Berta Sándor

2013-ra egymilliárdan néznek majd online videókat

A YouTube és a hasonló videomegosztó oldalak világszerte egyre népszerűbbek a felhasználók körében. Ez a tendencia a közeljövőben még erőteljesebben folytatódhat.

A következő években a négyszeresére nőhet az online videók iránt érdeklődők száma. Mindez azt jelenti, hogy 2013-ra legalább egymilliárd ember néz vagy tölt majd fel filmeket a világhálóra - derült ki az ABI Research piackutató cég legfrissebb felméréséből. A dinamikus növekedés elsősorban a szélessávú internethozzáférések terjedésének, az egyre emelkedő sávszélességeknek és a régiókat fokozatosan hiánytalanul lefedő hálózatoknak köszönhető.

A folyamat egyszerre öröm és átok a tartalomszolgáltatóknak, hiszen nő a látogatóik száma, de ezzel párhuzamosan folyamatosan fejleszteniük kell a rendszereiket, ami jelentős költségtényező lehet. "Az internetes videók rohamosan növekvő használata számos új lehetőségeket kínál a portáloknak. A változás nem csak a nagy tartalomszolgáltatókat, például a BBC-t, az NBC Universalt, az AOL-t vagy a Yahoot érinti, hanem a YouTubeot és a Dailymotiont is. Rajtuk kívül azonban a CinemaNow, a Lovefilm, az Apple és a Zattoo is profitálhat a folyamatból" - hangsúlyozta Cesar Bachelet, az ABI Research elemzője.

Azonban a szakemberek szerint nem csak a videók száma, de a világhálóra kerülésük és a terjesztésük, valamint a nézőkhöz való eljutásuk módja is változhat a közeljövőben. Ennek oka elsősorban a megnövekedett forgalom miatt kialakuló hálózati terhelés csökkentése. Vagyis a cél az lesz, hogy a videók közvetlenül a felhasználókhoz jussanak el, így komoly szerep hárulhat majd a fájlcserélő és hibrid hálózatokra.

A változás a legnagyobb kihívást a prémium csatornák számára jelenti, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ne reagáljanak az új fejleményekre. "A fizetős csatornák üzemeltetőinek nem szabad olyan intézkedéseket bevezetniük, amellyel megpróbálják az embereket elűzni ezektől a videóktól. Ehelyett meg kell tanulniuk, hogy a fenyegetést inkább új, potenciális, bevételt hozó lehetőségként fogják fel, amely ideális módon kiegészítheti a jelenlegi szolgáltatásaikat és amelynek a segítségével egy teljesen új célközönséget szólíthatnak meg" - szögezte le Cesar Bachelet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • emile zola #1
    "A fizetős csatornák üzemeltetőinek nem szabad olyan intézkedéseket bevezetniük, amellyel megpróbálják az embereket elűzni ezektől a videóktól."
    Na és ezt mégis hogy szeretnék elérni? Talán ingyenessé teszik a catornáikat?:D Mááshogy nem megy:)