Berta Sándor

Milliónyi áldozata van az online bűncselekményeknek

A 14 év feletti német internetezők 7 százaléka már legalább egyszer áldozata lett az online bűnözőknek - derült ki a BITKOM német szakmai szervezet felméréséből.

"A felhasználók 90 százalékának még soha sem volt semmilyen kára az online banki vagy más szolgáltatások igénybe vételekor. Ennek ellenére nem lehetünk elégedettek ezzel az aránnyal, ugyanis a károsultak száma még így is túl magas. Továbbra is fel kell világosítani az embereket a leghatékonyabb védekezési technikákról és arról, hogyan viselkedjenek helyesen a világhálón" - hangsúlyozta Dieter Kempf professzor, a BITKOM elnökségi tagja.

Tény, hogy a 7 százalék valóban nem tűnik soknak, azonban a szakemberek számításai szerint ez mégis azt jelenti, hogy eddig közel 4 millió német állampolgárt csaptak be vagy károsítottak meg online a bűnözők. A 72 millió 14 évesnél idősebb német állampolgár 80 százaléka használ rendszeresen számítógépet otthon vagy a munkahelyén. Két százalék közölte, hogy vírusok tették tönkre vagy károsították meg a PC-jét, egy százalék pedig azt mondta, hogy már legalább egyszer internetes aukciók vagy online banki csalások áldozata lett. A válaszadók 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyéb módon, például betárcsázós programok segítségével károsították meg.

Dieter Kempf szerint nem csak a rendszeresen frissített vírusirtó és a tűzfal, de az adatok, s a fontosabb e-mailek titkosítása is rendkívül fontos. Azonban megdöbbentő, hogy az emberek 7 százaléka semmilyen védelmi szoftvert sem használ. Vírusirtót csak a válaszolók 83 százaléka telepített a számítógépére, tűzfalat pedig csupán 67 százalékuk használ. Az adatait csak a felhasználók 28 százaléka titkosítja. "Akik nem telepítenek és használnak vírusirtókat és más biztonsági programokat, azok nem csak saját maguk, de az ismerőseik számára is potenciális veszélyt jelentenek" - tette hozzá a professzor. Sajnos, a legtöbben pedig már csak akkor kapnak észbe, ha túl késő van és megtörtént a baj...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #5
    "Azonban megdöbbentő, hogy az emberek 7 százaléka semmilyen védelmi szoftvert sem használ."

    Milyen operacios rendszerekrol van itten szo?
  • tomcsa4 #4
    tudom=tudok*
  • tomcsa4 #3
    Hát igen. A phisingnek a felnőttek is bedőlnek, hát akkor a gyerekek? Simán. Sőt sokan (lenen egy tippem mennyien, de lehet bőven 50% felett lenen) azt se tudják mi a phising például. Így védekezni is nehéz ellene. Én sem tudom az általam ismeretlen károkozók ellen. Annyi meg annyi lehetőség van még az online csalásokra, hogy csak na.
  • Xmas76 #2
    Vajon az a 7% akit megkárosítottak egybe esik azzal a 7%-kal, akik semmilyen módon nem védekeznek? Kár, hogy pont erre a lényeges dologra nem tér ki az elemzés, hogy mennyi ezen csoportokban az egybeesés.

    Mert ugye, aki hülye, haljon meg. Akinek eszébe se jut védeni adatait/önmagát, az ne lepődjön meg, ha megkárosítják.
  • hdo #1
    Már megint a németek ... ki nem szarja le? Most őszintén ... erre a cikkre még azt se lehet mondani hogy számunkra érdekfeszítő mert megtörténhet magyarországon is - mert ez statisztikáról szól, nem törvényről vagy akármi másról. Azt hiszem nekiállok keresgélni német hírportálokon. Már kíváncsi vagyok hogy ennek a sok német cikknek hol a forrása.