Berta Sándor

Jön a 10 dolláros mobiltelefon?

Egy új kezdeményezés létrehozói azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a száz dolláros laptop mintájára egy olcsó mobiltelefont fejlesszenek ki. Úgy tűnik, az elképzelés megvalósulhat, és a sorozatgyártás nem csak álom marad.

A program fő támogatója a Berkeley Egyetemen működő Center for Information Technology Research in the Interest of Society (CITRIS). A DigiTimes információi szerint az ötlet már elnyerte néhány tajvani elektronikai gyártó tetszését is, sőt az Intel és a Microsoft is a projekt támogatását fontolgatja. A tervek szerint a mindössze 10 dolláros mobiltelefonokat az OLPC készülékeihez hasonlóan a szegény országokban értékesítenék.

"Amennyiben kellően sok darabot gyártanak, akkor lehetséges egy 10 dolláros mobil készülék piacra dobása, azonban félő, hogy az alacsony ár miatt háttérbe szorulnának egyes funkciók" - jegyezte meg Reiner Schönrock, az Infineon szóvivője. A német vállalat fejlesztette ki 2005-ben azt a platformot, ami lehetővé teszi az ennyire olcsó, akár 20 dollárból is létrehozható mobil eszközök gyártását. "Sikerült a platformot továbbfejlesztenünk és ezt az összeget 16 dollárra lecsökkentenünk" - tette hozzá a szakember.

Az elképzelés a felhasznált alkatrészek számának mérséklésén alapul, ennek ellenére fontos, hogy a termék minősége nem romlik. A gyártást az olyan plusz funkciók drágítják, mint a színes kijelző, a többszólamú csengőhangok vagy az SMS-küldés és -fogadás. A 16 dolláros árban minden olyan alkatrész benne van, amelyre egy olcsó mobiltelefon elkészítéséhez és piacra dobásához szükség van. Vagyis egy teljes készülék jön létre, akkumulátorral, feltöltővel, csomagolással és kézikönyvvel.

"A piacnak ez a területe most indul növekedésnek. Csak az idén közel 100 millió olcsó mobil készüléket fognak eladni a gyártók" - mondta Reiner Schönrock. Az ötlet iránt érdeklődik a Nokia is, amely már együttműködik ezen a területen az Infineonnal. A CIRTIS tagjai azonban azt szeretnék elérni, hogy ha az ő mobiltelefonjuk még olcsóbb legyen, ehhez azonban a gyártási költségeket legalább 5 dollárral kellene csökkenteni. Ez két éven belül megvalósulhat és a tervek szerint akár 500 millió olcsó mobiltelefon is gazdára találhat majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • digital #34
    Korrekt!
  • Ronny #33
    fehérek minden volt gyarmati orszában élnek, van ahol többen és van ahol kevesebben. Pont.

    Én sosem mondtam, hogy csak humanitárius okai vannak, az itteni lakosság megnyugtatása miatt persze abba van csomagolva.

    Szerintem a végeredmény szempontjából lényegtelen, hogy mi a cél. Ezek a szerencsétlenek képtelenek lennének ellátni magukat normális esetben. Pont.
  • uniu #32
    Szo nincs itt fejlodes gyorsitasrol! Szuz piacrol van szo, ilyen egyszeru! Kivancsi lennek, hogy a 10$-os laptop melle milyen tarifakat adnak.. mert ha 0,000001 $/perc akkor OK, de van 1 olyan erzesem, hogy ugyan ugy fizetni fognak majd mint masok. A kalasnyikov is jol fogy naluk, akkor miert ne fogyna az ami slager a mostani Vilagban (mobil,laptop,stb) Jo pelda erre amit az 1ik hozzaszolo irt: a ciganyasszony es a hasonlo szinvonalon levo emberek, inkabb mobilt vesznek mint elelmet... De vegul is az a lenyeg, hogy az embernek legyen eleg jozan esze, es tudja, hogy mire van szuksege es mire nincs, es akkor jol jon az olcso cucc.
  • Tetsuo #31
    Ott a pont!
  • m4G1c #30
    Ez nagyon velős reagálás volt, csak semmi köze a valósághoz. Tudod, mi az az apartheid? Tudod, hol élnek a fehérek Afrikában?
    A segélyekről meg szép, hogy az a véleményed, amit a szádba adnak, csak éppen nem így van ; gazdasági függés kialakítása a cél, nem más.

    A nagytőke leszarja az egyént, nem is azért adnak nekik pénzeket meg élelmiszert, mert annyira sajnálják őket. Az ásványkincsek már jóval érdekesebbek pénzügyi szempontból, mint 3 éhező árva, akik ott sírnak a NG címlapján.

    Ez a telefon meg azért durva, mert igazából ugyanannyi szükségük van rá, mint kábé a tv-re. Vagy a laptopra. Ők úgy élnek, ahogy, olyan civilizációs fejlettségük van, amilyen, erőszakosan nem tudjuk felgyorsítani a fejlődést. Ha megpróbáljuk, akkor az eredmény az lesz, mintha egy óvodás gyereknek magyarázná el valaki az egyetemi anyagot. Lenne pár hiányossága a gyereknek...
  • Ronny #29
    "megrontottuk" a vietnámiakat is, mégis csodálatosan fejlődnek. A fekete kontinens inkább csak saját magát okolhatja
  • Gladiator #28
    Én speciel hülyeségnek tartom mind a 100$-os laptopot, mint a 10$-os telefont. Szerintem sokkal nagyobb szükségük van élelemre, mint telefonra. Attól mert még van számítógépük, meg telefonjuk, meg szuperinternet, meg a Marsra szállnak, még ugyanúgy éhezni fognak, ráadásul azt a kis pénzüket is amilyük van, telefonra és annak fenntartására fogják költeni.
    Kb. olyan, mint amikor itthon a 12 gyerekes cigányasszony koldul a kölkeivel, nyavajog, hogy nincs mit ennie, de azé mindegyik gyereknek ott lóg a nyakában a 3G-s mobil. Szánalmas.
    Nem lesznek attól előrébb, hogy esetlegesen nem kell fél órát gyalogolni/kocsikázni a következő nyilvános telefonig.
    Bár persze, itt megint a telefongyártókról van szó. Valaki le is írta lentebb, hogy a világ többi részén már telített a mobilpiac. 6-7 éve még poén volt, senkinek sem volt, egyből vett több száz millió/milliárd ember telefont, mikor megjelent, viszont azóta, átlagos ember, jó ha 2 évente lecseréli. Ebben már nincs business. Viszont most az afrikaikat be lehet etetni, hogy milyen jó dolog is ez a mobil, és már ők is inkább többet éheznek, vagy lopnak, csak hogy a legújabb iPhone-t meg tudják venni, és fakíthassanak vele.
  • zola2000 #27
    Szerintem a legjobb lett volna békén hagyni őket. Ha azt tettük volna, az afrikaiak még mindig hagyományos módszerekkel termelő természeti népek volnának afrikában. De már szerintem is késő, megrontotta már őket az úgynevezett civilizáció, de nincs meg semmilyük ami az ilyen európaias életmódhoz kell.
  • Ronny #26
    volt itt egy cikk amiben azt írták, hogy a kínaiak akár a fizetésük felét is elköltik a mobilra. Náluk ez azt fogja jelenteni, hogy még csoróbbak lesznek.
  • Ronny #25
    Mugabe visszahívja az elűzött fehér farmerek mert az azóta az országban éhinség és gazdasági depresszió uralkodik

    tessék, minden fehér kifelé és éhen döglenek.