Gyurkity Péter

A Windows 2000 is biztonságosabb a Vistánál

Legalábbis erre a megállapításra jutott egy biztonsági cég, amely saját felmérésében rosszabb mutatókat jelez a Windows Vista esetében. Az XP-nél ugyan jobbra sikerült az operációs rendszer, ám a 2000 és a 2003 előnye jelentős.

A PC Tools a ThreatFire közösségben elvégzett felmérésre hivatkozva állítja, hogy sikerült felállítaniuk egy nagyjából pontos sorrendet a Microsoft operációs rendszerei között. Ezer számítógépet véve alapul, a Vista csaknem 640 kártevőt engedett át, és bár ez 37 százalékkal jobb eredményt jelent a Windows XP-hez képest, még a 8 éve megjelent Windows 2000 is jobban teljesített ennél.

"Irónikus módon a Microsoft éppen a biztonság terén emelte ki a Vista állítólagos előnyeit. Ezzel azonban nem egyeztethető össze a ThreatFire közösség mintegy 1,4 millió számítógépén elvégzett felmérés" - magyarázta Simon Clausen, a PC Tools vezérigazgatója. Ezer személyi számítógépen átlagosan 639 kártevőt észleltek a Vista esetében, a Windows 2000 viszont már 586-ra, a Windows 2003 Server pedig 478-ra szorította le ezt a számot. Eszerint tehát - a felmérés adatai szerint - a Vistát használó gépek 64 százaléka fertőzött lenne valamilyen kártevővel, sokszor a felhasználók tudta nélkül. Ezekben az esetekben a kártevő már valamilyen kárt is okozott - felderítése pedig nyilván még a külső biztonsági szoftverek által sem volt sikeres.

A Microsoft szinte azonnal megkérdőjelezte a cég által felhasznált módszert, kiemelve, hogy saját, a malicious software removal tool (MSRT) elnevezésű apró alkalmazásra épített felmérésükben egészen más eredményre jutottak. A tavalyi év második felének megfigyeléseit összegző részletes jelentésükben ugyanis az áll, hogy a Vistát használó számítógépek 2,8 százaléka kompromittálódott, míg a Windows XP második javítócsomagja esetében ez az arány 7,2 százalék. A még használatban lévő Windows 2000 SP4 példányok 5 százaléka, a harmadik javítócsomagot használóknak pedig 12,2 százaléka fertőződött meg. Ebben a szerver és kliens változatok egyaránt megjelennek.

A szoftvercég tehát messze nem ért egyet a biztonsági cég felmérésével - igaz, azt sem felejthetjük el, hogy utóbbinak érdeke a minél rosszabb adatok felmutatása, hiszen ezzel is promotálhatják saját termékeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HabibX #69
    tűzfal:nemkell ugysem véd meg se szoftveres se hardveres mihelyst támadás ér
    rendsert ujraindít a frisset ugye és hát modemet is lehet de nem muszály
    ha továbrra is támadnak akkor megkeresni a forrást vírusnál spywarenél
    csak restart
    ez nem véd meg viszont a következő támadásoktól: BIOS, feszültség manipulálás
    vincseszter hardveres támadása, processor fesz, ventillátor
    távoli szabályozása, ezek ellen építenetek kell visszajelzőket
    olyat ami nem a rendszer része, direktbe figyel pl:infrás fordulatszám
    figyelő egy kis panelról vezérelve nem lehet netről hozzáférni

    fizetős internet securityk, tűzfalak kereskedelmiekben van kötelezően
    a mindenkori nemzetbiztonsági szerveknek kapu, a támadás ezekel
    rdukálható a szervekre,az illetékesekre, és a pár zero támadásra, az open
    source szoftverekben ezek nemigen vagy egyáltalán nincsenek benne mert ezek
    fejlesztői nem kötelezhetők erre hisz ingyenes ésbárki készithet hozzá
    javithatja
  • HabibX #68
    ha igazán jó rendszert akartok figyeljetek oda a
    fizikai védelemre ami uyge nem játszható ki:
    kédzitsetek fel egy nagyon átnézett, és tesztelt rendszert
    2. ezután mentsétek le partíció mentővel, vagy csináljatok
    belőle Live rendszert, bármilyen OS
    majd írjátok ki lemezre és tegyétek be olvasóba
    "nem tud ráírni,nem módosítja semmi"
    majd memóriából müködtessétek ha valami gyanusat észleltek
    ujraindít és ram ujra üres vírusmentes rendszer ismét
    elindít a háttértár addig legyen áramtalan csak IDE
    SATA a funkciókábel legyen csatlakozva, ha adatot akartok
    menteni na akkor mehet a tápkábel is így minél kevesebb
    károkozó lesz és utána szorgalmas átnézése az adatoknak
    lényeg oylan teknikák használata ami fizikailag nem
    játszható ki
  • Gabe Dearborne #67
    Csaba42 és a többiek: látom, hogy ha bárki bármi olyat mond, ami nincs a szátok íze szerint, lehurrogjátok, pedig amennyire észlelem, ti sem vagytok nagyobb szakértõk. Állandóan folyik a vita, hogy Linux vagy Windows, de egyik se hajlandó elfoigadni a másik érveit, hanem könnyebb fikázni. Ami a fiamat illeti: nem informatikus, "csak" technikus. De annak kiváló. Ezért adok a véleményére.

