Berta Sándor

Komoly hiányosságok az amerikai reptereken

Jelentős problémákra és biztonsági kockázatokra derített fényt egy több éven át tartó biztonsági ellenőrzés-sorozat a tengerentúlon. A több ezer esetből álló tesztekről részleteket nem közölt az amerikai belbiztonsági minisztérium.

Mindez az Egyesült Államok Számvevőszékének (GAO) jelentéséből derült ki. A dokumentum megállapításai csak azért érdekesek, mert a belbiztonsági minisztérium alárendeltségébe tartozó TSA szállításbiztonsági hivatal hat évvel ezelőtt 55 000 plusz alkalmazottat vett fel, pont azért, hogy jelentősen növeljék a légikikötők biztonságát. A GAO egy 2002 óta tartó folyamatos vizsgálatának eredményeit összegezte a mostani beszámolóban, amelynek már a címe is sokat sejtető. A dokumentum a májusban elkészített és az amerikai repülőterek biztonsági állapotáról szóló titkos anyag nyilvános változata.
Kiderült, hogy 2002 és 2007 között összesen 20 000 titkos tesztet végeztek a tengerentúli légikikötőkben. A kísérletek során a TSA tagjai megpróbáltak különböző módon álbombákat átcsempészni az ellenőrzőpontokon. Az álbombákat elsősorban laptopokban és könyvekben rejtették el. Biztonsági okokból a tanulmány készítői ugyanakkor elhallgatják, hogy a kísérletek hányszor voltak sikeresek, de azt elismerték, hogy a különböző méretű és forgalmú repülőtereken egyaránt voltak hiányosságok.

A legnagyobb problémát a GAO szerint az jelenti, hogy a belbiztonsági minisztérium és a TSA munkatársai az egyes eseteket nem dokumentálták, így nem tudható meg, hogy a sikeres tesztekre emberi mulasztások, figyelmetlenségek vagy a csomagokat átvilágító röntgen- és egyéb berendezések hibái, illetve hiányosságai miatt került-e sor. A GAO kifogásolta azt is, hogy a tesztek egyik felét az Office of Security Operations, míg másik felét az Office of Inspection nevű részleg végezte el. A két részleg tagjai nem egyszer figyelmen kívül hagyták egymás észrevételeit, így pedig nagyon nehéz volt objektív képet kapni a meglévő rendszer hiányosságairól.

A dokumentum különösen annak fényében érdekes, hogy egy bírósági ítéletnek köszönhetően július óta az amerikai vámosoknak lehetőségük és joguk van a beutazó személyek mindenféle adattároló eszközeit átvizsgálni. A vámosok elsősorban másolt zeneszámok, videók, gyermekpornográf és más tiltott fájlok után keresve nem csak megismerhetik a merevlemezek tartalmát, de azt le is másolhatják, lefordíthatják vagy dekódolhatják. Sőt, adott esetekben le is foglalhatják az adathordozókat. S elgondolkoztató, hogy eközben pedig bárki akár egy valódi bombát is átcsempészhetett volna az ellenőrzéseken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Roli012 #5
  itthon feltöltöd egy FTP szerverre, amcsiban meg letöltöd.. :)

 • lapaleves #4
  naja Jacko tudott valamit, de most úgyis megszíjja a gyerekpornóval.

  kicsit egyébként olyan, mintha magyar állami megrendelés végrehajtásáról szólna a hír. sokáig tartott, drága volt, senki nem csinált semmit utazgatáson kívül, semmi végeredménye nem lett (eddig is tudtam, hogy szart se ér) így most titkos.
 • NEXUS6 #3
  "Kiderült, hogy 2002 és 2007 között összesen 20 000 titkos tesztet végeztek a tengerentúli légikikötőkben....A legnagyobb problémát a GAO szerint az jelenti, hogy a belbiztonsági minisztérium és a TSA munkatársai az egyes eseteket nem dokumentálták, így nem tudható meg, hogy a sikeres tesztekre emberi mulasztások, figyelmetlenségek vagy a csomagokat átvilágító röntgen- és egyéb berendezések hibái, illetve hiányosságai miatt került-e sor."

  Akkor mi értelme volt az egésznek? Így azt mondanak amit akarnak.
  Egyik ismerősöm mesélte, hogy a biztonsági emberek általában egyetlen dologra mennek az amcsi reptereken, a bőrszínre. Csokikat már emelik is ki a sorból. Szegény bulgár haverja éjjel nappal xopott.

  Szal az isten mentsen meg bennünket az elvakult, szőkehajú, kékszemű, iszlám terroristáktól, vagy aki ilyennek maszkírozza magát.;))))
 • endale #2
  Jajj, jajj, jajj... fel lehet vinni mindenfélét a repülőre. Most mi lesz? Mindent fel lehet vinni, ha nagyon akarják. Ha nem a laptopban akkor a könyvben, ha nem a könyvben akkor a kólásüvegben, ha nem a kólásüvegben akkor a szappanban, ha nem abban akkor óvszerben, lenyelve. Ha nem a repülőre akkor a távolsági buszra a metróra, a kompra, vagy a ketteslétrára. Mindent nem lehet ellenőrizni.
  Mi a f.szt akarnak még?
 • Déta #1
  Na puff.
  Nem költözöm Amerikába, ha nem vihetem a zenéimet...