49
  • floatr
    #49
    Ja, és némi rálátás a teljesség kedvéért:

    Ez azon nagyobb cégek listája, akik Flex-et használnak az üzleti rendszerükben, vagy azzal fejlesztenek.
  • floatr
    #48
    "És én SaaS alkalmazásokat fejlesztek, nagy amcsi multinál, tehát kb. tudom miről beszélek. " -- Szerinted én meg levegőbe beszélek v hasra ütök, mi? Hol fogod te azt látni hogy egy X vállalat üzleti rendszere nem éppen flex-ben készült? Az Adobe nagyon nyomul csak nem éppen a mélyen tisztelt webes felhasználókat "támadja", hanem épp a multikat és fejlesztőcégeket, azokat is felülről.

    A magam részéről spec kellően ellenszenves volt az egész, de be kellett látnom, hogy még az egyik legnormálisabb összeállítás, ami ráadásul nincsen "fosmocsok" platformos backendhez kötve.

    Ez van, ebbe a körbe kerültek a SL, Flex, JavaFX, OL (ennek itthon a T a legnagyobb élharcosa), egyéb Ajax-os framework-ök (Dojo, ExtJS, DWR, GWT, stb. és kombinációik), de könyörgöm hagyjuk már ki a Flash-t ebből a körből. Nyilván a SL-nak lesz húzóereje, mert a ms termékek a lusta emberek szájába adva szépen kikelnek, de az alternatívák több mint életképesek.
  • BlackRose
    #47
    notepad? ... na már én Emacs nélkül nem megyek sehová :)
  • Dj Faustus #46
    Hohó, nocsak-nocsak a Microsoft most cserélte le teljesen Silverlightosra a Flashben készült (Google cacheben még benne van) oldalt.
    Szóval az egyik blog bejegyzése - mojaveexperiment.com- No silver, No light! Its all Flash baby! - most avul el.
  • vajon kiki
    #45
    mindenesetre nekem egyetlen dolog tetszik a silverlightban. hogy hasonlóan kis méretű a telepítője mint a flashnek (néhány megbájt) viszont az már nagyon nem tetszik, hogy a minimum gépigénye p3-500 és nem fut windows 2000-en (!)

    ezen kívül ha most nem laikus , kezdő júzer fejjel, hanem egy kicsit a fejlesztői oldalról is megnézzük a dolgokat a Silverlightnak sosem lesz olyan kényelmes , sokoldalú és júzerbarát fejlesztői környezete mint a flashnek, amiben minimál programozói tudással bárki össze tud pakolni kisebb rajzfilmeket, animációkat, ha pedig igazán nekiveselkedik akkor tulajdonképpen bármit komplett játékokat , applikációkat , vagy amit nem szégyell.

    Bár én nem mondom hogy nem örülnék neki ha lenne, de nem lessz, marad a notepad-ban való kínkeserves fejlesztés és több évi éjszakákon keresztül való számítógépelőtt görnyedés , otthon egyedül a sötétben amíg rájössz mire is jó vagy mire nem ez a SL és mire megtanulod, rájössz hogy mekkora lúzer vagy, és tanultál volna helyette JÁVÁT, ami legalább multiplatform és a többi, és ha egyszer megtanulod akkor bárhova elmehetsz havi 500ezerért dolgozni.

