Gyurkity Péter

Elindult az Amazon új videokölcsönzője

A népszerű online üzletlánc kukába hajítja az Unbox szolgáltatást és egy egyszerűbb megoldással váltja fel azt. A nem túl fantáziadús néven érkező Video on Demand a letöltések mellett videostream opciót is kínál.

Az Amazon terveire a New York Times hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a héten már elindult a tesztelők szűk körének szánt verzió, amelyet még a nyár vége előtt követ majd a publikus változat. A cég elsősorban riválisait, így például a Netflixet szeretné megszorongatni az újítással, amely jól látszik annak kibővült kínálatán. Az eddig megszokott és körülményesnek tartott letöltések mellett ugyanis megjelenik a videostream is.

Az Amazon Unbox szolgáltatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezt pedig az elemzők jó része azzal magyarázza, hogy a kikölcsönzött filmek letöltése egyrészt időigényes, másrészt pedig egy speciális szoftvert igényel, amely csak feleslegesen bonyolítja a megoldást. Az online bolt üzemeltetői a jelek szerint hajlandóak változtatni és ezúttal a streamre helyezik a hangsúlyt, amelynek révén a kiválasztott filmeket a felhasználók azonnal megtekinthetik (feltéve, hogy megfelelő internetelérésük van). A gyors terjesztés érdekében a Sonyval is megállapodást kötöttek, miszerint a szolgáltatás helyet kap a Bravia nagy felbontású televíziókon.

Túl nagy meglepetés ezzel nem érte a témát figyelő olvasókat, hiszen a cég terveiről már korábban beszámoltunk. Mégis, a lépés kiemelkedően fontos lehet a szegmensben, hiszen az Amazon már csak méreténél és népszerűségénél fogva is rögtön nehézsúlyú versenyzőként jelenik meg itt. Persze Európában kicsit más a helyzet, ám a tengerentúli rajtot remélhetőleg belátható időn belül követi majd az európai megjelenés. A cég további televíziógyártókkal szeretne szerződést kötni, azt viszont egyelőre nem tudjuk, hogy a szolgáltatás milyen díjszabással érkezik majd.

Elemzők azt is kiemelik, hogy jelenleg nem túl széles azon felhasználók csoportja, amely a fizetős videostream szolgáltatásokra koncentrál. Az Amazon ezzel inkább hosszú távra tervez, így évek is eltelnek majd, míg határozott választ kapunk a szolgáltatás esélyeivel kapcsolatos kérdéseinkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ecology #1
    Szerintem van benne fantázia. A videostream nagy lehetőségeket rejt magában. Ha olcsók lesznek a filmek, átszámítva 100-200Ft között akkor van rá esély, hogy nagyon gyorsan népszerű legyen. Nem tudom milyen felbontásban és minőségben lehet majd videókat streamelni mert ahány ember annyi féle internetkapcsolat de jó ötletnek tartanám ha ezek választhatók lennének a 320*240-től a full HD-ig 1920*1080P bár gyanítom hogy kicsiny országunknak még nagy fejlesztéseket kell véghezvinni az internetkapcsolatok felgyorsítása érdekében egy full HD-s film streameléséhez. A 100-200 forintos árat természetesen magyarországi viszonyokhoz gondoltam. Többet azért nem mert a letöltők többsége már 300-400 forintért 5 napos hozzáféréssel talál warezt aki meg torrentezik az még csak ennyit sem fizet.