Gyurkity Péter

Microsoft: zöldebb és biztonságosabb a Vista

A szoftvercég vezetői szerint a Windows Vista egyre népszerűbb a vállalatok körében, amit főként biztonsági szintjének és az energiahatékonyság terén elért előrelépésnek köszönhet. Bizakodóan néznek a jövőbe.

Az operációs rendszer eddigi és a jövőben tervezett eredményeiről John Curran, a Microsoft brit Windows-részlegének igazgatója beszélt egy Londonban megrendezett találkozón. Az igazgató igen pozitívan nyilatkozott a Vistáról, kiemelve, hogy a szoftver egyre népszerűbb a vállalati szegmensben és minden területen hozta az elvártat. Szerinte immár nem érheti súlyos kritika a fejlesztést, amely maga mögött hagyta gyermekbetegségeit.

A Vista jelenleg 5 százalékos részesedést birtokol a brit vállalati szegmensben. Ez Curran véleménye szerint megfelel annak, amit egy operációs rendszertől a megjelenést követő másfél évben elvárhatunk. Hozzátette, hogy a szoftver már megjelenésekor a legbiztonságosabb volt a piacon, mivel az összes versenyző közül a legkevesebb kritikus biztonsági rést hordozta magában. Emellett jelentős előrelépést jelent a zöld technológia, vagyis a környezetvédelem, az energiamegtakarítás területén is, ahol eleinte számos kritika érte a céget.

Emlékezhetünk arra, hogy az operációs rendszer végleges verziójánál is súlyos gondok merültek fel, elsősorban a laptopok energiakezelésénél, azok fogyasztásánál, ahol gyorsan kiderült, hogy az XP-hez képest nagyobb lett az étvágy, ezzel pedig csökkent a működési idő. Ez azonban az igazgató szerint immár a múlté, és az első javítócsomag megjelenése a legtöbb gondot száműzte a szoftverből. A meglehetősen optimista kijelentések között megtalálhatjuk azt is, miszerint a Vista a leggyorsabban terjedő fejlesztés az operációs rendszerek eddigi történetében.

Curran elmondása szerint a Microsoft eddig összesen 140 millió példányt értékesített. Ezzel nagyjából a Gartner piackutató cég is egyetért, amely saját adataira támaszkodva 54 millió Home, illetve 29 millió Business változat leszállításáról beszélt 2007 végén. Ez 2008 végére elérheti a 172 és 138 milliót, 2010-re pedig bőven 500 millió darab felett lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • homeless #92
  És ezzel akarod alátámasztani azt az állításodat, hogy a linuxot le se szarják a hackerek?LOL
 • Csaba42 #91
  LOL! A hackereket nem maga az OpRendszer érdeklik, hanem az ott található dolgok (vagy csak unaloműző gyanánt próbálgatják, kóstolgatják az adott szervert)! Az OpRendszereket többnyire nem interneten keresztül próbálják meg feltörni (ki az a hülye, aki neten keresztül bíbelődik egy-egy hiba feltársával?! Max a vérpistikék!), hanem lokálisan. Az meg, hogy milyen rendszert futtat az adott gép - elképzelem, ahogy a hacker csak azért hagyja abba a NASA szerverének a feltörését, mert nem pl. Solarist használnak, és az neki nem tetszik. Sz'al amit írtál, nem állja meg a helyét.
 • KLT #90
  Valami hiba lehet az eszmefuttatásban, egy másik ablakban most is fut.
  Proci dolgozik 72..85%-on, és van egy fogyott IE ablakom, az igaz.
  De az alaprendszer megy :D
  Kell screenshot?
 • birdo #89
  Engem inkább az idegesit, hogy kicsi vistám , netre lépés útán egy percen belül " bejelentkezik gazdihoz, mint regisztált jógyerek.
 • arrakistor #88
  elég jó megoldás még a TRUECRYPT egész partíciót, vagy teljes diszket titkosító része... linuxra pedig szintén léteznek komplett fájlrendszert titkosító progik, melyek nélkül a legnagyobb orrú szektának sem lehet halvány fogalma sem , hogy mi van és mi hol van a winyón.
 • homeless #87
  "Ennyíerővel azt is modnhatom, bebootolok LiveCD-ről (rendelkezem olyan Windows-os live CD-vel, mely ír/olvas HPFS-t, EXT2/EXT3FS-t), lecserélem az int-et, egy álatalm írtra, mely behívja a régi init-et, majd ha kap egy titkos üzenetet már indítja is a bash-t, root joggal. De mondok jobbat. Bebootolok egy Live Linux-os CD-ről lemásolom a bash-t, a másolata egy rejtet fájl lesz, a másolatára adog SUID-jogot és kész."

