Berta Sándor

Nehezen hallgatható le a Skype

A svájci drogellenes nyomozók komoly problémával találták szemben magukat. Egyelőre tehetetlenek, ha a drogkereskedők beszélgetéseiket a Skype hálózatán bonyolítják le.

A népszerű internetes telefonprogramnak köszönhetően bárki bárkivel szabadon beszélgethet titkosított csatornákon. Ezt jól tudják a bűnözők is, akik előszeretettel élnek is ezzel a lehetőséggel - a svájci drogellenes rendőrök legnagyobb bánatára. "Gyere, skype-oljunk" - mondta a mobiltelefon-beszélgetésében az egyik lehallgatott drogbáró a másiknak. Miután váltottak, a nyomozók már nem tudták lehallgatni a szavaikat.

A Skype esetében a beszélgetések nem egy központi szerveren, hanem a fájlcserélő rendszerek szisztémáján alapulnak. Még ha valakinek sikerülne is a két felhasználó közötti adatforgalmat lefülelnie, a megszerzett adatokkal gyakorlatilag akkor sem tudna mit kezdeni, mert titkosítva vannak. Matthias Stoller berni vizsgálóbíró szerint a gyanúsítottak a legtöbb telefonhívást a tengerentúlra bonyolítják, gyakran Dél-Amerikába. A beszélgetések zömében kokainüzletekről és azok részleteiről van szó. "A bűnözők pontosan tudják, hogy komoly nehézségeket jelent számunkra a Skype-hívások ellenőrzése vagy lehallgatása" - erősítette meg Christoph Winkler ügyész is.

"A Skype nemzetközi szinten is problémát okoz a bűnüldöző szerveknek. Éppen ezért az egyik legfontosabb célunk és feladatunk a megfelelő megoldás megtalálása. Arra azonban nem igazán számíthatunk, hogy a vállalat nagy együttműködési szándékot fog tanúsítani. Korábban egy zsarolási ügyben kértük a segítségüket, azóta sem hallottunk felőlük. A helyzetet nehezíti, hogy a Skype annyira jól sikerült, hogy eddig minden a felépítésének feltérképezésére tett kísérletünk kudarcba fulladt" - tette hozzá Bernhard Weder, a kantonok, a svájci kormány és a vezető távközlési cégeke tagjait tömörítő Kommunikációs Ellenőrzési Munkacsoport (AGKÜ) vezetője.

"Valóban nehéz az együttműködés. Évente közel egy tucat olyan ügyben nyomozunk, ahol a bűnözők a programot használták" - állította Stephane Esposito, a genfi vizsgálóbírók vezetője is. A cég ugyanakkor cáfolta, hogy nem kooperálna az igazságügyi szervekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • djukel #21
  Kösz szépen a cikket idióták. Most sikerült újabb gengsztereket felvilágositani.
 • rigidus #20
  > "Gyere, skype-oljunk" - mondta a mobiltelefon-beszélgetésében az egyik lehallgatott drogbáró a másiknak. Miután váltottak, a nyomozók már nem tudták lehallgatni a szavaikat.

  Na ez volna a nephulyites resze a dolgoknak, ugyanis ha a hatosagi engedelyt megkapjak egy mobiltelefon lehallgatasahoz, akkor mar eleve olyan elkovetokrol van szo akiknel az alapos gyanu felmerult, hogy droggal kereskednek. Ilyen esetekre pedig evtizedek ota bevalt modszer, hogy engedelyt kapnak bepoloskazni oket a lakasukon, irodajukban, stb. Most az, hogy miniatur mikorofonokkal az iroasztal alatt, vagy audio jeleket lehalgato kemszoftverrel az lenyegeben teljesen mindegy.

