Berta Sándor

Idősek visszaemlékezéseit gyűjtik olasz fiatalok

Érdekes kísérletbe fogott négy olasz fiatal. Idős embereket keresnek meg, hogy meséljék el az életüket, majd a történetekből klipeket készítenek és felteszik egy honlapra. A fiatalok célja, hogy a mai generációk tagjai is tudják meg, milyenek voltak az 1950-es években az egyszerű emberek hétköznapjai.

Az 1929-ben született Teresina Bruno arcára még most is mosolyt csal, ha a jogosítványa megszerzésének történetére emlékezik vissza. Az idős nő akkor még csak 21 éves volt. "A vizsgáztatóm minden részletre rákérdezett, például hogy mi a kuplung" - elevenítette fel a vizsgáját Teresina Bruno, akinek azért volt szüksége a vezetői engedélyre, hogy helyettesíthesse az édesapját. A férfi a második világháború utáni években futárként dolgozott. Így lett Teresina Bruno az első olasz nő, aki egy autó volánja mögé ülhetett.

A történetek a Banca della Memoria, vagyis az Emlékek bankja nevű olasz honlapon érhetők el, amit másfél hónappal ezelőtt indított négy torinói fiatal, Franco Nicola, Lorenzo Fenoglio, Valentina Vaio és Luca Novarino. Nicola és társai a cuneói tartományi kormánnyal és az Unitre olasz nyugdíjas egyetemmel közösen hozták létre a programot és szeretnék az idős olasz emberek életének legfontosabb, legérdekesebb pillanatait klipekben megörökíteni. Az interjúkat többnyire nagyobb felhajtás nélkül, egy egyszerű kávézóban, étteremben vagy a lakások kanapéján készítik el.


A honlapra nem csak a négy fiatal tölt fel a videókat, hanem egy regisztráció után bárki felrakhatja a saját filmjeit. Mindenki maga döntheti el azt is, hogy mit választ témaként. Az Emlékek bankjába naponta 4-5 új videó kerül fel, vannak egyperces szösszenetek, de akadnak több mint 10 perc hosszú anyagok is. A portálon jelenleg már 220 különböző hosszúságú film található, a többségüket az alkotók a közvetlen környezetükben található idős emberek megszólaltatásával készítették.

A tervek szerint napokon belül útnak indul egy autóval egy forgatócsoport, amely lehetővé teszi, hogy a milánóiak, rómaiak, nápolyiak vagy éppen a szicíliaiak is feleleveníthessék és ezáltal megőrizhessék az utókor számára egyszerű életül legfontosabb vagy éppen legmulatságosabb pillanatait. A klipekben tanulságos történetek elevenednek meg, amelyek bölcs iránymutatásul szolgálhatnak a mai csöppségeknek és amelyek segítségével felnőve ők is megérthetik az akkori kor hangulatát, viszonyait. Ráadásul így az idősek által megszerzett tudás sem veszik el, hanem megmarad a következő nemzedékek tagjai számára és tovább örökíthető.

A négy fiatal azt szeretné, hogy a megoldás ne csak Olaszországban terjedjen el, hanem a világ más országaiban is. Ennek első bizonyítéka, hogy az Emlékek bankja hamarosan elérhető lesz az Egyesült Államokban, Franciaországban, Svédországban és Spanyolországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • emile zola #8
    Sztem semmi értelme az egésznek.
  • Redpaladin #7
    Oktatási minisztérium elindított ehhez hasonló programot,'élő történelem' néven. Középiskolák diákjai vehetnek részt,és készíthetnek a tanárunk segítségével videoklipeket azokról az idős emberekről akik "átélték" a történelem sorsdöntő szakaszait,világháborútól kezdve napjainkig,és weboldalon teszik közé. (végre valami hasznosat is tesz a kormány)
  • Emmegki #6
    Szerintem is kitűnő ötlet! Bár videó mellett hangfelvétel, vagy szöveg is jól jön.
  • gombabácsi #5
    Ez nagyon jó ötlet.
  • Alwares #4
    Jó ötlet, kíváncsian várnék egy magyar verziót, lenne mit mesélni az 50-es évekről és utána is.
    Egyébként a srácok biztos olvasták valamelyik Dűne regényt ;)
  • Pintyőke #3
    Na persze a sajat adatok sajat szerveren lennenek. ;)
  • Pintyőke #2
    IWIW szeru csaladfa portal, sajat elettortenettel es keppekkel, videokkal kiegeszitve. Mindenki sajat maga adhatja meg a jogosultsagokat... Tud ilyet valaki? :)
  • RecoPhile #1
    Ne ez elég szép dolog. Ilyen lehetne MO.-n is vagy akár egészvilágon.