Berta Sándor

Online elérhetők az amerikai bűnügyi nyilvántartások

Egy amerikai honlapon bárki megtudhatja, hogy a munkatársa, vagy például a szomszédja büntetett előéletű-e vagy sem és ha igen, milyen bűncselekményt követett el.

A CriminalSearches.com abban különbözik a hasonló oldalaktól, hogy ingyenes online hozzáférést kínál 50 amerikai szövetségi állam és 3500 megye bűnügyi nyilvántartásaihoz, valamint hogy a működtetését az üzemeltetők reklámbevételekből finanszírozzák. A hasonló portálok szolgáltatásai eddig kizárólag bizonyos összeg befizetése ellenében voltak elérhetők. A nyilvántartásban nem csak a gyilkosságok, rablások, emberölések, emberrablások, szexuális és más súlyos bűncselekmények jogerősen elítélt elkövetői szerepelnek, hanem többek között a gyorshajtók és a zsebtolvajok is. A látogatóknak csupán annyit kell tenniük, hogy megadják az illető nevét, aki érdekli őket. Van e-mailes értesítőszolgálat is, amely automatikusan elektronikus levelet küld, hogy ha az illető lakcímének közelébe egy büntetett előéletű ember költözik.

Bryce Lane, az oldalt üzemeltető, 20 éve alapított PeopleFinders nevű cég elnöke a szolgáltatásaikat leginkább az autókban található biztonsági övekhez hasonlította, amelyek mindenkinek biztonságosabbá teszik az életet. A honlapot természetesen számos támadás érte, egyrészt, hogy a büntetésüket már letöltött vagy csak kisebb ügyekben vétkes személyeket az önbíráskodók céltáblájává teszi, másrészt hogy beavatkozik az emberek magánéletébe. Emellett sokan kritizálták a CriminalSearches.com-ot az elavult adatok miatt és komoly problémát jelent a névhasonlóságok nehézkes kiszűrése. A megoldást a születési időpont megadása jelenthetné, de ezek az információk gyakran nem elérhetők. Kiderült az is, hogy az egyes államokban használt eltérő rendszerek is számos galibát okoznak.

Az Egyesült Államokban az első internetes börtönadatbázist még 1997-ben, Floridában indították el. Az amerikai igazságügyi minisztérium 2005 júliusában több mint félmillió, szexuális bűncselekmények miatt korábban elítélt ember személyes adatait (nevét, fotóját, címét stb.) tette elérhetővé a "Nemzeti Szexuális Bűncselekményeket Elkövetők Nyilvántartása" nevű oldalon, amely bárki számára hozzáférhető. Az elmúlt években megjelentek a magukat polgári védelemnek nevező csoportok, amelyek szintén bekapcsolódtak a gyermekpornográfia elleni küzdelembe és igyekeznek leleplezni a pedofilokat. A módszer vitatott, sokan önbíráskodásnak tartják és már áldozatokat is szedett, amikor 2005-ben Washingtonban gyilkoltak meg két pedofilt, majd 2006-ban Maine szövetségi államban egy férfi lőtt le két az adatbázisokban nyilvántartott személyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ferceg #7
    Szar. Nincs benne se Kiefer Sutherland, se Nick Nolte, pedig ezeket mar tuti csomoszor elkaptak ittas vezetesert, meg hasonlokert :)
  • tar86 #6
    Na és hol van a hires adatbiztos? Mi a véleménye? Továbiakban nem eltakarni a bünözők pofáját és a sértettét pedig kitakarní! Meg az ártatlanság vélelme, ugye?
    Meg Gusztos, meg Kunce= a megélhetési bünőzés!
  • redfish #5
    És most abba gondolj bele, mi van, ha téged is Sam Jackson-nak hívnak véletlenül, mint egy másik embert, aki pár évvel ezelőtt bankot rabolt...
    Elkapták, megbüntették, leültették, kiengedték, neked minderről fogalmad sincs, majd csak akkor, mikor kirúgnak a munkahelyedről, nem tudsz sehol lakást bérelni, az ismerőseid elkerülnek, az idegenek meg leköpdösnek...
    A bankban nem csak hitelt nem kapsz, de a bankszámlád is felmondják, a hatóságok állandóan zaklatnak és rémálommá válik az egész életed...

    Na, akkor most magyarázd meg mindenkinek, hogy te egy MÁÁÁÁSIK Sam Jackson vagy és nem az a bankrabló!

    Milyen jó is lehet abban a Nagy Szabadságban élni...
  • passatgt #4


    kicsit túlreagálod:)
  • duke #3
    "A látogatóknak csupán annyit kell tenniük, hogy megadják az illető nevét, aki érdekli őket. Van e-mailes értesítőszolgálat is, amely automatikusan elektronikus levelet küld, hogy ha az illető lakcímének közelébe egy büntetett előéletű ember költözik."

    Ez nagyon keves.Minimum az kene,hogy ezek az emberek napi 24 oraban hordjanak magukon egy webkamerat,gps-el,aminek a kepet,hangjat barmikor barki valos idoben nezheti.Ezenkivul egy robbanoanyagot tartalmazo nyakorvet is viselnenek,amit egy katintassal barki barhonan aktivalhat,ha olyan kedve van.
    De a legjobb az lenne,ha a bunozoket,tekintet nelkul a cselekmeny sulyara azonnal kivegeznek.Es persze azokat is akikrol feltetelezheto,hogy egyszer majd buncselekmenyt fognak elkotveni.De szep vilag is lenne.
  • BlackRose #2
    Nem vagyok hívő de... "az dobja el az első követ aki ártatlan" ... ez nem más mint totalitarista fasizmus. Ha valaki bűnös és elítélték akkor megvan, hogy mi a következménye, ha ezt "megfizette" akkor legyen szabad ember és nem pedig megbélyegzett, mindaddig még nem követ el újabb bűncselekményt. Elismerem, hogy léteznek valós problémák a társadalomban és, hogy ma az ember nem tudja kivel van dolga, de erre nem ez a megoldás, sőt éppen azért van ez mert egy olyan rendszert építt a politika már évtizedek óta amelyben az emberek elidegenülnek és nem ismerik egymás, a közöségek valójában megszüntek létezni és most veszélyben érzi magát az ember és azt hiszi az a megoldás ha megbélyegzi a volt bűnözőket. Ez csak egy illúzió mert nem csak a volt bűnözők képesek bűnözni...
  • JoinR #1
    "Az amerikai igazságügyi minisztérium 2005 júliusában több mint félmillió, szexuális bűncselekmények miatt korábban elítélt ember személyes adatait (nevét, fotóját, címét stb.) tette elérhetővé"

    jól tolják az amcsik :) sztem nyugodtan lehetne alkalmazni mindenhol. Most az, hogy párat levadásznak a nyilvántartottak közül, hát megesik. Mondjuk az már elég kemény, hogy egy gyorshajtónak nyilvánosak lesznek az adatai..nem olyan egyszerű kérdés azért, de elsőnek jól hangzik.