  #77: utolsó mondat. Amúgy nem kell, hozzá semmit átírni.
 • A1274815 #86
  "az IT sulin szándékosan butítanak el a cionista nagyorrú szekták."

  Nem butítanak, csak nem azt tanítják amit kéne, illetve azt alig tanítják. A mnemória igény az olyan, hogy ha rendelkezésemre áll, akkor a jobb algoritmusok (értsd gyorsabb) érdekébe fogok fejleszteni. Ha pedig már gyorsabb, akkor plusz igényesebb dolgokat fogok beleintegrálni.

  Alégorítmusok sebessége vs. memória használat: általában ha gyorsabb több RAM-ot eszik, ha kevesebb ramot kell, hogy egyen többet kell számolni ergó lassabb. Persze lehet pazarolni is, de azt azért nem szokták. Illetve ha úgy olcsobb a kifejlesztése egy kis pazarlás engedélyezett.
 • A1274815 #85
  "minden , a lúzer által létrehozott USER valójában az administrator csoport tagja..."

  Minek akarsz teljhatalmat, ha már így is teljhatalmad van?

  "user jogosultságú lúzert létrehozni csak a VALÓDI NAGYTUDÁSÚ RENDSZERGAZDA TUD..."

  Ja hát igen, bazi nehéz és megerőltető, a Felhasználók vezérlőpulti eleménél, az új felhasználó létrehozása ablakban a korléátozott jogú felhasználót választani. Ehhez tényleg komoly szakember kell.

  "bármelyik gépen lévő júzer összes fiókján és fileján akkor veszem át én vagy a vírusom az irányítást, amikor nem akarom..."

  Ehhez nem kell SYSTEM usernekt lenned ezt a síma Rendszergazda jogú fiók is tudja, sőt az összes olyan fiók, melyre megadták a fájlok saját tulajdonba vételének a jogát.

  Hol itt az ACL hibája, hol itt a biztonséágirés, azt leszámítva a felhasználóban van a hiba?
 • A1274815 #84
  De ez aztán abszolút csalás, ha valaki ilyet csinálna az orrom előt azzonal leállítanám. Így a Linux-nak is zeró ad -minusz egyedikenen a biztonsága. A szabályok, nem bootolhatszbe, nem cserélhetszle semmit, be vagyok jelentkezve User jogú felhasználóval. Feladat legyél System jogú felhasználó.

  Ennyíerővel azt is modnhatom, bebootolok LiveCD-ről (rendelkezem olyan Windows-os live CD-vel, mely ír/olvas HPFS-t, EXT2/EXT3FS-t), lecserélem az int-et, egy álatalm írtra, mely behívja a régi init-et, majd ha kap egy titkos üzenetet már indítja is a bash-t, root joggal. De mondok jobbat. Bebootolok egy Live Linux-os CD-ről lemásolom a bash-t, a másolata egy rejtet fájl lesz, a másolatára adog SUID-jogot és kész.
 • arrakistor #83
  Sanyix : az IT sulin szándékosan butítanak el a cionista nagyorrú szekták.

  A1274815: minden , a lúzer által létrehozott USER valójában az administrator csoport tagja... user jogosultságú lúzert létrehozni csak a VALÓDI NAGYTUDÁSÚ RENDSZERGAZDA TUD... ezért tkp.. bármelyik gépen lévő júzer összes fiókján és fileján akkor veszem át én vagy a vírusom az irányítást, amikor nem akarom...
  tisztelet az igen-igen ritka kivételnek..