Berta Sándor

Halkereső szonár mobiltelefonhoz

Dél-Korea bizonyos tekintetben különc, de mindenesetre egyedi országnak számít, legalábbis a mobil készülékek tekintetében biztosan.

Talán a világ egyetlen más államában sem övezi akkora szeretet a mobiltelefonokat, mint az ázsiai országban. Mint ismeretes, a világon elsőként és minden bizonnyal jó darabig egyedülálló módon itt már kaphatók különleges, szennyeződés felkerülését gátló réteggel ellátott mobil készülékek. Egyre több a mobiltelefon-tisztító állomás is, ahol nagynyomású levegővel és baktériumölő permetekkel, valamint mobiltelefon-parfümmel (!) igyekeznek megtisztítani az eszközöket. A megoldás hallatán alighanem sokan elmosolyodnak és igazuk van.

Az érdekességeknek még közel sincs vége, azt mindenki maga döntheti el, hogy ezek mennyire praktikusak vagy haszontalanok. A legújabb termék a gyakran horgászó mobiltelefon-tulajdonosoknak igyekszik segíteni. A "Fisch-Finder"-nek nevezett készüléket az SK Telecom, a KFT és az LG közösen fejlesztették ki és gyakorlatilag bármely mobil eszközhöz csatlakoztatható.

Gyakorlatilag egy halradarról van szó, ami pontosan jelzi, hogy milyen irányban, mélységben mennyi hal található. Az eszköz egy akár 36 méter hatósugarú körben is képes a halrajokat felderíteni, ehhez egy gyenge, 150 és 200 kHz közötti frekvenciatartományú jelet bocsát ki. A szonár képe megjelenik a mobiltelefon kijelzőjén, így a horgász pontosan megtudhatja, merre érdemes elindulnia ha sok halat akar fogni. Maga az eszköz vezeték nélkül kommunikál a mobil készülékekkel és egy különleges, vízhatlan házban helyezték el.

Azonban nem ez az egyetlen érdekes megoldás az SK Telecom kínálatában, igaz a másodikat nemcsak horgászoknak ajánlják. A cég mérnökei ugyanis olyan csengőhangot fejlesztettek ki, amely elriasztja a szúnyogokat. A dallamot az emberi fül nem érzékeli és egy hím szúnyog által kibocsátott hangnak felel meg. Ez a nőnemű egyedeket riasztja el, ráadásul pont a lepetézési időszakban, amikor különösen csipkedős hangulatukban vannak. A megoldás egy méter hatósugarú körben hatásos, hátránya, hogy alkalmazásakor a mobiltelefon fogyasztása készenléti állapotban 30 százalékkal megnő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szemi90 #9
    Mit szeretnél? Megkeresni a Titanic-ot? Egyébként szerintem a címben van jól leírva. Ez egy szonár, ami csak folyadékban működik hatékonyan.
  • haxy27 #8
    ien nekem is kell de én nem horgászni akarok a radar az másra is jó.
  • pilsner #7
    betegség...viszont olyan szunyogriaztó nekem is kellenne.volt már olyan csengőhangom, ami qrwa magasan szólt de az max. az embereket riasztotta el
  • Sub #6
    Symbian telókra már réges-rég van egy Anti-Mosquito nevű progi, ami állítólag olyan frekvenciát sugároz ami miatt nem jönnek a szúnyogok. Hogy műxik-e azt nemtom :)
  • Tetsuo #5
    ez olyan mint a mobilteló-parfüm :D meg a wi-fi speed spray. :D
  • dillen #4
    Van mell nagyobbodást okozó csengöhang is, a tudatalattira hat napi 20 alaklommal kell meghalgatni és 1 hét utána 3 cm is nőhet a mellbőség.

    Na ez milyen....
  • 1488 #3
    egyszerűbb lett volna úgy megcsinálni hogy pattintanak a teló oldalára egy gombot, megnyomod, aztán köszcső, szól a hang, nincs szúnyog.
  • Cat 02 #2
    hát gondolom azért más elektronika miatt
    "lyan csengőhangot fejlesztettek ki, amely elriasztja a szúnyogoka"
    Laci csörgess már ezek jönnek ^^ ez loller :D egész nap szólnia kell ?

    1ébként így nem jó horgászni h tudod hol a hal
  • Tetsuo #1
    a mobiltelefon-parfüm gondolom ua, mint az ember-parfüm, csak drágább :)