    Arról pedig hogy egyszerűen fogsz benne bannerokat, animációkat összepakolni, amit flashben röhögve 5 perc alatt összetolsz , ne is álmodozz, mert az SL-en ugyanaz legalább 3 hónap komoly fejlesztés lesz.
  • vajon kiki
    #44
    Most egy kicsit térjünk vissza a Földre, a valósághoz, és a hétköznapi emberek nyelvéhez, itt (http://en.wikipedia.org/wiki/Silverlight) azt írják, hogy ez egy böngésző-plugin , ami képes animációkat, vektor grafikákat, audio-videokat és gazdag internet applikácókat megjeleníteni. Arról nem szól a fáma, és amit itt már kértem az esetleges hozzáértőktől, hogy fejtsék már legyenek szivesek ki, konkrétan, hogy ezeken belül miben és hogyan tud többet mint a flash, mert én azt hiszem ebben a topikban elég világosan kifejtettem lejjebb, hogy miben jobb és miért szerintem nagyságrendekkel a flash , bár megmondtam őszíntén hogy nem ismerem kellő mélységig a Silverlightot, de él még bennem a reménysugár, hogy valaki elmagyarázza hogy miben jobb, és talán mond egyetlen dolgot, amiért érdemes lenne ezt nekem vagy másnak feltelepítenie a számítógépére.
  • BlackRose
    #43
    És szinte nyüzsögnek az özleti alkalmazások a piacon amelyek Flex-el lettek építve... nézd nem mondta senki, hogy lehetetlen, de most mont minek van nagyobb esélye, hogy igazán elterjedjen a Silverlight-nak amely integrálódik a .NET fejlesztői környezetbe és amelyre akár dinamikus nyelvekkel is fejleszthetsz (IronPython, IronRuby, stb.) és persze C# teljesen egy környezetben, vagy a Flex-nek, különben a Flex 3 és majd jön a 4, és majd meglátod amikor a Silverlight 2 kijön, 6-12 hónap és másképen nem is fognak web alkalmazásokat fejleszteni .NET praltformra. És miért Flex miért nem OpenLaszlo... mert ugye van itt még néhány megoldás, csak a gond, hogy egyik sem képes a Silverlight-al felvenni majd a versenyt hiszen nem képesek a hagyományos AJAX megoldásokkal sem versenyezni mert az alkalmazások zöme ma inkább ezt választja. A Silverlight nem fog a Flash online piacból elvenni (legalább is nem sokat), hanem egy új piacot fog megteremteni amelyen igaz szintén vannak jelenlevők de csak nagyon kis mértékben voltak képessek ezt a piacot bővíteni, a Silverlight viszont valószínűleg 1-2 éven belül megváltoztatja a web alapú üzleti alkalmazások piacát. És én SaaS alkalmazásokat fejlesztek, nagy amcsi multinál, tehát kb. tudom miről beszélek.
  • floatr
    #42
    Tényleg ennyire nem érthető h az Adobe üzleti alkalmazások fejlesztéséhez a flex immáron 3. verziójával rukkolt elő?! SDK, builder, java, AS3, miegymás integrálási lehetőséggel egyéb Adobe termékekkel, az alkalmazás meg a flash runtime-on szalad el.
    Miért kell a hülyeséget hajtani...
  • BlackRose
    #41
    Mert nem csinálnak, a Flash itt van már a 9 verzió és nincs vagy ha van is elenyésző az ilyen féle alkalmazása. Most nem az a kérdés, hogy elméletileg lehetséges vagy nem hanem, hogy praktikusan lehetséges e. A Silverlight ezt behozza majd (bár ami az MS világot illeti, vagyis a .NET világot és ez elég nagy darad az üzleti alkalmazásoknál) az asztalra, mert megvan minden építőkocka és a fejlesztőknek elindulhatnak ezen az úton semmi extra erőfeszítés nélkül. Na most komolyan üzleti alkalmazás JavaScript féle megoldásal na ne... ha egymagad fejlesztesz egy kis alkalmazást egy kiscégnek akkor még valahogy elképzelhető csak, hogy ilyen kis cégnek nincs szüksége ilyen modern UI-re és pénze sem, hogy megfizesse, de ha dolgoznál egy cégnél ahol néhányszáz fejlesztő dolgozik egy alkalmazáson vagy alkalmazáscsomagon (mint pl. én) akkor tudnád, hogy ilyen dolgokat Flash-ben még csak nem is tesznek az asztalra mint ötletet sem...
  • Komolytalan
    #40
    Most őszintén, miért ne készülhetnének? Amit meg lehet csinálni javaban, azt helyjel-közzel meg lehet csinálni flashben is, kb. ugyanannyi erőfeszítéssel. Az hogy a silverlightot jobba hypeolják? Silverlight még anyja p.csájában se volt, én már akkor üzleti alkalmazásokat fejlesztettem flashre. Persze 4 betűs kulcsszavakat nem aggattam rá, de ha azon múlik az mondjuk a VGHP-vel volt kompatíbilis, és a RMFD-re alapult. Gondolom egy szállítmányozó cég fuvarszervező alkalmazása elég üzleti feladat. Ja, és az még csak nem is flash 9 volt meg AS3, csak flash 7 meg AS2.
  • BlackRose
    #39
    Olvasd el a "Silverlight 2" bekezdést... talán minden világos lesz.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Silverlight

