Franczy

Börtönadatbázisok a neten

Amerikában mostanában egyre többször előfordul, hogy különböző bűnügyi- és börtön nyilvántartásokat felraknak az internetre, így most több civil szervezet is tiltakozását fejezte ki a közigazgatás felé, mondván, hogy ezek az eljárások sértik a személyiségi jogokat. Az Egyesült Államokban jelenleg tizennyolc államban helyezik fel az internetre a különböző bennlakó és kijárásra engedélyezett bűnözők adatbázisait, így bárki könnyedén informálódhat a jelenlegi és a korábbi börtönlakókról, valamint adatokat és képeket is szerezhet róluk.

A legelső internetes börtön adatbázist még 1997-ben, Floridában indították el, jelenleg a leglátogatottabb pedig a Kentucky-ban működő Kentucky Offender Online Lookup szolgáltatás, mely által 1978-ig visszamenőleg 22500 bűnöző adataihoz juthatnunk hozzá az interneten keresztül. Sokan azonban úgy tartják, hogy az ilyen és ehhez hasonló szolgáltatások többet ártanak, mint használnak.


"Florida-ban eddig nagyon sok jó dolog került már fel az internetre, de ebben az esetben talán nem helyesen jártak el." - mondta Ari Schwartz, a Denokrácia és Technológia Központ egyik szakértője. "Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon kinek lehet szüksége a bűnözők adataira, és főleg fényképeire." - mondta.

Schwartz elmondta, hogy szerinte a szabadlábon lévő bűnözők az internetes adatokat felhasználva könnyedén bosszút állhatnak majd bűnözőtársaikon, vagy azok családtagjain, hozzátartozóin. Az állami hivatalnokok azonban azt állítják, hogy az internetre felhelyezett bűnözői információk nyugodtan terjeszthetők, és nem jelenthetnek semmilyen problémát. Ezenkívül azt ígérik, hogy amennyiben egy bűnöző letöltötte a rá kiszabott büntetését, akkor azon nyomban kiveszik őt az adatbázisokból.

"Az internetes börtön-információs szolgáltatások megadják a népnek, az újságíróknak, a hatóságoknak, valamint a bűnözők hozzátartózóinak azt a lehetőséget, hogy könnyedén informálódhassanak a bennlévőkről." - nyilatkozta C. J. Drake, egy floridai hivatalos szóvivő. Drake ezenkívül elmondta még, hogy a statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen szolgáltatások rendkívül népszerűek, hiszen átlagosan havi 2.2 millióan nézik meg az ilyen floridai web oldalakat. Egyelőre tehát nem lehet tudni, hogy mi lesz az internetes börtön-adatbázisok sorsa, de valószínű, hogy a tiltakozások ellenére továbbra is működhetnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!