Berta Sándor

Engedélyhez kötnék az online adásokat Németországban

Annak, aki a jövőben bármilyen műsort - legyen az egy zeneszám vagy éppen egy videó - az interneten sugározni szeretne Németországban, engedélyt kell majd kiváltania.

Az elképzelés először Bajorországban merült fel néhány hete, azóta gyakorlatilag átvette az összes német szövetségi tartomány. Bajorországban idén augusztustól már csak az sugározhat online audio vagy video tartalmakat, aki rendelkezik a Bajor tartományi Médiaközpont (BLM) hivatalos engedélyével. A cél az, hogy mindenki, aki akár csak néhány másodpercnyi mozgóképet tesz fel a világhálóra, azt műsorszolgáltatónak minősítsék. A livestream-tartalmak esetében az engedélykötelesség 500 felhasználónál lenne, vagyis ha több mint félezren néznek meg egy élőben sugárzott műsort, akkor a videó készítőjének már licenccel kell rendelkeznie. Az engedély ára jelenleg 250 és 5000 euró között van.

A szakemberek között azonban még vita van arról mi is legyen engedélyköteles. Peter Widlok, az Észak-rajna-vesztfáliai Tartományi Médiaközpont (LFM) szóvivője elmondta, hogy például egy belső vállalati tájékoztatónak, amit egyszerre egy cégnek több mint 500 alkalmazottja lát, nem kellene ebbe a kategóriába tartoznia. Egy webkamera, aminek a képét sokan látják világszerte, szintén nem minősülne internetes műsorszolgáltatásnak, csakúgy, ahogyan egy a világhálóra feltett több milliószor letöltött videó sem.

Az LFM minden esetben megvizsgálná az engedélykötelességet, a BLM viszont eddig már három online televíziónak és egy online rádiónak adott licencet. Az új szabályozás által érintettek egyike lehet a grünwaldi Grid-TV, amely saját adatai szerint is 270 IP-adót üzemeltet. Ingo Wolf, a vállalat ügyvezetője az elképzelések hallatán azonnal jelezte, hogy minden bizonnyal átteszik a székhelyüket Svájcba és egyúttal átköltöztetik a 30 munkatársukat is.

Az ötletről megvan a véleménye Hans Mathias Kepplinger professzornak, a Mainzi Egyetem Publicisztikai Intézete vezetőjének is, aki úgy vélte: ugyan valóban sokan visszaélnek a világháló nyújtotta szabadsággal, nem ad okot e jog megkurtítására. A szakember hozzátette: az egész elképzelés egy teljesen törvénysértő politikai támadás, amit ráadásul semmilyen szakmai szempont sem indokol és ami nem fér össze a liberális világképpel. A jelenlegi sajtójog megfelelően szabályozza a különböző kérdéseket, és ha valaki törvényt sért, a szolgáltatások leállíthatók. Ennél többre pedig Kepplinger szerint nincs is szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Romel #9
  Németország tökéletesen halad az internetes diktatúra útvonalán... Az utóbbi időben szinte csak arról lehetett olvasni, hogy Németország milyen megszorításokat, korlátozásokat vezet be. Megfigyelések, adatok megszerzése magánszemélyekről. Elméletileg az internetben az az egyik jó dolog, hogy szabadságot ad az emberek kezébe. Na, ott valahogy nem úgy áll a dolog...
  A másik lázongást meg az idióta szerzői jogvédők tápolják. Soha nem értettem és nem is fogom megérteni őket. Olyan szintre jutottunk, hogy egy szaros licenc megsértése többet ér mint egy ember élet. Nem nevetséges? Nem nevetséges az, hogy a vagyonszerzés céljából képesek az emberéletet semmibe vetni? (itt a bűntetések mértékére gondolok: - Szia, te miért kerültél börtönbe?, -Hát, letöltöttem egy filmet. - És mennyit kaptál? - 10 évet. -És Te? - Én embert öltem. - Mennyit kaptál? - 5 évet.) Ezen a durva példán mindenki átláthatja, hogy mire gondolok.
 • eax #8
  Ezt az IT-security cegekkel mar gyakorlatilag megtettek nem is olyan regen.
 • aaaaa #7
  Érthetetlen hogy egy saját készítésű videóra miféle jogon kellene engedélyt kérni.
  Ha Kovács Pistike (vagy német megfelelője) elszavalja saját versét, ezt videóra veszi, vagy videót készít arról hogyan szalad neki a falnak, annak mitől lenne engedélyköteles a közlése ? Másrészt elég nehéz megjósolni, hogy valamit hányan néznek meg. Ha netán többen nézik, akkor automatikusan bűnözővé minősítenek valakit ???
  De ha ilyen jó ára van a "licencnek", majd "nézegeti" a licencet árusító cég a senkit sem érdeklő videókat, hogy meglegyen a kellő nézettség és be tudja szedi a több száz, vagy több ezer eurós "jogos" jussát...
  Hogyan egyeztethető ez a szólásszabadsággal ??? Ha egy ellenzéki portált el akarnak nyomni, nem adnak engedélyt semmilyen videó közlésére. Még pár év, és már az írás, vagy a gondolat is engedélyköteles lesz...