    de mégis röviden a Flash szuper vector animációs plug-in duma nincs, de képzeld el, mikor fog valaki Flash alapú SaaS üzleti alkalmazásokat építeni... soha. Szóval a Slverlight alapvető előnye, hogy üzleti alkalmazások fognak készülni vele és nem pedig szép vector animált honlapok.
  • floatr
    #38
    Spec a SL-ra céloztam ezzel, lévén h a flex-hez is flash plugin kell...
    Bár a javafx-et nehéz lesz ezen a téren lepipálni

    Egyébként linuxon volna még mit gyúrni rajta, mert alkalmanként tapasztalok vele kisebb gondokat
  • vajon kiki
    #37
    könyörgöm mondjon már valaki csak egyetlen olyan dolgot amiben jobb ez a silverlight !!!
  • vajon kiki
    #36
    és akkor azt meg sem említettem hogy a telepítője 1,8 megabájt (!) és kb. 1 perc alatt megvan a telepítése letöltésestül, ráadásul nincs ilyen buznyák beszólása mint a Silverlightnak, hogy ő márpedig nem hajlandó elindulni p3-500 alatt, hanem szépen meglódul egy 486 dx4-100on windows 95 ről a számítástechnika özönvizéből származó gépen potom 15 évvel ezelőttről. és azon ugyanúgy elfut a gtalk kliens is
  • vajon kiki
    #35
    "valóban multiplatform" a sima flash az mitől ne lenne multiplatform?

    fut linuxon, windowson, solarison, freebsd-n, macintoshon, macosx-n,

    fut internet explorerben, safariban, operában és firefoxban,

    fut már a 5.0-ás verziótól kezdve egy alap winxp-n is ami azonnal be is frissíti magát a 6.5-ös flash player verzióra júzer interakció nélkül,
    a legújabb 10-es verzió ráadásul linuxon is végre rendesen átlátszó lesz firefoxban, nameg natívban kezeli az oprendszer 3D gyorsítórészlegét. Mi a l*f*sz kell ezen kívül még? popót ne nyaljon?
  • floatr
    #34
    Mégvalami

    Itt a kulcsmondat a mohávés oldalon:

    "You can also view the Non-Silverlight version by clicking here."
  • floatr
    #33
    A SL-al szokjatok má le a flash-ről télleg. Flex a konkurencia, ami valóban multiplatform, ráadás AIR integráció miegymás.
  • floatr
    #32
    Azt kellene látnod h le tud játszani egy videót :) voáááá

    Nameg azt h szegény hiszékeny embereket úgy megtévesztik az álságos ismerősök, és a média, hogy képesek azt hinni, hogy a vista rossz, majd amikor egy ügyes programozócsapat egy átszabott vistát ad a kezükbe azzal, hogy ez egy új windóz, akkor a hiszékeny emberek örülnek h ez durvajó oprencer. Mivel hiszékenyek
    Arról persze nem szól a videó, hogy mennyi hiszékeny ember dőlt be a korábbi ms kampányoknak, és vette meg a vistát
  • vajon kiki
    #31
    erre egy olyan szépet fagy a firefox3 hogy szép csendben minden átmenet nélkül eltűnik az asztalról... mit kéne látnom?
  • A1274815
    #30
    Arról nem tudnál képet adni, hogy amikor betöltődőtt mit használ?
  • Dj Faustus #29
    "Elvileg ez Silverlight-os: link."
    Gyakorlatilag Flashben manifesztálódik. FLV formátumú videót streamel, SWFObject-tet használ a Flash betöltésére.
  • vajon kiki
    #28
    "...de olyan dolgokat tesz lehetővé amiről a Flash álmodni sem tud."

    mint pl. ?
  • A1274815
    #27
    Elvileg ez Silverlight-os: link.

