MTI

17 milliárd forint számítógépek kereskedelméből

Tizenhétmilliárd forintot mosott tisztára egy nemzetközi bűnbanda Magyarországon. A jellemzően számítástechnikai eszközök "kereskedelmére" specializálódott hálózat 45 magyarországi és húsz külföldi cégből állt.

Tizenhétmilliárd forintot mosott tisztára valós és fiktív cégeken keresztül ügyvédi és banki alkalmazottak segítségével egy nemzetközi bűnbanda Magyarországon; 23 gyanúsítottat őrizetbe vettek, nyolc előzetes letartóztatásba került, négy ember ellen elfogatóparancsot adtak ki - közölte a vámőrség parancsnokhelyettese. A főként számítástechnikai termékek forgalmazására specializálódott nemzetközi szervezet felszámolására egy időben 70 helyszínen mintegy 450 vámos és rendőrök csapott le még múlt csütörtök éjjel. Az akció során 23 embert őrizetbe vettek, négy budapesti magyar állampolgár és egy szintén budapesti, de orosz állampolgárságú férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki - mondta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) parancsnokhelyettese.

Tipikusan harmadik országból szereztek be számítógépeket, monitorokat és egyéb eszközöket, amelyeket Ausztrián keresztül papíron Szlovákiába és Romániába, gyakorlatilag viszont Magyarországra szállítottak. Ausztriában adómentesen helyezték szabad forgalomba a termékeket, majd az adás-vételt fiktív cégeket át intézve fizetés nélkül igényelték vissza az áfát. Csak a jogosultatlan visszaigénylésből 3,4 milliárd forint csalást követtek el. A teljes ügylet viszont 17 milliárd forint értékű volt.

Mózs Elek dandártábornok elmondta, hogy a bűnszervezet, amelynek voltak osztrák, szlovák és orosz ajkú tagjai is, múlt évtől idén novemberig 3,4 milliárd forint adóhiányt okozott a költségvetésnek, illetve a kereskedelmi és pénzügyi tevékenységek révén 17 milliárd forintot mostak tisztára. Az akció során egymilliárd forintnyi értékben került sor biztosítási intézkedések bevezetésére, közel 100 bankszámlát zároltak, és 70 ezer dollárt, illetve 50 ezer eurót, több tízmillió forintot, továbbá nagy értékű személygépkocsikat, számítástechnikai árukészletet foglaltak le - közölte a parancsnokhelyettes.

A bűnszervezetet "az egyik ismert hazai pénzintézet" alkalmazottai is segítették, ezért a bűncselekmény elkövetése miatt három banki alkalmazottat vettek őrizetbe. Mózs Elek több újságírói kérdésre sem kívánta megnevezni az érintett bankot. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Budapesten 57, vidéken pedig 13 helyszínen egyszerre tartott akció során az egyik helyszínen kismennyiségű kábítószert és lőszert is találtak a nyomozók, ezért a hatóságok ez ügyben is elrendelték a nyomozást. A dandártábornok tájékoztatása szerint a nemzetközi bűnszövetségnek feltehetően nem egy vezetője volt, ugyanis mint mondta, az őrizetbe vettek közül a nyomozás jelenlegi állása szerint négy ember is meggyanúsítható ezzel.

Sipos Jenő, a vámőrség szóvivője elmondta, hogy csak idén több tízmilliárd forintnyi kárt okoztak a költségvetésnek az adócsalók, és több olyan szervezetet is sikerült felszámolniuk, amelyek egyszerre több milliárd forintot mostak tisztára, illetve igényeltek vissza jogosulatlanul forgalmi adót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #21
    Az árverezésen is csak az erre szakosodott bűnözők között talál gazdára a cucc jócskán ár alatt... árverési maffia

    Úgyhogy szerintem is ingyen kellene átadni állami intézményeknek amit lehet, persze szigorúan leltározva, nem darab-darab elven.
  • GiNKaSS #20
    Jaja, ezt csak úgy tudták megcsinálni, h vki köpött, szvsz.
  • chuky123 #19
    ja Általában a lefoglalt cuccokat árverezni szokták pl: autók
    szerintem ezzel is az lesz. Na persze vki ezen biztos jól jár
  • cloud.strife #18
    Nagyon helyes, csak dolgozzanak. :)

    Amúgy sok webáruház árát látva soxor elgondolkodom, hogy hogy a fenébe lehet annyira olcsó egy-egy termék. Hát az ilyen hírek hallatán már értem....
  • RealPhoenixx #17
    A lefoglalt arukat ujra szoktak hatosagilag ertekesiteni.
    Azt mondjak: azert, hogy a nyomozas meg egyeb koltsegeket fedezzek
    Valojaban: nonprofit szervezetekrol beszelunk, amelynek fix koltsegvetese van etc.
    Akkor mire megy el a love?? A megfelelo politikusok es politikai kapcsolatok ill. magasrangu rendortisztek egy utolso kort nyomnak az egeszen, hacsaknem atpasszoljak a jo dolgokat a sajat koreiknek, s igy lesz nekik faxa villajuk meg egyeb dolguk.
  • Cleawer #16
    Valakinek nem tejeltek eleget és köpött,ennyi.
    A közeljövőben 1-2 politikusnak (v ismerősének/rokonának) számtech boltja lesz...nem fogják hagyni h bezúzzák... géptemetőkből hoznak pár m3 cuccot,hogy hasonlítson a jelenlegire és jöhet +3 kocsi és 1 villa...
  • kecskeszeme #15
    És az APEH-ből vajh' hányan voltak benne...?
    Vagy hogy a vérbe' lehet, hogy csak akkor veszik észre az egészet, amikor már 3,4 milliárdod lenyúltak...!?
    Szagos...
  • GinJoe #14
    Igen...pont erre gondoltam én is hogy mennyi rászoruló ember, család vagy iskola van ahová az illen cuccokat el lehetne vinni....persze csak úgy hogy hozzáértők felügyelik a dolgokat mert azért minden szart nem kell szét osztani mint pl amiket lehet venni illen ollan boltokba számítógép címe alatt...pl media markt meg tesco.....nem pedíg bezúzni...Pofázunk itt a nagy környezetvédelemről meg stb. de akkor nem kéne a kukába dobni a legfoglalt csempész vagy illegális cuccok max akkor ha hamis vagy a minőség tré... szánalmas ez a szemlélet... a kormány lecumizhat bőnyállal....
  • Tetsuo #13
    :)
  • Tetsuo #12
    1et ertek.