 • uberalles #6
  ha jól értem , akkor itt kizárólag az ÉLŐ streamelt adásokról van szó.
  mivel technikailag lehetetlen volna minden netes audió és videó tartalmat ellenőrizni, különösen hogy a tetemes része torrenten halad titkosítva..

  élő sztreamelt adásokat sem tudják ellenőrizni feltétlenül, mert nem biztos hogy az általuk ismert technológiával adják az adást (tehát nem biztos hogy wmv formátum vagy pl.: Macromedia Server által küldött videóstream , hanem lehet hogy valami teljesen más, saját fejlesztésű böngészőplugin által küldött -számukra értelmezhetetlen- (video)adatfolyam...)

  törvényeket lehet sz*rni, de nem az ilyen cickányorrú semmihezse értőknek, hanem annak, aki valóban tudja mit csinál, és mit miért csinál.
 • Amcir #5
  Egyszerű a cél pénz kő nekik és 250 "néző" adásonként elég ha az ellenfél ir egy bot-ot...
 • Sir Quno Jedi #4
  Semmi gond, máris vándorolnak el a cégek a rohadék németektől (az "állam" miatt, nem az emberek a hibásak) és előbb-utóbb ott állnak mad jól pofáraesve, mikor már MINDENT és MINDENKIT elűztek hazulról. Nonszensz amit művelnek! Aki esetleg ezután rájuk hivatkozik, ha hasonló elmebetgséget akar bevezetni, az meg még náluk is hülyébb! Miért nem folytják bele a saját vérébe azt aki ilyet kitalál egyáltalán?!

  Lassan Kína kívánatosabb hely lesz az internetes cégeknek... LOÁL!
 • Cat #3
  "Ki ez a pár ember, hogy csak úgy azt gondolják, na akkor most engedélyhez kötjük a netes videókat?"

  Feltételezem ugyanazok, akik a nem netes videókat is engedélyhez kötik.
 • ziipp #2
  MINEK? MINEK? És minek?

  Meg egyáltalán, hogy jönnek ahhoz, hogy beleavatkozzanak ilyen dolgokba? Ez kicsi olyan, mintha odamennék egy zebrához, és csak azokat engedném át, akinek van engedélye. De mire kell engedély egy zebrához való átkeléshez? Bizonyítani kell, hogy jól működnek a lábaim? Nincs szándékomban aljas módon elgázoltatni magamat? Ki ez a pár ember, hogy csak úgy azt gondolják, na akkor most engedélyhez kötjük a netes videókat? Ráadásul már alapból tele van kiskapukkal a szabályozás.