    "a flash a legegyszerűbben kezelhető, legkönnyebben megérthető vektoros és programozható animációszerkesztő program , ami a videovágástól kezdve a zeneszerkesztésen keresztül, az animált gifek készítésén át, a komplett játék fejlesztésééig mindenre jó, majdhogynem byte kóddá fordítja és tömöríti, egyetlen fájlba amit készítünk, az összes lényegi operációs rendszeren és böngészőben fut ami számít, gyorsan, megbízhatóan, erre épül vagy 10ezer videómegosztó rendszer széles-e interneten !!!"

    Ezt mind programoztad is, vagy csak hallottad, tud az egyszerű az addig látatlan, míg ki nem próbáltad.

    A multkori letöltéssel kapcsolatos megnyílvánulásoddal, együtt meg a mosrtaniaiddal, egyre inkább az az érzésem támad, hogy még nem jártál egyetemre.
  • vajon kiki
    #26
    hogyan lehet egyáltalán a flasht és a Silverlightot egy napon megemlíteni? a flash a legegyszerűbben kezelhető, legkönnyebben megérthető vektoros és programozható animációszerkesztő program , ami a videovágástól kezdve a zeneszerkesztésen keresztül, az animált gifek készítésén át, a komplett játék fejlesztésééig mindenre jó, majdhogynem byte kóddá fordítja és tömöríti, egyetlen fájlba amit készítünk, az összes lényegi operációs rendszeren és böngészőben fut ami számít, gyorsan, megbízhatóan, erre épül vagy 10ezer videómegosztó rendszer széles-e interneten !!!

    de nem kevés hasznos webes alkalmazás is flashben készült el , mint pl.: a gtalk kliens, flash earth, de számos instant messenger még talán msn kliens is, (a tejesség igénye nélkül) dunát lehetne rekeszteni a jobbnál jobb flash játékokkal, amiket egy emberöltő alatt is nehéz volna felsorolni, nemhogy végigjátszani őket...

    ezek után még egy épkézláb animációt sem láttam silverlightban leszámítva azt a szép buggyogó forgó érdekes valamit , ami maga a logója, biztos nagyon jó valamire, de hogy mire az eddig még nem derült ki. várjuk a fejleményeket,

    hajrá szilverlájt !
  • zola2000
    #25
    OFF:
    Háát én a pcmen rég nem játszok (az aláírásomból látszik hogy miért), de sajna a felhasználói programok is inkább windowst igényelnek, úgyhogy maradok a windows 2000nél...
  • BlackRose
    #24
    Ez mind igaz, hülyeség is lenne csak azért pénzt költeni ha meglehet máshogy is oldani, viszont ha olyan dolgokat akarsz megoldani amit a PHP és Flash nem képes akkor más sportágba térünk át. És a Windows serverfarmoknak is rendsyergayda kell, idomitott majmok nem tudnak semmit sem elerni foleg nem a Windows Server 2008 esetében amely már akár specializálódott rendszergazdákat is megkövetel... :) elmúltak azok az idők amikor click ide click oda volt a módszer a Windowsnál, az MS éppen a serverfarmokra koncentrál az elmúlt években a klienset kezdte hanyagolni viszont a szerver oldalon óriásit fejlődött.
  • Komolytalan
    #23
    .net szerver, média szerver, .net fejlesztőeszköz - ezek mind pénzbe kerülnek, nem kevésbe. A legdurvább a szerverköltség, ha sok 10ezer comboboxot akarsz megjeleníteni.
    Ezzel szemben flash mint fejlesztőeszköz pénzbe kerül, de szerver szoftverek ingyenesek, média szerver már van több is ami ingyenes, flash media encoder ingyenes. Egy sima 2-4 procis 200+AFA kaliberű géppel 1000+ streamet ki lehet szolgálni úgy, hogy a szerver szoftverekért 0, azaz 0 kemény magyar forintot fizet ki az ember.
    Szóval ha az ember marad a flashnél, akkor a hostolás hardware költségein kívül nem kell másra költeni. Persze, tudjuk, az ms cuccokat futtató szerverfarmokat 3 idomított majom is elkezeli havi 2 láda banánért, linuxos cuccokhoz meg rendszergazda kell, és így máris drágább a linux, hogyne. De ha arról van szó, hogy közvetítsünk egy olimpiát, amit mondjuk nézi 1millió néző folyamatosan, akkor lehet azzal a megoldással fogok próbálkozni, amihez ingyenes a szoftver, és a megspórolt 1000x windows, meg különböző .net, média szerver licenszekből meg megyek nyaralni életem végéig.
  • floatr
    #22
    Lehet bárakármilyen jól sikerült is a .NET (hozott anyagból könnyű ötletelni), viszont az alapokkal kapcsolatban finoman azt lehetne mondani h kutyából nem lesz szalonka (de a szarból várat építős dolog a reálisabb). A vista "újításai" a remek példa arra, hogy hogyan lehet egy komolytalan rendszert némi szándék, naaagy marketing és (kellően) kevés szakértés mellett egy állati change request formájában rohadtnagy káosszá varázsolni, amitől a gyártók és a felhasználók is egyaránt a falra másznak. Ha most erre az alapokra ráhúzzák a .NET-et/WPF-et/SL-ot, abból lehet csilivili, de bentről rohadozik
  • BlackRose
    #21
    Nem is mondtam én ezt, csak annyit mondtam, hogy JavaScript != Java és hogy sebességben sem lehet összehasonlítani, különben senki sem mondta, hogy a JavaScript lassú, mert alkalmazásához megfelelően nem, de a .NET ugye fordított kód és nem interpretált, tehát más a dolog nem script hanem native (még ha első lefutásnál MSIL akkor is). Ami a combobox-ot illeti nem tudom, honnan szedtétek eza a több milliós dolgot, az egész attól függ, hogy milyen nagyságrendekről van szó, néhánytizezer combobox-ot egy időben nem lehet olcsó szerverrel elérni, maga a .NET pedig nem kér semmivel sem nagyobb hardware-t mint akármelyik más hasonló képeségű megoldás. Ha igazán érdekel akkor hasonlítsd csak össze egy IBM vagy Oracle megoldásal...

