Berta Sándor

Szoftverrel az ámokfutások ellen

Napjainkban szinte nincs olyan hét, amikor a híradásokban ne szerepelne legalább egy iskolai lövöldözés. Szakemberek egy számítógépes program használatával akadályoznák meg a jövőbeni tragédiákat.

A Dinamikus Kockázatelemző Szoftvert (DyRiAS) Jens Hoffmann német erőszakkutató fejlesztette ki. A cél az volt, hogy a rendőrség a DyRiAS segítségével kiértékelhesse a potenciális ámokfutókkal kapcsolatos információkat és azokat összehasonlíthassa a korábbi megtörtént vagy meghiúsult támadások, illetve azok elkövetőinek adataival és jellemzőivel. "Amennyiben minden a tervek szerint alakul, a webalapú program jövő tavaszra elkészül, és nem csak a rendőröknek, de például az iskolai pszichológusoknak vagy a lelki tanácsadó szolgálatoknak is nagy segítséget jelenthet majd" - nyilatkozta Hoffmann .

A gyakorlatilag elektronikus profilkészítőként használható szoftver rendkívül egyszerűen működik. A felhasználónak különböző kérdésekre kell válaszolnia, majd a DyRiAS kiértékeli a kapott válaszokat és megbecsüli, hogy mennyire áll fenn a pszichológiai instabilitás esélye. A kutató az alkalmazás megalkotásakor többek között olyan tényezőket vett figyelembe, mint az elkeseredettség, az erőszakra való hajlam, konkrét tervezés, fegyvervásárlás vagy az akár internetes fenyegetések. A fejlesztést támogatja az aschaffenburgi Pszichológiai és Biztonsági Intézet, amelynek Jens Hoffmann a társalapítója.

A jelenleg a Darmstadti Műszaki Egyetem pszichológiai részlegének munkatársaként dolgozó szakember a program első adatbázisának létrehozásakor tizenegy német ámokfutás és számos más fenyegető akció, valamint amerikai esetek leírását vette figyelembe. Hoffmann szerint az Egyesült Államokban korábban hasonló szoftverekkel jó eredményeket értek el, igaz, amint azt a híradások bizonyítják, az összes cselekményt lehetetlen kiszűrni.

Németországban éppen a napokban akadályozott meg egy kölni gimnáziumi vérengzést a rendőrség, azonban sajnálatos módon ez nem sikerült korábban Erfurtban és Emsdettenben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Grifidos #4
    Gattaca 1.0 BETA

    A poén az lesz amikor mindenki aki normálisnak minősült elkezdi a mészárolgatást.
    Ezek a tesztek xart sem érnek, csak memória kérdése, hogy mire-mit válaszóltál.
  • Cat #3
    Az iskolában, vagy egyes munkaköröknél kötelezővé teszik. Ez semeddig se tart. Most is vannak iskolai felmérővizsgálatok minden évben (hány kiló, milyen magas, szintévesztő-e stb.), ezek mellé csak elhatározás kérdése belevenni egy ilyen szoftveres tesztet is.
  • eto demerzel #2
    nm rosz csak semmi ertelme. eloszor is valakinek ki kell tolteni a kerodivet. na mar most ha nm tolti ki akkor senki sem fogja tudni hogy labilis idegrendszeru. :)
  • Darth Sith #1
    nem rossz ötlet!