Gyurkity Péter

Továbbra is nemet mond a Vistára az Intel

Az Intel eddig fülét-farkát behúzva menekült, ha a Vista került szóba - az AMD ennyire soha nem tudta megijeszteni a processzorgyártót. Most már biztos távolságból, bottal piszkálják a szoftvert, ám még mindig kifogásokat keresnek.

Nagyjából így lehetne összefoglalni a cég és az operációs rendszer viszonyát, amely azonban egész már képet fest, ha másokról van szó: az Intel minden további nélkül támogatja a szoftvert, ám saját alkalmazottai esetében elzárkózik annak alkalmazásától. A legutóbbi interjúk alapján megkezdték a Vista részletes vizsgálatát, ám ezt csak egyes kisebb részlegek esetében merik meglépni.

A processzorgyártónak jó oka van a habozásra, hiszen a mintegy 80 ezer főre rúgó alkalmazotti állománynál nem egyszerű lebonyolítani egy ilyen váltást - főleg, ha óriási előnyt nem is várhatnak a lépéstől és így a kellő motiváció is hiányzik. A vállalat terveit jól ismerő munkatárs a New York Times-nak adott interjúban elmondta, hogy hosszas vizsgálódást követően született meg az eredeti döntés, és ez nem a Microsoftnak adott fricska volt, egészen egyszerűen nem találtak semmi lenyűgözőt a fejlesztésben, ami igazolta volna a várakozásokat. A helyzet azóta sem változott, bár egyes kisebb részlegeknél megkezdték annak alkalmazását.

A helyzet már csak azért is érdekes, mert a két cég kapcsolata igen szorosnak mondható, egészen a modern PC-k megjelenése óta. Az Intel és a Microsoft termékei összefonódtak, gyakorlatilag ez a páros tudta kiszorítani az IBM-et a megfelelő alternatíva nyújtásával - nem véletlen, hogy az interjúalany nevének elhallgatását kérte, éppen a két cég kivételesen érzékeny kapcsolatrendszere miatt. Persze az Intel nincs egyedül óvatosságával - nagyvállalatok egész sora tartózkodik továbbra is a Vista alkalmazásától, egyetértve azon elemzőkkel, akik szerint nincs túl sok izgalmas az új operációs rendszerben.

Kérdés, hogy ezek a cégek ki tudják-e húzni 2010-ig, amikor is a remondi ígéretek szerint megérkezik a Windows 7 - és hogy egyáltalán megéri-e várni a következő példányra? Az biztos, hogy most nem hajlandók kukázni a számítógépes park jó részét, ám nem tudni, hogy mit hoz az utód.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • floatr #80
    "Ahhoz nagyobb tehetség kell, hogy az embereket manipuláld és ezzel monopol helyzetet teremts magadnak" -- ez egymagában kérdőjelezi meg az általuk forgalmazott összes termék létjogosultságát. Lefordítva: nem az számít h jó-e, hanem az h bármi áron eladják.
    Ez a baj a vistával is. Ment a hype, az XP piacot teremtett, és beseggeltek egy olyan cuccal, amitől mondjuk úgy senki nem érzi jobban magát.

    A Xerox-os történet kicsit más jellegű, direkt nem említettem a L&F vonalat. Az Apple a Xerox-tól kapta az "ihletet", az ms meg az Apple-től, amikor látta h piacképes :) még itt is más taposta az utat az ms-nek...
    Az IBM-es történet ettől nagyobb volumenű, nem csupán design elemekről volt szó, hanem piac"szerzésről"
  • Penge4 #79
    "Az ms nem pusztán a termékek minőségének/tudásának meggyőző erejével teremtette meg ezt a helyzetet, ez tudható, és a monopolhelyzet elég speciális."

    Ahhoz nagyobb tehetség kell, hogy az embereket manipuláld és ezzel monopol helyzetet teremts magadnak. Már nagyon régen feltalálták a vízzel működő autót is, ma mégsem azzal járnak az emberek, hanem veszik a 400Ft-os benzint. Az illetőnek nem volt üzleti érzéke, csak tehetsége. Az kevés...

    "De érdemes utánanézni, hogy hogyan használta fel/ki az IBM-et a nagy törtetése során"

    De érdemes megnézni az Apple hogyan használta fel a Xerox Alto-t az MacOS megalkotásához...
    Szóval egyik sem jobb a másiknál...