    Persze itt most nem védem a Microsoft-ot, de legyünk reálisak, a .NET az egyik legjobban sikerült IT termék a történelemben és az egyetlen esély, hogy a Windows évek során összegyűlt hiányosságait idővel a történelembe küldjük. Szép és jó azt hinni, hogy holnap felébredünk és minden gépen Linux lesz és minden probléma megoldva... a valóság más, többmilliárd emberórát követelő szoftver fut szerte a világban amit nem lehet és nem is fognak felváltani és ezzel élni kell valahogy, és a .NET egy nagyon jó módszer, hogy építsünk erre az infrastruktúrára, lehetőleg úgy, hogy a hiányosságokat idővel kiküszöböljük. Get real.
  • Komolytalan
    #20
    Pl 1 comboboxot kirakhasz 5 millió Ft értékű hardware és software segítségével. Ezt mással tényleg elég nehéz elérni.
  • Komolytalan
    #19
    Nem tudom honnan szeded ezt a flash==javascript sebesség dolgot. Attól hogy ugyanazon a szabványon alapul a 2 nyelv, még nagyon eltérnek mind lehetőségekben, mind sebességben. Flashben meg lehet csinálni hogy egy webkamera képén realtime mozgásérzékelést csinálsz, vagyis egy automata felügyeleti rendszert lehet gyártani vele. Persze erre 28 másik megoldás is van, mégis ez mind sebességben mind alkalmazási területben inkább java szint mint javascript.
  • Sanyix
    #18
    Az én gépemen sajnos azt használok, mert azon főleg játszom, így nincs választásom az ms szarszemét ügyeskedései miatt. Persze a másik gépen ami nem játékra van, ott linux fut, úgyhogy ez nem jött össze :)
  • BlackRose
    #17
    A legnagyobb hülyeség amit a legtöbb embernél tapasztalok, hogy azt hiszik a Silverlight olyan mint a Flash csak roszabb... hát nem, nem olyan mint a Flash, és igen Flash-ként roszabb, de olyan dolgokat tesz lehetővé amiről a Flash álmodni sem tud.
  • Atkamon
    #16
    Ugye nem windows-t használsz?
  • BlackRose
    #15
    OK de a Java-nak semmi köze a JavaScript-hez (vagy AS3-hez), és míg a Java futtatási sebessége összehasonlítható a .NET-el addig a JavaScript még véletlenül sem, persze a JIT megoldások már közelíthetik, de ez csak a sebesség megoldása, egy Java vagy .NET fejlesztői környezet, könyvtárak, és lehetőségek össze sem hasonlíthatoak a JavaScript és a böngésző lehetőségeivel. De nem csak ez a gond... szóval a Flash szuper dolog de nem Silverlight és a Silverlight is szuper dolog de nem Flash...
  • floatr
    #14
    A silverlight-ot a flex-szel és a javafx-el kéne összenézni. Egyébként meg lehet nézni milyen hardveres gyorsításokat támogatnak, és mit old meg szoftveresen.

