Gyurkity Péter

Stream technológiák összecsapása az olimpián

A versenyek alatt egy szokatlan kategóriában is összemérték tudásukat az indulók, ennek eredményét azonban utólag, az online közvetítések nézettsége alapján mérhetjük le - részletek a Silverlight és a Flash összecsapásáról.

A Reuters a versenyek lezárulta után hosszabb írásban értekezett a közvetítésekről, az azok által használt technológiák által kínált előnyökről. Hamar világossá vált, hogy a Microsoft minden eddiginél jobb esélyt látott az ötkarikás játékokban, és igyekeztek az összes lehetséges módon népszerűsíteni saját megoldásukat, az Adobe által fejlesztett és promotált Flash ellenében. A lépés eredményei láttán a panasznak nincs helye Redmondban.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az egyik legfontosabb támogatóvá az NBC lépett elő, amely saját hivatalos oldalán végig folyamatosan közvetítette a fontosabb eseményeket - az amerikai internetezőknek. Az NBC Olympics portálon a Silverlight technológia révén egyszerre akár négy különböző stream folyamot is figyelemmel kísérhettek a látogatók, ezek mellé pedig bekeverhették az online közvetítés hangját. Mindössze a böngészőbe beágyazott lejátszóra volt szükségük, amely a Flash pluginhoz hasonlóan teljesíti feladatát. Az egyik legfontosabb eredménye persze az volt, hogy a technológia egyáltalán megjelent a küzdőtéren, hiszen eddig a YouTube és társai uralták a pályát Flash-alapú lejátszóikkal.

A játékok alatt összesen mintegy 40 millió amerikai néző fordult meg az oldalon, 50 százalékuk pedig előzőleg nem rendelkezett a szükséges Silverlight lejátszóval - érthető a Microsoft öröme, amikor az eredményekről beszélnek. Jelenleg azonban talán még ennél is fontosabb a külső fejlesztők megnyerése, akik a jövőben saját megoldásaikkal gazdagíthatják a kínálatot, a YouTube mintájára. Ezeknek persze nemcsak az online közvetítéseknek juthat szerep - elég csak a pénzügyi intézetek és az egyéb vállalatok honlapjain megjelenített, dinamikusan frissített AJAX-ablakokra, keretekre gondolni. A nagyvállalatok átállási üteme persze itt is lassabb az átlagnál, így a szoftvercégnek bőven van esélye megragadni az első helyet és letaszítani trónjáról a Flash technológiát.

Utóbbi egyelőre magabiztos, ahogy az Jennifer Taylor nyilatkozatából is leszűrhető. A Flash termékek fejlesztéséért felelős Adobe igazgató elmondása szerint széles felhasználói rétegre támaszkodnak, így a Microsoft agresszív előrenyomulása ellenére egy ideig még nincs mitől tartaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • floatr #49
    Ja, és némi rálátás a teljesség kedvéért:

    Ez azon nagyobb cégek listája, akik Flex-et használnak az üzleti rendszerükben, vagy azzal fejlesztenek.
  • floatr #48
    "És én SaaS alkalmazásokat fejlesztek, nagy amcsi multinál, tehát kb. tudom miről beszélek. " -- Szerinted én meg levegőbe beszélek v hasra ütök, mi? Hol fogod te azt látni hogy egy X vállalat üzleti rendszere nem éppen flex-ben készült? Az Adobe nagyon nyomul csak nem éppen a mélyen tisztelt webes felhasználókat "támadja", hanem épp a multikat és fejlesztőcégeket, azokat is felülről.

    A magam részéről spec kellően ellenszenves volt az egész, de be kellett látnom, hogy még az egyik legnormálisabb összeállítás, ami ráadásul nincsen "fosmocsok" platformos backendhez kötve.

    Ez van, ebbe a körbe kerültek a SL, Flex, JavaFX, OL (ennek itthon a T a legnagyobb élharcosa), egyéb Ajax-os framework-ök (Dojo, ExtJS, DWR, GWT, stb. és kombinációik), de könyörgöm hagyjuk már ki a Flash-t ebből a körből. Nyilván a SL-nak lesz húzóereje, mert a ms termékek a lusta emberek szájába adva szépen kikelnek, de az alternatívák több mint életképesek.
  • BlackRose #47
    notepad? ... na már én Emacs nélkül nem megyek sehová :)
  • Dj Faustus #46
    Hohó, nocsak-nocsak a Microsoft most cserélte le teljesen Silverlightosra a Flashben készült (Google cacheben még benne van) oldalt.
    Szóval az egyik blog bejegyzése - mojaveexperiment.com- No silver, No light! Its all Flash baby! - most avul el.
  • vajon kiki #45
    mindenesetre nekem egyetlen dolog tetszik a silverlightban. hogy hasonlóan kis méretű a telepítője mint a flashnek (néhány megbájt) viszont az már nagyon nem tetszik, hogy a minimum gépigénye p3-500 és nem fut windows 2000-en (!)

    ezen kívül ha most nem laikus , kezdő júzer fejjel, hanem egy kicsit a fejlesztői oldalról is megnézzük a dolgokat a Silverlightnak sosem lesz olyan kényelmes , sokoldalú és júzerbarát fejlesztői környezete mint a flashnek, amiben minimál programozói tudással bárki össze tud pakolni kisebb rajzfilmeket, animációkat, ha pedig igazán nekiveselkedik akkor tulajdonképpen bármit komplett játékokat , applikációkat , vagy amit nem szégyell.