    Még valami: sem a Vista, amit kipróbált, sem pedig az én XP-m nem kalózmásolat. Kemény pénzbe került, tehát egyáltalán nem mindegy, hogyan szuperál. Emellett pedig csak annyit akartam kihangsúlyozni, hogy nem szaladok azonnal cserélni, ha valami új jelenik meg. Ti ellenben, amint megjelent a Vista, rögtön kezeteket-lábatokat törtétek felrakni, aztán szidtátok a Microsoftot, mert a terméke nem állta ki a próbát. A TI PRÓBÁTOKAT. Én személy szerint addig maradok meg a bevált rendszernél, ameddig az újat helyre nem pofozzák annyira, hogy biztonságos legyen. Csak akkor váltok, ha érdemes. Nincs kedvem kísérleti nyulat játszani, és közben elveszíteni az értékes anyagaimat, nem beszélve az idegeimrõl.

    Ja, még valami: nincs se ismerõsöm, se részvényem Redmondban.
  • qwas #66
    Nem a cikkhez tartozik de ha már itt van pár linux guru megkérdezem hogy van e valami ötlet hogy mért akad a gépemen a videó lejátszás ubuntu alatt. ATI videó kártya HD2400XT. Emiatt nem tudom végleg törölni a windowst a gépemről.
  • homeless #65
    Ki jött ide windowst fikázni te cigány? Az osx istenítéssel kezdődött az egész, meg a linuxfikázással. Legalább olvasnál vissza, akkor nem égetnéd magad ekkora baromságokkal. Mellesleg a nagyratartott osx-edbe meg épp a napokban találtak egy 25 éves bugot, Menj és verd ki rá.

    "néha én is szeretek bütykölgetni"
    Mondtam már, hogy ha hülye vagy hozzá, akkor inkább maradj csenbe. Elmondom neked, hogy ha normálisan összeválogatott hardverekre telepítesz linuxot, akkor még drivert se kell kézzel telepíteni, nemhogy bütykölni.

    Amúgy a hozzászólásaidból látszik, hogy te sokkal elfogultabb vagy az apple irányába, mint akármelyik "linuxkocka" a linux irányába. Valószínüleg azért, mert nehezedre esik elfogadni, hogy nem ért annyi pénzt a szarod, amennyit kiadtál érte.
  • arrakistor #64
    hmm.. kisapám .. így nem lehet hozzáállni a dolgokhoz.. mi linuxosok vastagon szÓrunk rád és a hozzád hasollókra , mert mi szeretjük a linuxot.. fejleszteni, nekünk ez a hobbink. az hogy te (és a hozzád hasollók) nem használsz linuxot kizárólag a TE bajod, elvagyunk mi te nélküled és a fröcsögésed nélkül is.

    az hogy a linux az utolsó soráig nyílt forráskódú az tette számára lehetővé hogy az EGYETLEN valós operációs rendszerré váljon, a többi csak humbug blamázs , szemfényvesztés és parasztvakítás... mert több százezer fejlesztő készíti tizenXéve a nap 24 órájában és tökéletesíti , fejleszti, ugyanazt a nyílt forráskódú kernelt. ezenkívül a fejlesztői nem pénzért, időre vagy ostorral a hátuk mögött fejlesztik, hanem szeretetből , hobbiból, átgondoltan, kényelmesen, megfontoltan és nyugodtan...

    én csak kívánom neked (és a hozzád hasollóknak) hogy egyszer megértsétek és megérezzétek a nyílt forráskódú közös sámántudat érzésését, és azt hogy jobb adni, mint kapni.
  • Sobal #63
    nemtom, csak ezt mert
  • Su0my #62
    hmm...

    Egyrészt tököm ki van a linuxosokkal hogy minden kib*szott MS-el kapcsolatos/Apple-el kapcsolatos cikkhez odajönnek fikázni. Verjétek ki vagy én nem is tudom. SEnkit nem érdekeltek.

    Többek közt ebből is adódik az, hogy utálom a linuxot. Meg abból, hogy ugyenezek a homárok azok, akiktől meg kéne tanulni 'A Tudást'. Hát inkább sorbaállítani, lelőni.

    A harmadik. Lehet mások az igényeink. Én inkább azt szeretem, ha az oprendszer van értem és nem én az oprendszerért. Igaz, egyik hobbim a számtech (volt...), néha én is szeretek bütykölgetni. Na de az egy másik szint. Ezért optimális szerintem pl a Mac OS.

    Ennyi.

    Véleményetek meg nem érdekel (*linux kockákra értve)


  • Mardel #61
    Á fröcsög az egész az ms fanboyságtól. Aki ezt komolyan veszi annak külön gratulálni tudok.
  • MrImy #60
    Nem lehetne inkább abakuszt telepíteni mindenhova?

    Annál tutira nincs biztonságosabb!