    Jahh, egy másik fórumban egy jóember zengedezett arról, hogy a SL mennyire multiplatform. Hát, nagyjából semennyire.
  • Komolytalan
    #13
    Mindenben lehet lassú sz.rt csinálni, még assemblyben is. Egyszerűen arról van szó, hogy a flash alapban "full-screen" (vagyis inkább full-movie) antialiassal renderel, szoftverből. Ezenkívül 1/20 pixel pontossággal lehet rajta mindent mozgatni. Ráadásul a flash nem használ 3D gyorsítást, mert attól platformfüggetlenebb. Silverlight for linux, hmm?
    Most ha valaki úgy építi fel az animációját, hogy 28 átlátszó réteg mozog egymáson a teljes képernyőt lefedve, az lassú lesz. Ellenben ha odafigyel mondjuk a pixel igazításra, akkor ki is kapcsolhatja az antialiast, és rögtön 10x renderelési sebességet kap. Ezt te is megteheted egyébként, ha az oldal készítője nem tiltotta le, jobb katt a flash movien, és quality/low. Ez semmi mást nem csinál, csak antialiast állít.
    A böngésző hulladékságát tükrözi, hogy nem bírja egy plugin (ami számára egy process) processzor igényét korlátozni, így 1-1 ramatyul megírt flash banner miatt belassulhat az egész gép. Nem kerülne semmibe se az adblockhoz hasonlóan egy pici controlt tenni minden flash movie fölé, ami mutatná hogy mennyi prociidőt eszik a szál, és ezt le lehetne korlátozni.
    Megjegyzem egy-egy rosszul felépített html oldal simán képes ugyanígy lassú lenni. A flash sebessége (AS3.0) már partyban van a JAVA sebességével. Nem is csoda, tiszta java az egész felépítésileg (csak hogy ne ECMAcska meg hasonló bűvös szavakat használjunk). Lehet benne realtime jpg encodert írni pl. A jpg encode nem beépített parancs, hanem meg van írva, hogy erre toljál 3 bitet, meg azt XOR-oljad 28-al, mindezt a több 10-100 sort ismételd pixelenként. Szóval már rég nem igaz az, hogy 1 másodperc kb 1000-10000 flash utasítás, mert ettől már nagyságrendekkel jobb a számolási kapacitása.
    Silverlightot meg nem ismerem, de nem is igazán fogom, mert MS szarból elég az a gépemre, amit muszáj felrakni. Elég azt tudnom, hogy +1 vizsuál stúdiós "plugin" nyelv, vagyis valami mammut kód, mögé kell rakni 3 millió dollár értékű szervert, hogy kirakjon egy comboboxot. Köszi, nem kérek belőle. Jó nekem a java szerű AS3, mellérakom az ingyenes php+postgres vagy mysqlt, meg van már pár ingyenes media szerver is, fejlődnek szépen, gondolom MS azért is kér pár milliót procinként.
  • Sanyix
    #12
    A gyártás helyett inkább jobb úgy, hogy összegányoltam egy oprendszer lopott ötletekből az m$ esetében. Most arra törekednek. Nem látod hogy mindenen megy? Majd ha elterjedt, szépen kitalálják, hogy sajnos kíndóz kell a következő verzióhoz, valami gagyi ürüggyel.
  • TAJ86
    #11
    Mert nyilván te platformfüggetlenségre törekednél amikor gyártasz egy progit, ha előtte gyártottál egy saját op.rendszert.
  • Sanyix
    #10
    Aztán mikor sikerült elterjeszteniük, jönnek majd a "csak windowssal működik" "directx kell hozzá" alkalmazások, hogy nehogy ez a dolog véletlenül platformfüggetlen legyen.