Berta Sándor

Utahban e-mailben kérhetők adatok a bűncselekményekről

Az amerikai szövetségi államban az aggódó állampolgárok a jövőben akár már elektronikus levélben is tájékoztatást kaphatnak a közelükben lakó vagy dolgozó volt bűnözőkről és az elkövetett bűncselekményekről.

Utahban tavaly óta érhető el a CrimeReports.com nevű oldal, amely lehetővé teszi, hogy a helyi lakosok rendszeresen információkat kaphassanak a közelükben elkövetett bűncselekményekről. A honlap újdonsága az e-mailes értesítőrendszerben rejlik. A látogatóknak lehetőségük van a bűncselekmények helyszínének kikeresésére a rendőrségi jelentésekből, sőt egy térképen még pontosan láthatják, hogy hol történt a kiválasztott bűneset.

A felhasználók pontos adatokat kaphatnak a bűncselekmény részleteiről, például az adott esetet hogyan, milyen módon és mivel követték el. Emellett van egy külön rész is, amelyen megtalálhatók az Utah államban regisztrált szexuális bűnözők. A már kiengedett rabok listájában szerepel az illető személy neve, fotója és pontos lakcíme is. Adatvédelmi szakembereket pont ez utóbbi szolgáltatás tölti el a legnagyobb aggodalommal, hiszen - joggal - attól tartanak, hogy az információkat felhasználhatják az önbíráskodásra hajlamos emberek.

"Nagyon kritikusan szemlélem ezt a megoldást. Nálunk ez nem történhetne meg, hiszen más a gyakorlat és az európai adatvédelmi törvények nem teszi lehetővé egy személy - még ha elítélt vagy kiszabadult bűnöző is - személyes adatainak nyilvánosságra hozatalát" - jegyezte meg Michael Herrmann, a Gliss & Kramer KG hamburgi ügyvédi iroda munkatársa. "Ugyan Németországban is léteznek szexuális bűnözői adatbázisok és továbbiak felállítását is tervezik, azonban azok adatai kizárólag a rendőri szervek részére hozzáférhetők" - tette hozzá Philipp Kramer, a Hamburgi Adatvédelmi Társaság elnöke.

A CrimeReports.com bármely amerikai állampolgár számára szabadon hozzáférhető. Az oldalt főleg helyi rendőrségi támogatásokból működtetik. Az egyes rendőrkapitányságok által befizetett összeg általában 100 és 200 dollár között mozog havonta. A honlapnak jelenleg már kereken 40 különböző amerikai bűnüldözési hivatal a partnere. Hasonló információs szolgáltatás működik már Kalifornia államban, Washingtonban, San Joséban és néhány más városban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #3
    Hol látsz te itt normális életet élő gyilkosokat?
    És fejbelőni egy gyilkost nem gyilkosság? - tetü módszerek ezek Csabikám,
    addik müködnek amig valaki nem dönt ugy és téged lő fejbe koncepciósan.
  • Csaba42 #2
    Mert joguk van még a gyilkosoknak is normális életet élni, mi?! Ott helyben lőném őket fejbe.
  • Vorpal #1
    Nagyon helyes kezdeményezés - de had irjam ide pl Magyarországon mi kéne :

    Egy kurva tájékoztatás arról, hogy kit birságoltak meg a FOGYASZTÓVÉDŐK,
    és nem kéne szart ennie a népnek - ennyi kéne ide - és lehet emailben is.