Berta Sándor

Dizájnkavalkád a jövő mobiltelefonjainál

A mérnököknek mindig új dolgokon jár az eszük és gyakran a tervezett elképzelések teljesen abszurdnak tűnnek. Azonban könnyen lehet, hogy a megálmodott termékek nem merülnek a feledés homályába és nagy sikerre számíthatnak.

A mobil technológia minden bizonnyal még évtizedekig életünk meghatározó tényezője lesz. Egyre többen vágynak azonban olcsó vagy éppen egyedi mobiltelefonokra. Csak tavaly összesen egymilliárd mobiltelefont gyártottak, a legnépszerűbb modellekből nem ritkán több tízmillió dobtak piacra a gyártók. A cégek és a tervezők azonban már a jövőre gondolnak, érdemes bepillantani, hogy milyennek is képzelik el ők a néhány év múlva piacra kerülő mobil készülékeket.


Radia

A jövő és annak elképzelése, hogy az ember miként képzeli el a különböző termékek jövőbeni megfelelőit érdekes terület. Vannak akik úgy vélik, a jövő mobiltelefonjai egy jojóra fognak hasonlítani, mások szerint UFO-ra vagy éppen egy hallókészülékre. Az egyik terv Dennis Hopkins dizájnszakember Intruder névre hallgató készüléke, amely egy kerek, 6 cm átmérőjű tárgy. Felületén elegendő hely van a billentyűknek. Beérkező hívás esetén elegendő a középső kijelzőt tartalmazó részt elfordítani és máris létrejön egy nyolcasra emlékeztető alakzat.

Jóval futurisztikusabb Michael Laut amerikai tervező Radia nevű ötlete, amely egy acélgyűrű, ami egy érintőképernyőt fog közre. A billentyűk a kijelzőn találhatók.

A Sinus nevű modell a Triagonale nevű német dizájncégtől származik és leginkább egy átlagos hagyományos hallókészülékre hasonlít és csak "mellékesen" kínál telefon- és navigációs funkciókat. A cél, hogy a segítségével az idősebb emberek is képesek legyenek kommunikálni a külvilággal.


Modelabs

A legérdekesebb ötlet azonban az úgynevezett Jojó-modell, amely az egyszerű játékként is használható és eközben tölti fel magát, illetve az akkumulátorát. A telefonáláshoz ugyanakkor a telefont össze kell csukni. A Yo-Yo-Phone-t Shaik Ridzwan amerikai tervező készítette el a NEC japán konszern felkérésére. A jojó-funkció egyébként a francia Modelabs vállalatnak is megtetszett. A termékén a billentyűket a külső gyűrűn helyezték el, ami körülöleli a kijelzőt, így a készülék összecsukása nélkül is lehet telefonálni vagy SMS-ezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #13
    "ezért pénzt is kap az, aki tervezi (már ha megbízásból csinálja), mert ezek az emberek viszik előre a világot, nem a konzervatívak."

    Én ezeket evolúciós zsákuccának hívnám, és sajnos nagyon sok dizájner csak ezeket ontja magából és el van szálva az agya, hogy milyen űber cool dolgot csinált.

