Berta Sándor

YouTomb - halott videók gyűjtőhelye

A Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) diákjai olyan honlapot készítettek, amelyen a YouTube-ról szerzői jogsértések miatt törölt filmek tekinthetők meg. Az oldal neve stílusosan YouTomb lett.

A virtuális videó-emlékhely rendkívül egyszerű módon működik. A rendszer átvizsgálja a Google adatait és archiválja a népszerű videomegosztó portálról törölt tartalmakkal kapcsolatos információkat. "A törölt felvételeket nem lehet nálunk sem megtekinteni, sem pedig letölteni, nem ez ugyanis a YouTomb célja. Sokkal inkább arról van szó, hogy megmutassuk az embereknek, a Google mennyire átláthatatlan módszerekkel dolgozik, valamint hogy láthassák, az egyes tartalmak törlése közel sem volt minden esetben indokolt.

Megértjük, hogy a YouTube-nak is fontos az üzlet, azonban felmerül a kérdés, mindez hova vezethet" - hangsúlyozta Dean Jansen, a portál egyik alapítója. A honlapon látható a törölt videó egy fotója, valamint a látogatók megtudhatják, hogy ki rakta fel a YouTube-ra az adott anyagot, azt hányan tekintették meg és végül, hogy ki és mikor távolította el.

A YouTomb két hónapja érhető el és jelenleg mintegy 250 000 videóval kapcsolatos hivatkozás található rajta. A MIT hallgatói jelenleg a legnépszerűbb tartalmakra összpontosítanak, de terveik szerint a YouTube-ra valaha felkerült filmek többsége megtalálható lesz náluk is. Az oldal még egy szolgáltatást nyújt a videobloggereknek. A felvételeikben egy kódot helyeznek el, amelynek köszönhetően egy esetleges törlés után is megállapítható, hogy az adott művet addig hányan nézték meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sathinel #11
  Persze mert szentek és csak a zsidók bunkók mi? Ha ilyen állatok megnézném mennyire lennél együttérző ha a szomszédodban laknának.
  Csak pár vid hogy miért tűnik durvának ahogy velük bánnak.

  A videók túl durvák ne nézd ha nem bírod!!!!!!!!

  http://vidmax.com/index.php/videos/view/3534

  http://www.nothingtoxic.com/media/1195092464/Man_Gets_Shot_to_Hell_on_the_Street_in_Palestine

  http://theync.com/media.php?name=1381-never-before-seen-video-shows-a-young-boy-behead-an-allegded-spy.-uncensored
 • SZEG007 #10
  ez aztán szuper felhasználsz egy izraeli forrást állitásaid alátámasztására, szerinted ezt kiveszi komolyan?
  Amugy azt mivel magyarázod hogy fehér zászloval integetö britt ujságirot izraeliek agyonlönek, esetleg azt hogy palesztin házakat védö külföldire egyszerüen fogta magát és ráment az izraeli buldozer? Netán köztük is gépfegyveres hamasz fegvereseket véltek felfedezni?
 • AranyKéz #9
  Nem ez lenne az első eset, hogy a palesztinok civilekkel árasztják el a területet ha tudomást szereznek tervezett izraeli akciókról, aztán meg jól felfújják a "civil" áldozatok számát. Vagy akár hogy sűrűn lakott területekről indítják a kurva qassam rakétáikat. Meg persze említenem se kell a "civilek" és a katonák vegyítését, avagy másképpen "emberi pajzs". (És míg a gázai diktátorok vígan művelik az ilyen és egyéb undorító dolgokat, addig az izraeli bíróság sorra tiltja be ezeket. Csak egy kis apró részlet a két fél közti különbségek közül)


  " Sokan hiszik pl azt, hogy izrael demokrácia, ez egy egyszerű tüntetés akart lenni, ilyent egy demokráciában így szokás kezelni? "

  Kíváncsi vagyok te hogyan reagálnád le, ha háborús időben román "tüntetők" kezdenének menetelni magyar katonai létesítmények irányába.

  ----

  http://www.imra.org.il/story.php3?id=20933

  " We knew about the procession previously and we contacted the coordination and Liaison offices with the request to prevent the procession. The procession begun at the center of Rafah toward the Tel- Sultan neighborhood. We fired flares from helicopter in order to prevent the procession from getting near the forces. Shots fired a distance from the crowd had no effect nor did machine gun fire, so we decided to fire a shell in order to cause an effect of a distanced explosion. From the point where the tank was located the procession could not be seen. There was no intention of hurting the demonstrators at any stage.

  Several gunmen were among those seven demonstrators who killed, what actually shows that the terrorists are exploiting opportunities. We know that the method of terrorists is to take innocent children and use them as a human shield while attacking the forces. "
 • zola2000 #8
  Elvileg töröltek olyan videókat is, ami izrael palesztinok elleni akcióit mutatta be, de a botrány miatt visszakerülhettek, annál többen látták őket, mint pl ezt is:

  http://www.youtube.com/watch?v=AOu-NT0W2eg

  Sokan hiszik pl azt, hogy izrael demokrácia, ez egy egyszerű tüntetés akart lenni, ilyent egy demokráciában így szokás kezelni?
 • FoodLFG #7
  Megesik az ilyen xD Biztos a gugli áll a dolgok mögött

  Egyébként erről az oldalról volt szó két nappal ezelőtt a webisztánon
  http://webisztan.blog.hu/2008/05/20/nyomozas_a_youtube_rol_levetetett_videok_utan
  meg gondolom előtte még jó pár helyen. De azért mégis gyanús a dolog.. Vajon az sg-s „hírbemondó” személy csak nem onnan vette az ötletet ? (csak kérdés volt)

  Mondjuk a Steve Ballmer dobálós hírt sikerült viszonylag gyorsan megírni, csak ott meg a cikkíró volt „kicsit” részlehajló, úgyhogy az is hozta a szokásos sg színvonalat. :P
 • DjDano #6
  értelmetlen baromság,.,,
 • Turdus #5
  YouTomb - a halott oldal :-)
  Úgy látszik utolére őket az eltávolítás...
  Internal Server Error

  The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

  Please contact the server administrator, [email protected] and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

  More information about this error may be available in the server error log.
 • Tetsuo #4
  Az oldalukon latott torolt videok eseteben nem latszodik, h valojaban indokolt volt-e a torles.. igazabol az oldal nem mutat meg semmi hatterben dolgozo nagy konspiraciot. A Google pedig azt torol ki amit akar, hiszen az o dolga. A nagy durranas az lenne, ha torolt politikai v egyeb velemenynyilvanitasos videot torolgetnek temaspecifikusan, ami ugye nem valoszinu, abbol meg nagyobb hir lenne.
  Persze azert kuzdeni kell a Google monopolizacioja ellen.. ;)
 • L3zl13 #3
  Izé, kettőspont helyett kérdőjel.
 • L3zl13 #2
  Olvastad a cikket:
  "arról van szó, hogy megmutassuk az embereknek, a Google mennyire átláthatatlan módszerekkel dolgozik, valamint hogy láthassák, az egyes tartalmak törlése közel sem volt minden esetben indokolt"