Gyurkity Péter

Az nVidiát okolják a korai Vista-fagyásokért

Érdekes adatok kerültek napvilágra a Vista 2007-es teljesítményéről a Vista Capable matricák miatt indult bírósági perben. Az operációs rendszer megjelenését követően az nVidia meghajtói okozták a legtöbb gondot.

A perben most Martha Pechman bírónő döntése alapján hozták nyilvánosságra az összesen 158 oldalas, eredetileg belső használatra szánt dokumentációt. Ebből kiderül, hogy a Vista megjelenését követő időszakban milyen okokból fagyott le legtöbbször a késznek még jóindulattal sem nevezhető operációs rendszer, amely még most, az első javítócsomag megjelenését követően is vitákat vált ki megbízhatóságával és sebességével kapcsolatban. Első helyen az nVidia és annak szoftveres meghajtói találhatók, a Microsoft csak a második lett a listán.

Sokak számára nem jelent nagy meglepetést, hogy az nVidiát teszik felelőssé a fagyások tekintélyes hányadáért. Emlékezhetünk arra, hogy a tavalyi év első felében nagyon sok problémába ütköztünk a szükséges driverek hiánya, illetve akkori állapota miatt. Kompatibilitási és teljesítménybeli gondok jöttek elő a leggyakrabban, a dokumentáció tanúsága szerint pedig a fagyások sem voltak ritkák. Ennek tudatában is érdekes lehet azonban, hogy a cég szoftverei a Vista-fagyások 28,8 százalékáért tehetők felelőssé a közelebbről meg nem határozott 2007-es periódus alatt, míg a redmondi szoftvercég csak 17,9 százalékban volt ludas a rendszer összeomlásaiban - a Microsoft saját adatai alapján.

A listán az ATI 9,3 százalékkal, az Intel pedig 8,8 százalékkal szerepel, míg az összes többi külső fejlesztő 18,5 százalékban volt felelős saját megoldásaival - az sem mindegy, hogy 17 százalékban ismeretlen hiba okozta a rendszerek lefagyását. A szoftvercég ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy a Windows Update révén megalkották azt a platformot, amely lehetővé teszi a hibák viszonylag gyors kiszűrését és javítását, és az nVidiával, valamint a többi partnerrel együttműködve azóta jelentős eredményeket értek el ezen a téren.

Az nVidia szintén azon a véleményen van, hogy a fent említett adatok ma már nem sok jelentőséggel bírnak. "Több mint másfél éves gondokról van itt szó" - jelentette ki Derek Perez, a cég PR-igazgatója. Elmondása szerint azóta már több lépést is tettek a helyzet javítása érdekében, a meghajtók pedig tovább javulnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #68
    Azért, hogy legyen egy kis flém? :D :D
  • fflx #67
    De miert mindig ez a Gy.P-s srac irja az ilyen cikkeket?
  • cousin333 #66
    Hát ez az. Az ellen senki nem akar tiltakozni, hogy a Crysis nem indul Tnt-2-n? :)

    Ami a problémát illeti, nekem is van Vista gondom. Induláskor 2-3 alkalommal kifagy, de ha egyszer már megy, akkor semmi problémám nincs vele. A Windows szerint az ATI driver (CCC 8.3) a ludas, igazából én is erre hajlok. Szóval az ATI sem kisangyal.
  • Polllen #65
    Ha nem telik korszerű vasra, akkor korszerű oprendszerre sincs 20-30K-ja az embernek...és úgye a vista hiányában nem is lesz lassú a gép...

    Régi gépen nem kell erőltetni az újat...

  • A1274815 #64
    Elhiszem, hogy más, de ez csak a beállításoktól függhet, mivel néhány újabb programot leszámyítva bineárisan is megegyezik a Vista SP1 fájlaival.

    "miért gondolod, hogy a Server 2008 már nem fut workstation-ként a gépemen..."

    Hol utaltam én valaha is ilyesmire.


    "..., 20%-al gyorsabb is."

    Milyen tesztben?
  • BlackRose #63
    Nézd a Server 2008 egy kicsit azért más, 20%-al gyorsabb is. De most nem mennék ennyire bele a dolgokba. A forráskód nagy része ugyanaz, de nem teljesen az. Különben én XP helyett is Server 2003-at használok, miért gondolod, hogy a Server 2008 már nem fut workstation-ként a gépemen... már valahol a beta2-től amikor még nem voltak utasítások a blogvilágban.
  • A1274815 #62
    "nem mondanám"

    Jobban már nem lehet azonos alapon, ugyan az a forráskódja mind kettőnek. Ha meg amolyan Server 2008-ra vágysz Vista alatt, akkor kezd el szépen átkonfigolni.
  • BlackRose #61
    nem mondanám
  • A1274815 #60
    "Szerintem az MS a Server 2008 alapjain egy workstation-business OS-t kell kiadjon, ..."

    Igen, már meg tette a neve: Vista SP1.
  • BlackRose #59
    Ha igy folytatják az NT-ből Win95 vagy még roszabb esetleg Win 3.x lesz. Különben a grafikus meghajtó az NT 4.0 óta képes fagyasztani mert a "kernel space-ban" van , viszont ritkán történt ez meg a Vistáig (több nVidia kártya, számtalan meghajtó verzió, Win2000, XP, 2003 Server és nem emlékszem, hogy fagyott volna). Ugyanakkor a Vista esetében is ha csak ez lenne a gond akkor könnyen megoldható lenne. Különben a Vista alapjában nem olyan rossz OS, mint amennyire a fejlesztése volt teljesen féleszű, a Server 2008 esetében ez már nem mondható igaznak, habár maga az UI ott is siralmas, de ugye Servernél az nem gond, desktopnál viszont annál inkább. De röviden, a Vistával a gond ott van, hogy consumer OS, míg a Server esetében az MS a szakemberek igényeit sietett kielégíteni addig a Vista esetében a tudatlan consumerek igényei volt a cél. Consumer piacon elég jó áll, az üzleti szférában viszont 0, játszani, zenét halgatni, böngészni és filmet nézni marha jó, viszont dolgozni rajta... na az már más mese. Szerintem az MS a Server 2008 alapjain egy workstation-business OS-t kell kiadjon, a Win98 és a Win2000 egy két külön világ volt, az XP esetében a 2000 lett a Win98 egy kicsit szebb UI-vel, a Vista esetében a Win2000 kimaradt és csak a Win98 nak megfelelő consumer OS lett meg. Ezen kívül a többi duma felesleges, a fagyásokért viszont az 5 év a hibás mert tút sokat változtattak egy lépésben, SP2, SP3-ig ne is várjátok, hogy XP-hez hasonló stabilitást produkáljon, mert egyszerűen zöld.