    Nézz vissza 10-20-30 évet, hogy akkor mit gondoltak a mai korról és rájössz hogy ezeket nem hogy fizetni, de még etetni sem kéne. Baromira nem az útkeresésről szólt, hanem az idióta divatról.
  • lazsi #12
    Az általad felhozott készülékek kurva rondák és használhatatlanok, aki megveszi mert nokia az magára vessen. Egyébként ezeknek a koncepciótelefonoknak nem a kinézetükkel van gond, hanem azzal hogy mint elöttem felhozták egy kockaalakú nadrágzsebbe hogy raksz bele egy ilyen készüléket? Meg hogyan telefonálsz vele? Hülyébben nézne ki vele a telefonálás mint az Ngage-dzsel. Aztán meg a mai összes videó tartalom 4:3, 16:9 vagy más téglalap alakú formátumba van mentve. Na most akkor a filmeket hogy fogod egy ilyen köralakú kijelzős szutykon nézni? Letterboxba, hogy a a kijelzőnek több mint a fele sötét? Vagy bezoomol valahova a telefon és a kép másikfele meg lemarad a kijelzőröl? És ha a sarokban van az adott képkockán a lényeg? Aztán szivegbevitelre milyen az ilyen köralakú fos? Talán középen két sort tudsz rá írni, mert alul meg fölül tulságosan keskeny meg túlságosan kerekedik. Ezek a designerek olynaok mint a bölcsészek, folyton kitalálnak valami értelmetlen baromságot és ezzel próbálják meg leplezni h semmi hasznosat nem tudnak csinálni és fölöslegesek a társadalom számára. Egyébként a rövidtávon a jövő mobilja a csupakijelző mobilok, és ezt nem az iphone megjelenése miatt mondom, én már amióta az eszemet tudom ezt hajtogatom. Hosszútávon pedíg a telefonálási funkció fülbe vagy agyba integrálását tudom elképzelni illetve a telefon mint digitális kütyü olyan átalakulását, hogy gomb nagyságúra összezsugorodik amit felcsiptetünk a ruhánkra, és ha akarjuk akkor kivetít elénk a levegeőbe egy képet és ha a virtuális kijelzőt valahol "megérintjük" akkor azt érzékeli, illetve hang vagy esetleg gondolatvezérelt lessz.
  • Apokrif #11
    Jojos úgyis miközben játszol vele párszor földhöz vágod, hosszú élete lenne :D
  • Librarian #10
    Az a Radia nekem kifejezetten tetszik (ellensúlyozza a másik kettőt).
    Csak nehogy belekeveredjen az aprópénz közé, aztán akkor kereshetem, ha csörög!
  • mhorvatR #9
    Ezek a koncepciók nem újdonságok, naponta látnak újabb és újabb ehhez hasonló tervek napvilágot, és igen, ezért pénzt is kap az, aki tervezi (már ha megbízásból csinálja), mert ezek az emberek viszik előre a világot, nem a konzervatívak. Elsőre furcsának tűnhetnek, rondának, mert nem szoktuk meg látványukat. Ki gondolta volna az ezredforduló előtt pár évvel, hogy ilyesmi telefonokból ilyenek is születhetnek? Senki. Mégis, ez például egy létező, boltban kapható telefon, és ez a koncepció megvalósult, akárcsak ez. Így változik ez, ha nem is olyan gyorsan, de szép lassan változnak az igények, változik hozzá a külső is. A jövőben olyan funkciók tárháza áll előttünk, ami teljesen átszabhatja a telefonokról eddig alkotott képünket. Én ezért nem szólom le ezen koncepciók tervezőit, mert persze van kivétel, de az ilyeneket megalkotó fizetett tervezők nem kis munkája egy ilyet összehozni, és biztos okuk van arra, hogy ezt ide rakták, az meg éppen kerek.
  • Sir Quno Jedi #8
    Na igen. Hogyan tudnánk pl. áttervezni tökéletesen unpraktikusra azt, ami már most is tökéletesen praktikus ÉS ezért még pénzt is húzzunk le.
  • psishock #7
    mi az isten, korong alakú mobil? betegek ezek az emberek, majd körbe fogom telefonálásnál mint a cd-t és úgy szorítom a fülemhez vagy mi? :-) a négyszög alapú nadrágzsebbe vajon milyen kényelmesen is fér el?

    áh, a négyszög alapú mobilok teljesen megfelelnek az igénynek, max idővel a gombok tünnek el és az egész 1 érintős kijelző lesz (már most van rá példa ha nem csal az emlékezetem). Nekem a masszív, fémtokozású, mindentudó (okvetlen symbian vagy hasonó os amit a végtelenségig bővíthetsz), nagy tárkapacitású vagy cserélhető, /semerre/ sem kibicsakoltatható zseb téglák jönnek be, amelyekről nem kopik le a festék az 1. hónap után, az érintőképernyő nem feltétel, de azért legyen szép éles hangja és sztandard fülcsati-ja.
  • who am I 7 #6
    okádék mind.és most helytálló a kritika, mert ahhoz hogy ennél jobbat csináljon vki, csak egy kis szép érzés / izlés kell.LOL de ez hogy néz ki jÁJJ
  • mikloss #5
    Az a Radia nagyon király! elfogadnék egyet.
  • ProClub #4
    Karóramobilt! Karóramobilt akarok! :D