  Es itt most veletlenul sem arrol van szo egy-ket emberket akarnak lehallgatni, hanem nagyobb, akar tobbezres embercsoportokat.
 • wanek #19
  Teljesen mindegy, hogy le lehet-e hallgatni, vagy sem. A Skype azért népszerű, mert ingyenes. Bizalmas dolgokat az ember úgyis személyesen beszél meg valakivel, nem pedig olyan eszköz segítségével, ami lehallgatható.
 • benczurzs #18
  Erről egy hír jut eszembe, asszem már jó rég volt, mely szerint az FBI kötelezte a skype íróit, hogy írják át, mert nem tudják lehallgatni.
  Akkor most hogy is van ?
  Csendben kötelezték őket, a javítások már ezzel jönnek ki, és most meg propagandálják, hogy nem tudják lehallgatni ?
  Szerintem ezt a programot tudják a legkönnyebb lehallgatni. Ezért reklámozzák.
 • karcsi #17
  desajnaloma spionokat hoty eszt nemtuggyak mek lehalkatni konyeketis ejtetttem
 • globint #16
  Nekem nem jön be:http://www.blackhat.com/presentations/bh-europe-06/bh-eu-06-biondi/bh-eu-06-biondi-up.pdf
  De még a googleban is ha rákerestem, bejött a keresésre a http://www.blackhat.com/ , de hiába kattintottam rá, nem találta a gépem.....
  Lehet, hogy le van tiltva kormányzatilag, vagy gépileg, vagy nekem agyilag?
 • Laza Bálint #15
  A skypeban vízjel van. Csak így engedte szabadalmaztatni az FBI amerikában. Nem olyan nehéz azt lehallgatni.
 • gkalcso #14
  Egy kis infó a sype működéséről:
  http://www.blackhat.com/presentations/bh-europe-06/bh-eu-06-biondi/bh-eu-06-biondi-up.pdf
 • kvp #13
  "nekem erről a cikkről az jut eszembe hogy szerintem van benne "Backdoor" és
  csinálnak olyat az okosabb hatóságok hogy a médiában elejtenek ilyen bulvárcikkeket (jaj d enagy gond ezt lehalgatni) erre mindenki elkezdi ezt használni ők meg nyernek az egészen"

  A skype-os kapcsolatot legkonnyebben egy man in the middle tamadassal lehet lehallgatni, ahol egy harmadik fel ferkozik be a ket beszelgeto fel kozze a hivas felepulese kozben. Ahhoz, hogy ez megtortenhessen a harmadik fel titkositokulcsat kell a masik ket felnek latnia a partnere helyett. Ezt ugy lehet elerni, hogy a skype certificate szervere jovahagyja a harmadik fel kulcsat, mint legalis titkositokulcsot. Ezt a lepest megtenni jelenleg csak maganak a skype-ot mukodteto cegnek es annak az alamnak van lehetosege ahol a certificate szerverek talalhatoak. (lasd: usa) Alternativakent lehetoseg van meg a megfigyelt emberek gepet megfertozni egy kemprogrammal es a hang ki/bementet a megfigyelo gepere atiranyitani. (ez a nemet megoldas)

  Ennel biztonsagosabbak a manualis kulcs cseret hasznalo titkositott voip rendszerek. Ilyen szoftvert ingyen lehet letolteni pl. a pgp keszitojetol is. A megoldas hatranya, hogy a titkositokulcsokat kezzel kell kicserelni, de mivel igy nincs szukseg kozpontositott certificate szerverre, ezert ezek a megoldasok nem tamadhatoak. Magyarorszagon a bunozok egy resze ilyen megoldast hasznal, kb. 100 ezer forint egy erre megfelelo windows mobile-os keszulek elotelepitett szoftverrel. (ha valaki ert hozza akkor sajat maga barmilyen smartphone-ra felrakhatja a programot ingyen) Ma magyarorszagon egyedul a politikusok nem tudjak, hogy minden vonal 100%-osan megfigyelt. (aztan ha baj van rohannak adatokat toroltetni)
 • juhand #12
  Hallottál már két kulcsos titkosításról ?