    "Ez a szoftver valamiért tökéletesen megrekedt a win3.1 korában, gyerekjátéknak is kevés már a flashes cumók mellett. Kb olyan mintha a notepad-et viszonyítanánk egy Ventura-hoz."

    Arra mint mondtam tökéletes, hogy egy egyszínű részt átszinezz, nagyíts, forgass...stb

    A Notepad-et sem kiadványok szerkesztéséhez használom, de mondjuk .ini-ket szerkeszteni, vagy egy-egy .srt-t javítani meg ilyesmire bőven jó. Bár ezekre inkább Wordpad-et használok.

    "A msger-el kapcsolatban annyi a meglátásom h az emberek többsége emiatt fel sem fogja h van olyan h skype, yahoo msg, icq, netán irc, egyedül az aim volt, ami vírusszerűen beférkőzött az agyakba egy másik üzleti szolgáltatáshoz csapva."

    Azért a Skype és a Yahoo messenger sem panaszkodhat. Még a Google Talk is elhanyagoltabb.
    De a Microsoft itt is tudta mivel kell megfogni a népet, mivel az MSN-ező ifjúság 90%-a nem éppen az IQ gazdag kategóriába tartozik, a maradék 10% meg azért megy fel, mert a 90% leginkább csak azon keresztül érhető el, de az egyetlen értelmes feature az a WLM-ben az Offline üzenetek volt, na meg hogy ki lehet kapcsolni a külső szmájlikat, ezzel megszüntetve a képírást. De az az ász, mert "vannak benne király szmájlik".

    "Emlékeim szerint NT4-ig nem volt az msnek saját defrag eszköze."

    98-ban biztos volt, még fejlettebb is valamivel az XP-énél, mert ki lehetett jelölni az összes partíciót, amit egy éjszaka alatt megcsinált, 95-ben már nem tudom volt-e.
  • floatr #78
    Az OSS nem a biztonsági lyukakról szól, hanem a továbbfejlesztésről. Nyilván a hibákat is hamarabb lehet megtalálni, de az egyes hibákra az egész közösség reagál, nem 2-3 fejlesztő, mint az IE6 esetében. Sokan belefejlesztenek a kódba, amit később befogad a fő projekt is, de megkaphatod, mint változat.

    Az ms nem pusztán a termékek minőségének/tudásának meggyőző erejével teremtette meg ezt a helyzetet, ez tudható, és a monopolhelyzet elég speciális. Eddig a legtöbb ilyen esetben a monopol cégeket darabolták/kinyírták pont a versenykorlátozó hatása miatt. Ezt eddig elkerülhette az ms, mert jól "politizál" :)
    De érdemes utánanézni, hogy hogyan használta fel/ki az IBM-et a nagy törtetése során, és hogyan rúgta fel a szerződéseket szépen egyenként, ld OS/2.

    "legyenek telepítéskor választhatók az összetevők" -- ezt maga az ms nem tudta meglépni, a wmp-mentes változat kompromisszum volt. Létezett egy olyan verzió h szétdaraboltatják a céget üzletágak szerint, az ms ezzel járt a legjobban valamiért...

    "a Linuxnak köszönhetem, hogy megszerettem a Windowst" -- csak így tovább akkor. Én pont fordítva vok ezzel: a vista nélkül bele se néztem volna, legalábbis egy darabig. Mellesleg kb egy hónapig tartott az a fajta kínlódás, amikor a megszokás után csináltam volna dolgokat, aztán rákaptam az izére.

    PDVD -- árukapcsolás ugyan, de ráfogják h módosítható szerződéses alapja van, és alapszoftver a felhasználáshoz, ez van.

    Ezek szerint nem vicc volt a Paint. Ez a szoftver valamiért tökéletesen megrekedt a win3.1 korában, gyerekjátéknak is kevés már a flashes cumók mellett. Kb olyan mintha a notepad-et viszonyítanánk egy Ventura-hoz.

    A msger-el kapcsolatban annyi a meglátásom h az emberek többsége emiatt fel sem fogja h van olyan h skype, yahoo msg, icq, netán irc, egyedül az aim volt, ami vírusszerűen beférkőzött az agyakba egy másik üzleti szolgáltatáshoz csapva. Riasztó volt az h még a partnercégeknél is javarészt azok rendelkeztek egyéb accountal, akik informatikailag jobbak voltak.