    Bár én nem mondom hogy nem örülnék neki ha lenne, de nem lessz, marad a notepad-ban való kínkeserves fejlesztés és több évi éjszakákon keresztül való számítógépelőtt görnyedés , otthon egyedül a sötétben amíg rájössz mire is jó vagy mire nem ez a SL és mire megtanulod, rájössz hogy mekkora lúzer vagy, és tanultál volna helyette JÁVÁT, ami legalább multiplatform és a többi, és ha egyszer megtanulod akkor bárhova elmehetsz havi 500ezerért dolgozni.

    Arról pedig hogy egyszerűen fogsz benne bannerokat, animációkat összepakolni, amit flashben röhögve 5 perc alatt összetolsz , ne is álmodozz, mert az SL-en ugyanaz legalább 3 hónap komoly fejlesztés lesz.
  • vajon kiki #44
    Most egy kicsit térjünk vissza a Földre, a valósághoz, és a hétköznapi emberek nyelvéhez, itt (http://en.wikipedia.org/wiki/Silverlight) azt írják, hogy ez egy böngésző-plugin , ami képes animációkat, vektor grafikákat, audio-videokat és gazdag internet applikácókat megjeleníteni. Arról nem szól a fáma, és amit itt már kértem az esetleges hozzáértőktől, hogy fejtsék már legyenek szivesek ki, konkrétan, hogy ezeken belül miben és hogyan tud többet mint a flash, mert én azt hiszem ebben a topikban elég világosan kifejtettem lejjebb, hogy miben jobb és miért szerintem nagyságrendekkel a flash , bár megmondtam őszíntén hogy nem ismerem kellő mélységig a Silverlightot, de él még bennem a reménysugár, hogy valaki elmagyarázza hogy miben jobb, és talán mond egyetlen dolgot, amiért érdemes lenne ezt nekem vagy másnak feltelepítenie a számítógépére.
  • BlackRose #43
    És szinte nyüzsögnek az özleti alkalmazások a piacon amelyek Flex-el lettek építve... nézd nem mondta senki, hogy lehetetlen, de most mont minek van nagyobb esélye, hogy igazán elterjedjen a Silverlight-nak amely integrálódik a .NET fejlesztői környezetbe és amelyre akár dinamikus nyelvekkel is fejleszthetsz (IronPython, IronRuby, stb.) és persze C# teljesen egy környezetben, vagy a Flex-nek, különben a Flex 3 és majd jön a 4, és majd meglátod amikor a Silverlight 2 kijön, 6-12 hónap és másképen nem is fognak web alkalmazásokat fejleszteni .NET praltformra. És miért Flex miért nem OpenLaszlo... mert ugye van itt még néhány megoldás, csak a gond, hogy egyik sem képes a Silverlight-al felvenni majd a versenyt hiszen nem képesek a hagyományos AJAX megoldásokkal sem versenyezni mert az alkalmazások zöme ma inkább ezt választja. A Silverlight nem fog a Flash online piacból elvenni (legalább is nem sokat), hanem egy új piacot fog megteremteni amelyen igaz szintén vannak jelenlevők de csak nagyon kis mértékben voltak képessek ezt a piacot bővíteni, a Silverlight viszont valószínűleg 1-2 éven belül megváltoztatja a web alapú üzleti alkalmazások piacát. És én SaaS alkalmazásokat fejlesztek, nagy amcsi multinál, tehát kb. tudom miről beszélek.
  • floatr #42
    Tényleg ennyire nem érthető h az Adobe üzleti alkalmazások fejlesztéséhez a flex immáron 3. verziójával rukkolt elő?! SDK, builder, java, AS3, miegymás integrálási lehetőséggel egyéb Adobe termékekkel, az alkalmazás meg a flash runtime-on szalad el.
    Miért kell a hülyeséget hajtani...
  • BlackRose #41
    Mert nem csinálnak, a Flash itt van már a 9 verzió és nincs vagy ha van is elenyésző az ilyen féle alkalmazása. Most nem az a kérdés, hogy elméletileg lehetséges vagy nem hanem, hogy praktikusan lehetséges e. A Silverlight ezt behozza majd (bár ami az MS világot illeti, vagyis a .NET világot és ez elég nagy darad az üzleti alkalmazásoknál) az asztalra, mert megvan minden építőkocka és a fejlesztőknek elindulhatnak ezen az úton semmi extra erőfeszítés nélkül. Na most komolyan üzleti alkalmazás JavaScript féle megoldásal na ne... ha egymagad fejlesztesz egy kis alkalmazást egy kiscégnek akkor még valahogy elképzelhető csak, hogy ilyen kis cégnek nincs szüksége ilyen modern UI-re és pénze sem, hogy megfizesse, de ha dolgoznál egy cégnél ahol néhányszáz fejlesztő dolgozik egy alkalmazáson vagy alkalmazáscsomagon (mint pl. én) akkor tudnád, hogy ilyen dolgokat Flash-ben még csak nem is tesznek az asztalra mint ötletet sem...
  • Komolytalan #40
    Most őszintén, miért ne készülhetnének? Amit meg lehet csinálni javaban, azt helyjel-közzel meg lehet csinálni flashben is, kb. ugyanannyi erőfeszítéssel. Az hogy a silverlightot jobba hypeolják? Silverlight még anyja p.csájában se volt, én már akkor üzleti alkalmazásokat fejlesztettem flashre. Persze 4 betűs kulcsszavakat nem aggattam rá, de ha azon múlik az mondjuk a VGHP-vel volt kompatíbilis, és a RMFD-re alapult. Gondolom egy szállítmányozó cég fuvarszervező alkalmazása elég üzleti feladat. Ja, és az még csak nem is flash 9 volt meg AS3, csak flash 7 meg AS2.