Gyurkity Péter

Ballmer szerint sincs kész a Windows Vista

A Microsoft vezérigazgatója a héten megrendezett találkozón a Vista operációs rendszert folyamatban lévő munkának nevezte, amelynek megjelenése után számos tanulságot gyűjtött be a szoftvercég.

A Seattle városában megrendezett, Most Valuable Professionals elnevezésű találkozón a Microsoft számára legfontosabb szakértők, iparági szakemberek vettek részt, számukra nyújtottak némi magyarázatot a Windows Vista körül kialakult helyzetről és ejtettek szót számos egyéb kérdésről. Steve Ballmer vezérigazgató ezúttal meglepően őszinte és szerény hangvételű beszédében több érdekes megállapítást tett, amelyhez hasonlót igen ritkán hallani Redmondból.

Elsőként a Vista jellemzését említenénk, az operációs rendszert ugyanis Ballmer "folyamatban lévő munkának" nevezte, vagyis elismerte, hogy nem kész termékkel állunk szemben. Mindez már csak azért is meglepő, mert a szoftver több mint egy éve jelen van a piacon, a cég pedig eddig minden lehetőséget megragadott arra, hogy kihangsúlyozza az újonc előnyeit, megnehezítve ezzel elődjének további terjeszkedését, sőt életben maradását is. Hozzátette, hogy a hosszúra nyúló fejlesztési ciklusok a jelek szerint számos problémát felvetnek, de nem engedhették, hogy tovább húzódjon a megjelenés - öt éves szünetre még egyszer nem kerülhet sor.

A vezérigazgató beszélt a teljesítménnyel kapcsolatos panaszokról is, kihangsúlyozva, hogy mindenáron el kell kerülniük az operációs rendszer méretének további növekedését, a teljesítmény, illetve a fogyasztási és energiatakarékossági mutatók romlását, valamint a kompatibilitás visszaesését. Nem mulasztotta el megjegyezni azonban, hogy számos vásárló elégedett a Vistával, csakúgy, mint a Windows XP-vel, amellyel kapcsolatban számos levelet kapott az utóbbi napokban. Arra nem tért, ki, hogy hajlandók-e módosítani az előddel kapcsolatos terveiket.

A Vista első javítócsomagja már elérhető, ám ez sem ment gond nélkül, a megjelenést követően derült fény az újabb kompatibilitási gondokra, a kezdeti öt nyelvet támogató csomagot pedig jó hónapnyi késéssel követte a nemzetközi változat. Az automatikus frissítés pedig továbbra is hiányzik, ezt az elkövetkező hetekben pótolják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #121
    Nagyon szubjektív nézőpont. Valami akkor kész amikor a véglegesen elfogadott funkcionalitást megfelelő vagyis elfogadható szinten/minőségben elértük. Semmi köze, hogy RC-nek nevezik e vagy bétának vagy ctp-nek. Amikor valami kész akkor logikus és magátol érthető, hogy már nincs munka amit folyamatban lehet tartani, bár nem ott ahol a még nem kész termék esetében van. A frissítések vagy más néven after delivery/deployment bug fixek az már nem tartozik a termékhez hanem a supporthoz. Ujabb funkciók implementálása pedig már másik terméket jelentenek pl. az XP SP2 nem egyenlő az eredeti XP termékkel, mert újabb funkcionalitást is implementáltak és nemcsak bug fixeket pakoltak egy csomagba.
  • arrakistor #120
    Windows eXtra Puritan
  • fflx #119
    egy szoftver eseteben?

    ha nincs kesz, akkor meg valami RC valtozat,
    ha folyamatban levo munka, akkor pedig folyamatos frissitesek, esetleg ujabb funkciok implementalasa...
  • BlackRose #118
    már ne haragudj, de mi lenne a két dolog között a különbség?
  • fflx #117
    dzsizusz, valaki elolvasta azt a szovegreszt a cim alatt is? a kommentekbol ugy tunik nem sokan.

    A szovegben ez all: "Ballmer "folyamatban lévő munkának" nevezte" !!!
    A GyP-s srac volt az, aki ezt a cimben lathato modon elforditotta "Ballmer szerint sincs kész a Windows Vista"-ra.

    Nesze nektek BLIKK, meg BORS szinvonal. Gratulalok.
  • nohea #116
    Mégis, mit kell érteni azon, hogy "az automatikus frissítés pedig továbbra is hiányzik"?... Mert ha azt, amire én is gondolok, akkor nem tudom, miről beszélnek - nekem a megjelenés napján már leszedte a Windows Update az egész cuccot magától.
  • orkaman #115
    azért nem kéne komolyan venni, végül is igaza van.
    Szoftver sosincs kész, csak verziószámmal (esetleg névvel) lett ellátva.

    u.i.: XP-t használok munkára és otthon is. Persze én lusta vagyok, a fenének van kedve újratelepíteni, feltenni az összes szoftvert, esetleg egy csomót újra le kell tölteni (MMORPG-k). Egyszerűen nem ér meg 1-2 napi folyamatos szívást. Majd ha kinyiffan az alaplap vagy proci, akkor muszály lesz upgradelni, akkor telepítek.

    u.i.2. Az már inkább piszok szivacs hogy mindent telepíteni kell. Kötelezővé tenném minden programba a backup opciót, ami egy újra telepített OS-en automatikusan visszatenné az alkalmazást és beállításait...
    álmodik a nyomor.
  • DjDano #114
    A nevében is benne van: Windows eXPired!
  • BlackRose #113
    Szerintem a galaxisban verhetetlen a http://en.wikipedia.org/wiki/LCARS :)
  • Zsoltika 007 #112
    Neked lehet... Nekem nem!