    Az office létrehozásakor nem az OOo volt a konkurencia, hanem a külön árult szövegszerkesztők és táblázatkezelők. Az ms anno úgy alakította ki a csomagot, hogy a különböző konkurens termékeket variálva is olcsóbbak voltak, ami megintcsak a későbbi szerződések miatt volt gáz.

    Emlékeim szerint NT4-ig nem volt az msnek saját defrag eszköze. Anno a munkaállomásaink egy része csak amiatt volt használható, mert valaki kitalálta h NTFS/FAT32 alá is csinál defrag-ot. Természetesen ők is "megdöglöttek"
  • Penge4 #77
    "tehát attól hogy egy közösség bele tud szólni a fejlesztésbe, az gáz."

    Az nem gáz, ezt egy csomó zárt forráskódú ingyenes szoftvernél megteheted különböző fórumokon, de az, hogy ezt hogyan valósítják meg hagyd már a fejlesztőkre. A nyílt forráskód arra jó, hogy hamarabb találnak és használnak ki újabb biztonsági réseket, amiket igaz, gyorsan javítanak, de addig bőven ki tudják használni ugyanúgy a gyanútlan userek ellen. Bugmentes meg soha nem lesz, mert javítanak 2 security hole-t és csinálnak vele másik kettőt valahol máshol. Ilyen mennyiségű forráskódoknál lehetetlen biztonsági rés nélküli szoftvert írni.

    "mondom piaci erővel való visszaélés, ez télleg elég jól hangzik, nem?"

    Mondom mivel 90%-ban uralja a piacot szeretne egy kicsit a userek kedvére tenni azzal, hogy a szerencsétlennek 2008-ban már ne kelljen 27 felhasználói programot telepíteni, csak 18-at. Ettől még ugyanúgy nem kötelezi rá őket, hogy használják, csak egy lehetőséget ad. Attól meg, hogy valaki hülye és nem tudja, hogy létezik más, az már ne az MS hibája legyen. Ha én nyitok egy kocsmát, akkor ne engem vonjanak már felelősségre, ha valamelyik hülye megpusztult kiszáradásban, mert nem tudta, hogy létezik víz is.

    "nyilvalóan nem volt normális elképzelésük mit is akarnak."

    És addig nem is lesz, amíg arra nem kényszerítik az MS-t, hogy legyenek telepítéskor választhatók az összetevők, de erre soha nem fogják, mert ez nem azt a célt szolgálná, hogy a többi hódítson teret, hanem szintén a MS malmára hajtaná a vizet.

    "SuSe, ubi, KDE, stb... télleg látszik h nem használod :)"

    Nem is mondtam, hogy igen. Mint már a legelején is leírtam nincs számomra olyan, amit hiányolnék a Windows-ból és a Linux tudná, vagy megérné rá váltani és szenvedni vele. Kipróbáltam 3 különböző disztibet (az Ubit kétszer is). Majd sikítva menekültem vissza a Windows-hoz és a mai napig boldogan és optimistán használom a legnagyobb megelégedettséggel. És a third-party szemeteket is erősen lecsökkentettem, ennek hatására gyorsabb, stabilabb és hatékonyabb lett a rendszer. Valami olyan érzés fogott el, mint amikor Gizi néni kipróbálja a CosmoDisc-et és elmúlik a hátfájása.
    Szóval elmondhatom: a Linuxnak köszönhetem, hogy megszerettem a Windowst.

    "bár sokan "installálják" a DVD-írójukat, szal kapnak a szájukba egy PDVD-t"

    Árukapcsolásért miért nem büntetnek? Csírájában kell elfojtani, nem mikor már monopóliummá növi ki magát az is. :D

    "Paint csak vicc volt ugye?"

    Kisebb munkákra tökéletes még PhotoShop mellett is. Nem professzionális retusálgatásokról beszélünk.

    "de hirtelen nem is tudom melyik ms üzenetküldőt szeretik jobban"

    Hát biztos nem azt, amelyikbe még szmájlik sincsenek. :D

    "Az office az árukapcsolással nyírta meg a konkurenciát"

    Na ne nevettess.
    1: Milyen árukapcsolás? Max valami Tescos akció lehet a Windows+Office 50% kedvezmény és hasonló. :D
    2: A nyilvánvalóan funkciószegényebb (mint már kifejtettem korábban) és lassabban induló OpenOffice milyen konkurencia?

