Berta Sándor

Kiberbűnözői fórumot számoltak fel Németországban

Sikeres akciót hajtottak végre egy hackerfórum ellen az augsburgi bűnügyi rendőrség különleges egységének tagjai. Az oldalon lopott hitelkártya adatokat lehetett venni, de a személyi igazolványok sem voltak drágák.

A csoport még tavaly novemberben fedezte fel a Hacksector nevű oldalt, amikor lopott hitelkártya-adatok miatt nyomoztak egy webáruház ellen. Ekkor bukkantak a portálra, amelyet rendszeresen 33 000 felhasználó látogatott és amelynek fórumában körülbelül 70 000 témában 700 000 bejegyzés volt. A rendőrök azt vették észre, hogy a látogatók a számítástechnikai problémák megoldására tett javaslatokon kívül számos egyéb tanácsot is kaphatnak a bűnözőktől.

Így például voltak "hasznos ötletek" felhasználói adatok csereberéléséhez, hitelkártya-adatok megszerzéséhez, akár vásárlás útján is, illetve jelszavak feltöréséhez. Külön program volt hozzáférhető, amellyel bárki akár perceken belül elkészíthetett egy hamis személyi igazolványt. "A honlapon fellehető tartalmak 99,9 százaléka illegális volt" - közölte Klaus Bayerl, az augsburgi bűnügyi rendőrség vezetője. Az oldalon egy 1500 euró értékű árucikk beszerzéséért a bűnözők 75 eurót kértek, egy hamis igazolvány 550 euróba, egy lopott, eredeti okmány pedig 750 euróba került. A fórum szerverei először Németországban voltak, majd áthelyezték őket Hollandiába.

A nyomozók eddig 11 gyanúsítottat azonosítottak, akik 15 és 22 év közöttiek és Baden-Württembergben, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Rheinland Pfalzban, Alsó-szászországban, illetve Hamburgban élnek. A vád ellenük a német büntető-törvénykönyvben lévő, az adatok kikémlelésére és megszerzésére vonatkozó úgynevezett 202-es paragrafus c pontjának megsértése. A házkutatások során a rendőrök összesen 20 asztali számítógépet és notebookot, közel 1000 CD-lemezt, több külső merevlemezt és részben csalással szerzett eszközt foglaltak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #1
    Hú az cinkess! Ezért nem lessz kretusz.