörfler német szociáldemokrata EP-képviselő. A készülékek által használt elektromágneses sugarak segítségével olyan 3D-s felvételek készíthetők, amelyeknek az utasok ruha nélkül, meztelenül jelennek meg. A rendszert bírálók szerint ez már önmagában aggodalomra ad okot. Ráadásul nem zárható ki teljesen az sem, hogy a sugárzás miatt nem károsodnak-e vagy betegednek meg a sokat utazó emberek.


"A testszkennerek alkalmazása az egyes utasok alapvető személyes méltóságát sértő és veszélyeztető támadás. Már előre sejtem, hogy a meztelen 3D-s fotókat tanulmányozó biztonsági személyek milyen kaján vagy gúnyos megjegyzéseket tesznek majd" - tette hozzá Eva Lichtenberger osztrák EP-képviselő. A két politikus amiatt is bírálta az Európai Bizottságot, mert az elképzelést csak egyszerű technikai kérdésként kezeli és azt nem hajlandó megvitatni az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság azzal védekezett, hogy a testszkennerek használata semmiképpen sem lesz kötelező a légikikötők üzemeltetői számára, de a lehetőség minden európai uniós tagállam előtt nyitva áll majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden #41
    Gabore: mi a francnak visz tesód 3 decis vodkát a repülőre, csak nem be akart csicsenteni picit az úton :D ?
  • darkhill #40
    9/11nél is véletlenül ott maradt a kés a terroristáknál és goldolták h ha már ugyse vették észre akkor buliznak egyet.
    Szeszmester én nem csak a repcsiről beszéltem hanem az emberek ruhájáról is. bár igen volt sulimba volt egy olyan rendszer h ha odatartottál egy gyertyát a érzékelőhöz akkor az befujt vmi gázt ami eloltotta a tüzet csak azt nem tudom h ez mennyire "egészséges" az emberekre nézve..
  • bigjoe #39
    Hát én az elmúlt pár évben nagyon sokat repültem és azért a biztonság a legfontosabb.. Bár a duty free-ben simán lehet olyanokat venni amivel sakkban lehet tartani az embereket... (Pl ugye bár egy letört nyakú üveggel akár ölni is lehet).... DE volt olyan kollégám aki a bicskáját véletlenül a zsebében hagyta és Ferihegyen simán bejutott..
  • magus #38
    pr0n
  • Szeszmester #37
    A repülőket olyan anyagokból csinálják, ami ha meggyullad, önmagától kialszik, poroltó meg van a fedélzeten.

    Amúgy figyelembe véve az aktuális helyzetet és a félelmet a terroristáktól, szerintem elég hamar lefognának az utasok, talán jól meg is lincselnek :)
  • okosan gyerekek #36
    "be akarja vezettetni a tesztszkennerek alkalmazását" - ???? Nem teszt, hanem test!!! Javítsa ki a cikkferdítő.

    Mit vársz ettől a seggnyalótól?
  • okosan gyerekek #35
    Mit vársz ettől a seggnyalótól!?
  • darkhill #34
    Van füstjelző a klotyóba ami valószinüleg nem csak azt méri h valaki cigizik e hanem figyeli a levegő összetételét is.
    második dolog ha 3 an v 5 en felszálnak egy repcsire egyből van nekik fél liter robbanóanyaguk ha összetöltik egy fél literes palackba amit a boltba vetter a "duty free" boltba. 5 en megölnek 150-200 embert.
    Bár arra mindig kiváncsi voltam h mi lenne ha vennék 2-5 üveg abszintot (lehetőleg a 85%osat) kinyitnám és kiönteném a földre kicsit sietve mielött a stuárdesz v egy civilruhás policeman észrevenné és onnan már csak egy kis láng kell! butor ruha eléggé gyulékony abszint meg ég egy jó 5-10 percig attól függ mennyi van belőle
  • xizor #33
    Itt jövünk Cyberpunk :/
  • Inquisitor #32
    Na jah, ha 1940-es években használtak a real "james bondok" robbanó öltönyt, akkor mai technológiával kb. bármilyen tárgy lehet robbanóanyag az alsógatyán át, a nylon szatyorig. Az lesz a vége, hogy mindenki csak eldobhatós papírruhában repülhet. :D