Gyurkity Péter

Csökken a Vista ára

A Microsoft a felhasználók váltási kedvét szeretné növelni azzal, hogy csökkenti az operációs rendszer egyes dobozos változatainak árát. A Vista Capable matricákért eközben az Intelt hibáztatják.

A szoftvercég közleményben jelezte, hogy az első javítócsomag megjelenésével egy időben csökkenni fog egyes változatok ára. Egészen pontosan a dobozos Ultimate és Home Premium verziókról esett szó, amelyek a vásárlók legnagyobb hányadát érdeklik. Mivel a trendet nem találták elég erősnek, most ezen igyekeznek gyorsítani a lépéssel.

A Microsoft első körben az Egyesült Államokban csökkenti az árakat, mégpedig a következő módon: a dobozos Ultimate 399 dollár helyett 319 dolláros áron talál majd gazdára, míg azok, akik már rendelkeznek a Windows XP avagy a Vista valamely egyéb változatával, 259 helyett 219 dollárért válthatnak a legnagyobbra. A Home Premium esetében, amely egyértelműen a legnagyobb érdeklődésre tart igényt az otthoni felhasználók körében, egyedül az úgynevezett Upgrade ár változik, ez a hír szerint 159 helyett 129 dollárra módosul. Jelenleg a dobozos változatok (a tengerentúlon) az összes Vista-eladások alig 10 százalékát teszik ki, ám a lépés módosíthatja ezt az arányt.

Ennél talán érdekesebb, hogy a fejlődő régiókban a szoftvercég miként szeretné megnyerni a váltani kívánkozó felhasználók szívét. Itt megszüntetik az Upgrade változatok árusítását, annál is inkább, mivel az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb vásárlónak a Vista az első legális példánya - legalábbis Windows-vonalon. Ehelyett a dobozos verziókat árulják majd ugyanazon az áron, így az érdeklődők talán szívesebben váltanak majd a legális szoftverre.

Korábban már írtunk arról, hogy a Vista Capable matricák megtévesztő mivolta miatt beperelték a Redmondi céget. A most felbukkant belső levelezésből azonban kiderült, hogy a főként az Intel nyomása miatt döntöttek az olykor félrevezető matricák alkalmazása mellett. A processzorgyártó ugyanis kitartott amellett, hogy az Intel 915 chipkészleteket se hagyják ki a szórásból - a Microsoft engedett, jóllehet tudták, hogy a gyengécske integrált vezérlő nem fog megbirkózni az Aero-felülettel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Migege #69
    "Én meg most direkt nem hozom fel, hogy a DOS 1.0 simán elmegy egy 8086-oson; szal akkor most szar a Vista, vagy mi? Csak egy kérdés: most Berlyt használsz, vagy Windowst? Ja, bocs, my bad."
    Ezektől a falnak megyek... DOS 1.0-val összehasonlítani a Berylt/Compizt...

    Ehhez mit szólsz? :S
  • Adamul #68
    Úgyis veszik? Nem hogy a prémium, de már a felső- közép kategóriából se tudsz úgy laptopot (vagy asztali pc-t) választani, hogy ne lenne hozzá a vista vmely oem licences példánya csatolva! Ez azért érdekes mer ha te nem is akarod használni akkor is kifizettetik veled (vagy a helyet is foglalja ha rejtett partíción van), és még ha nem linuxot akarsz használni, akkor is lehet h pl campus licensz keretében enélkül is jogosult lennél a használatra, ergo feleslegesen (vagy más esetben duplán) fizettetik ki újra az emberrel. Ez nem korrekt dolog, mert pista nélkül jóval olcsóbb lenne
  • sirGalahad #67
    "Csökken a Vista ára..."

    Mert egy kiforratlan xar kupac!
  • GGByron #66
    Sanyix: Én Matlab R2006a-val szoktam játszani :)
  • csacskamacska #65
    fyi compiz/beryl elmegy egy tnt2-n is. gf3-on meg mar kivalo. Ma mar marhara nem a hardveren mulik, hogy lehet-e 3d desktop-ja a halandonak. Vindozbol en amugy 2000-nel leragadtam, _engem_ szerencsere nem kenyszeritett semmi meg az XP-re se.
  • Sanyix #64
    Meg egy pár játékstílussal egyáltalán nem játszhatsz rajta :)
  • Su0my #63
    ehhe... ez vicces volt ;)
  • GGByron #62
    A poén, hogy nekem ez a sz@r 915ös karim van és nekem megy az Aero(-nál sokkal jobb Compiz), ezen felül, ha blackbox környezetben vagyok, akadásmentesen nézem a 720p filmeket.
    De erre úgyis csak flamewart kapok:)
  • god25 #61
    Érdekes cikk. Igaz nem mostani hírek. Csak, h mennyire próbálják erőltetni a sz@rjukat.
  • Polemius #60
    "Persze. A DOBOZOSHOZ. Az OEM és Upgrade verziókhoz NEM. :)"

    Mondjuk az Upgrade verzióhoz nem sok értelme lenne Downgrade jogot adni. :)