    "defrag szintén"

    Na ne má', hogy az NTFS-t egy third-party retek töredezettségmentesítse. :D
  • floatr #76
    Egyébként kicsit elkanyar, nem? Én XP-ről kubira váltottam, a multik meg inkább működni szeretnék látni az alkalmazásaikat még egy ideig. Nekik bármilyen váltás jókora költséggel járna, vszeg 2010ig féllábon is kibírják, mert addigra talán kiforrja magát a dolog. (Súgva megjegyzem: én így vok a KDE4-el)

    A legtöbb júzer oem kapott egy vistát, majd megszokják mint eddig mindent, amit az arcukba adtak.
  • floatr #75
    WMP, bár sokan "installálják" a DVD-írójukat, szal kapnak a szájukba egy PDVD-t
    Nero ue -- szemfüles húzás a gyártótól, vszeg az össztábor pár százaléka töltené le vagy venné meg egyébként
    ACDSee-t használatban legutóbb win3.1 alatt láttam, inkább iview-t, de itt is a beépített viszi a pálmát
    Paint csak vicc volt ugye?
    Messenger -- nekem a WM anno saját maga szólt h töltsem le a másikat; de hirtelen nem is tudom melyik ms üzenetküldőt szeretik jobban
    Az intézőnél én is meglepődtem h rengetegen csak azzal élnek, bár valami azért csak kell file-okat tologatni :)
    Tűzfal, meg egyéb védelem -- a legtöbben a létezésükről se tudnak, nemhogy lecserélik
    Rendszerinformációval meg megintcsak vigyázni, mert ami van, az egy kivonat, és a felhasználói kör elég speciális
    Az avi/mp3-nak annyi volt a szerencséje, hogy jóval hamarabb terjedt el, minthogy az ms kijött egy használhatónak nevezhető cuccal, ráadásul erős licenszbeli kötöttségek miatt a wmv/wma használata erősen korlátos.
    A zip megintcsak spec eset, a legtöbben nem is tudják h a világon van

    A böngésző esete nyilvánvaló volt, meg is döglött az NS életképes modell híjján. Az office az árukapcsolással nyírta meg a konkurenciát, az OE megintcsak preinstalled, defrag szintén, direcd3d vs ogl, kerberos mod, iis, annyi fárasztó szutyok h több mint elég
  • floatr #74
    Vágom, tehát akkor jó valami, ha gyorsabban indul, mint a konkurencia. Akkor a reláció nálam: az XP a legjobb, a kubi egy paraszthajszállal rosszabb, aztán gyön a vista kellőképp lemaradva. Bár a magam részéről nem eszerint teszek különbséget két alkalmazás közt.

    "világot megváltó nyílt forrású cuccok" -- tehát attól hogy egy közösség bele tud szólni a fejlesztésbe, az gáz. Lelkesednek valami iránt, ami érdekli őket, és nem a marketingesek csattogtatják az ostort. Igazad van, önjelölt megváltó marhák, bár épp moonman mutatott rá nemrég h van egy-két ilyen világmegváltó kirakatprojekt az ms-nél is

    "a mai világban már túl jónak se szabad lenni" -- mondom piaci erővel való visszaélés, ez télleg elég jól hangzik, nem? Monopólium, szabad piaci verseny, kicsit ellentétes fogalmak, de nehogy ezt én magyarázzam...
    Ez a WMP nélküli Windows egy elég nagy baromság volt, nyilvalóan nem volt normális elképzelésük mit is akarnak.

    SuSe, ubi, KDE, stb... télleg látszik h nem használod :)
  • Penge4 #73
    "mert ha az ms beépít valamit, piaci helyzetének köszönhetően azt a piacot már ki is nyírta."

