Gyurkity Péter

Online bírósági meghallgatások Ausztráliában

Új-Dél-Wales állam már a jövő héten bevezeti az online bírósági meghallgatások rendszerét, amelyben a résztvevő felek elektronikus levelezőlistán keresztül kommunikálnak egymással. A cél a takarékosság és hatékonyság.

A JusticeLink névre keresztelt platformot a következő héten alkalmazzák majd első ízben az Új-Dél-Wales államban lefolytatott kerületi bírósági ügyekben. A rendszer elsődleges célja, hogy a perek első, bevezető szakaszát lerövidítse és jelentős pénzösszegeket spóroljon meg, amelyeket egyébként a meghallgatások megtartására, a felek utaztatására és a bírósági épületek használatára költenének - nem beszélve az ott eltöltött hosszú órákról.

A kerületi szinten mintegy 48 millió dolláros költséggel bevezetendő megoldás lehetővé teszi a bíráknak, az ügyészeknek és védőügyvédeknek egyaránt, hogy egy bulletin board megoldáson keresztül, elektronikus üzenetekben továbbítsák a fontos információkat és egyéb részleteket, így a meghallgatások gyakorlatilag az interneten keresztül zajlanak majd. John Hatzistergos főügyész szerint ezzel hatékonyabb rendszert hoznak létre, amely időben és pénzben is jelentős megtakarítást eredményez, emellett pedig az utazással eltöltött órákat is megspórolhatják.

"Általában több meghallgatásra van szükség, hogy az eljárási folyamat részleteiről megfelelő döntéseket hozzanak. A JusticeLink keretein belül azonban a felek a bulletin board rendszeren keresztül továbbíthatják észrevételeiket és érveiket" - magyarázta Hatzistergos. A bírák email értesítőt kapnak a friss üzenetekről, így késedelem nélkül reagálhatnak azokra.

A főpróbát már sikeresen megtartották az állam legfelsőbb bíróságán, ahol segítségével összesen 167 személyes megjelenést és jókora összeget spóroltak meg. Kerületi szinten február 11-én vezetik be a rendszert, egy éven belül pedig az államban meglévő mind a 160 bíróságon alkalmazni fogják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!