Berta Sándor

Eltűnt egy légiutasok személyes adatait tartalmazó laptop

Egy kereken 33 000 légiutas személyes adatait tartalmazó laptop tűnt el még július 26-án a San Fransiscó-i nemzetközi repülőtéren. Az adatokat semmilyen biztonsági megoldás nem védte.

Újabb notebook elvesztését volt kénytelen elismerni az Egyesült Államok légiforgalmi biztonságáért felelős hivatala (TSA). A TSA közleménye szerint a 33 000 légiutas személyes adatait semmilyen titkosítás nem védte, így az információkhoz elvileg bárki hozzáférhet és azokkal visszaélhet. A notebook a Verified Identity Pass (VIP) nevű amerikai cég tulajdona, amely 17 egyesült államokbeli repülőtéren üzemelteti a Clear utasprogramot. A rendszer lehetővé teszi a magukat regisztráló emberek számára, hogy egyetlen átfogó biztonsági ellenőrzés elvégzésével elkerülhessék a későbbi repülőtéri vizsgálatokat, ezáltal gyorsabban juthassanak fel a légijáratokra.

A TSA elrendelte, hogy az érintett légiutasokat, valamint mind a 17 Cleart használó légikikötőt haladéktalanul tájékoztassák a laptop elvesztéséről. Ezenkívül ellenőrzik azt is, hogy a rendszerben lévő többi adat titkosítva van-e? Amennyiben nem, akkor ezt haladéktalanul pótolják. A hivatal egyúttal kikötötte: a VIP csak azután köthet szerződéseket új ügyfelekkel, hogy ha mégis bebizonyosodik, hogy az eltűnt adatok titkosítva voltak. A TSA ugyanakkor a botrány ellenére sem gondolkozott el az együttműködés felmondásán, továbbra is teljesen megbízik a VIP szolgáltatásaiban.

Nem ez az első laptop, amelyet a hivatal, vagy a partnercégei elveszítettek. Tavaly májusban a TSA washingtoni központjából tűnt el egy merevlemez, 100 ezer alkalmazott személyes adataival együtt. 2006 szeptemberében pedig tévedésből rossz címre küldték el a hatóság 1200 volt alkalmazottjának társadalombiztosítási azonosítószámát és születési dátumát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ihateworkdays #6
    Végül is logikus.
    Az USÁ-ban ugye minden komment nélkül elvehetik akár a családi fotókkal teli laptopokat is, ha "gyanús".
    A reptéri biztonságiak meg elhagyják a laptopot, amin nincs titkosítás?
    LOL. Ez ám a képmutatás!
  • Wilddog #5
    Woah... nem ide! :D Bocsi. :)
  • Wilddog #4
    Ha megfelelő átviteli sebesség áll rendelkezésre a meghajtó és alaplap között, akkor semmi akadálya.
  • RecoPhile #3
    Nem is csodálom, hogy amerikában "lopták el".
    Láttszik saját háza táján is "elkobozzák" a személyes adatokat tartalmazó laptopokat...
  • NEXUS6 #2
    Aki azt hiszi, hogy a biztonság és a számtek nevű halmazoknak van közös metszete az nem tudja miről beszél!

    A számtek parasztnyelvre lefordítva azt jelenti, hogy nagy mennyiségű adat az eredetivel 100%-ban megegyező minőségben korlátlanul másolható.

    Erre a környezetre biztonsági eljárásokat alapozni kb don Quiote harcához hasonlítható a szélmalmok ellen.;)))
  • Turdus #1
    Nesze neked számítási felhő... Már látom is a holnapi újságot:
    "ellopták százhuszonnyolc-millió felhasználó személyes adatait tartalmazó winchestert a szerverből, ami még titkosítva se volt. Heves zsarolási hullám várható."