    Ööö, majd elfelejtettem. Mit használnak többen? WMP-t, vagy Winampot/PowerDVD-t...stb?
    Windows beépített CD írót, vagy Nerot?
    Windows beépített képnézegetőt, vagy ACDSee-t?
    MS Paint-et, vagy Paint Shop Pro-t, PhotoShop-ot?
    XP alatt Windows Messengert, vagy külön letölthető MSN-t esetleg MSN Plus-szal?
    Windows intézőt, vagy Total Commandert?
    Windows tűzfalat, vagy third-party-t?
    Windows Defendert, vagy third-party-t?
    OneCare-t, vagy third party-t?
    Windows rendszerinformációt, vagy Everestet?
    Mibe konvertálnak/mit használnak többen? wmv/wma, vagy avi/mp3?
    Mit használnak többen? A Windows beépített zip kezelőjét, vagy WinRAR-t?

    Szóval ne mondd nekem, hogy a Microsoft felelős az IE piaci helyzetéért.
    Sokkal inkább az oktatás, ugyanis az iskolákban nem zenét hallgatni, videót nézni, képet nézegetni/szerkeszteni tanítják meg a gyerekeket, hanem "Internetezzetek", amihez a kulcs a kék 'e' betű. Van ahol van még valami ősrégi Netscape is az IE6 mellett.

    Az meg már ezek után miért baj, ha a Microsoft alkot egy tényleg jó cuccot és néhány ember átáll arra. Vagy csak direkt önkínzásból használjon egy szarabb valamit, ami ráadásul third-party is, csak mert a MS csúnya, gonosz.
  • Penge4 #72
    "8 másodperc: akkor az univerzum vesztese vagyok?"

    Na az ilyenekért nem szeretem ezeket a világot megváltó nyílt forrású cuccokat. Az MS Office pillanatok alatt indul, ami alatt a FF elindul az Opera és az IE 3x is megtette ugyanezt, az Azureus vs. uTorrent téma eleve említésre sem érdemes...

    "mert ha az ms beépít valamit, piaci helyzetének köszönhetően azt a piacot már ki is nyírta. Ezt úgy hívják h piaci erőfölénnyel való visszaélés."

    Ezek szerint a mai világban már túl jónak se szabad lenni, mert akkor egy önjelölt isten vissza fog rántani, hogy a gyengélkedő "versenytársakat" ezáltal mesterséges előnyhöz juttassa. Hol volt Linus Torvalds, amikor Bill már a Windows 95-tel forradalmasította a piacot? Erről ennyit. Innentől meg már döntsön a természet rendje. Ha valaki jobbat tud csinálni és erről az embereket is meg tudja győzni, akkor nincs ami az MS-t a csúcson tartaná. De így meg ugyanúgy lehet manipulálni a piacot, ha az EU bizottság tagjai Linux fanok (olyan baromságot, mint a WMP nélküli Windows csak ők tudnak kitalálni, minden előitélet nélkül), akkor az ehhez hasonló rendelkezésekkel csalással segítik előre az Apple-t és a Linuxot.

    "és a linux a sokféle disztribúció miatt nem megy ebbe a zsákutcába."

    Na igen, rohadt jó, főleg az átjárhatóság. Újfent forgatni kell, ha mondjuk egy SuSE-re írt programot akarok Ubuntun használni.
    Amúgy desktop környezetenként is forgatni kell egymásközt, vagy ott legalább mindegy, hogy KDE, Gnome, Xfce...stb, az összeshez ugyanaz?
  • floatr #71
    8 másodperc: akkor az univerzum vesztese vagyok?
    Egyébként kezd kicsit összeesküvés-elméletem lenni a superfetch által szeletált alkalmazásokat illetően. Meglepődve látom h vista alatt 15+ másodpercig mojol az OOo, míg kubinál stabilan 8. Nem mintha nagy tétel volna, de érdekes.

    "coming soon" -- bevallom eddig az oldalig nem jutottam el, de má küldöm a fogyasztóvédőket megtévesztés miatt :)

    Kapásból 5 külső alkalmazás, a többi javarészt a forráscikk tárgyi tévedéseire épít. A "köcsög" EU meg azér pattog, mert ha az ms beépít valamit, piaci helyzetének köszönhetően azt a piacot már ki is nyírta. Ezt úgy hívják h piaci erőfölénnyel való visszaélés. Ez az ami nincsen az OSX-nek, és a linux a sokféle disztribúció miatt nem megy ebbe a zsákutcába.

    Csomagkezelés: repository kezelés, csomagok telepítése/törlése/frissítése, függőségek kezelése. Ezen túl bármelyik install lehet csilivili varázslós, és a javításokat, update-eket megkapod automatikus frissítésen keresztül