Gyurkity Péter

P4P - készülőben az új fájlcserélő platform

A Yale Egyetem kutatói közel egy éves munka után álltak elő eddigi eredményeikkel, amelyek révén megnövelhetik a fájlcserélés sebességét és csökkenthetik a szolgáltatókra rótt terheket.

A stílusosan P4P névre keresztelt terv egy olyan közvetítő platform megjelenését eredményezheti, amely az internetszolgáltatók és a fájlcserélő cégek megoldásai közötti jobb kommunikációért, a forgalom optimalizációjáért felel majd. A kutatók szerint a hálózati struktúra módosítása, a peer-ek közötti kommunikáció hatékonyabbá tétele lehetővé teszi majd a forgalom és ezzel együtt a költségek csökkentését, miközben ugrásszerűen javul a sebesség.



A jelenlegi és a tervezett platform közötti különbség talán a mellékelt ábrán ragadható meg igazán. A Yale munkatársai egy olyan közvetítő megoldást képzelnek el, amely bizonyos értelemben intelligenciával ruházza fel a fájlcserélő hálózatokat, ezáltal elkerülve a szükségtelenül hosszú és körülményes kapcsolatokat, a felesleges útvonalakat. Az egyfajta faszerkezetre hasonlító séma a Pando szoftverével idén márciusban elvégzett tesztek szerint több mint 30 százalékkal csökkentette a hálózati terhelést, miközben 235 százalékkal javította az amerikai, 898 százalékkal pedig a nemzetközi letöltési sebességeket. A kutatók az augusztusban esedékes ACM SIGCOMM 2008 találkozón ismertetik majd a pontos részleteket.

Természetesen a közvetítő megoldás létrehozása és alkalmazása a szolgáltatók fokozott bevonását is jelenti egyben. Erre mindenképpen szükség lesz, ám a szakemberek bíznak a másik oldal együttműködési hajlandóságában, hiszen a forgalom csökkentésére, a terhek enyhítésére minden, az ágazatban érdekelt cégnek szüksége van. Jól jellemzi a kialakult helyzetet, hogy míg 1998-ban még a teljes forgalom alig 10 százalékát tette ki a fájlcserélés, ez ma már 70 százalék felett van. A böngészés ugyanezen idő alatt 60 százalékról esett vissza 20 százalékra, a levelezés pedig alig 5 százalékot tesz ki.

Azt jól tudjuk, hogy a szórakoztatóipar a politika és a szolgáltatók bevonásával igyekszik minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést kialakítani a fájlcserélés felett. A fenti kezdeményezés azonban kedvező fogadtatásra találhat az internetszolgáltatók körében, ezzel pedig korántsem lesz annyira egyértelmű a küzdelem kimenetele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #17
    Hát igen, de broadcasttal nem lenne olyan biztonságos és rejtett a működése. Viszont az biztos hogy nemgyengén begyorsulnának a letöltési sebességet. Ja és asszem a broadcastolást a szolgáltató routerein is be kéne állítani, az meg nem valószínű hogy sikerülne. Inkább multicast lenne a jobb megoldás.
  • JTBM #16
    Ez a technológia elsősorban a szolgáltatók életét könnyítené meg, semmivel nem javít az egyéni felhasználók le és feltöltési sebességén, sőt szvsz biztosan ront rajta, mivel preferálja a helyi le/feltöltőt, aki nem biztosan a leggyorsabb.

    A P2P technológián a broadcast jellegű feltöltés lehetősége javítana drasztikusan, amikor a seed nem simán feltölt, hanem bizonyos darabokat broadcast-ol, tehát mindenki letöltheti, akinek szüksége van rá.

    Mivel általában a feltöltés a limitáló tényező, ezért ezzel drasztikusan lehetne növelni a sebességet.
  • willcox #15
    Mint rendszer hasal el. A már felépített kapcsolatok persze megmaradnak, és mehet tovább a cserebere, de az már erősen korlátozott működés. Gnutellánál, vagy az arra épülő rendszereknél ilyen nincs.
  • dez #14
    Nem hasal el, mármint nem állnak meg az aktuális letöltések, csereberék, csak új peerek nem tudnak beszállni. (Kivéve, ha a beszéllni szándékozónál, és legalább egy másiknál aktiválva van a Decetralized Tracking, és valami módon hozzájut a .torrent file-hoz is. Csak ez zárt közösségekben többnyire le van tiltva.)
  • passatgt #13
    minden 2. szót értettem
  • Riddick #12
    Hmmm,jó ötlet fejlesszék csak,várom mikor lesz egy ilyen opcio az u torrentben! :d
  • willcox #11
    Igen, torrentezni lehet tracker nélkül is.
    Mellesleg a Gnutellára épülő P2P-k sokkal nehezebben lekövethetők. Sokkal inkább elosztott rendszer, mint a torrent. Ha a torrentes tracker kidől, akkor eléggé elhasal a rendszer. Gnutella esetén ez nincs így.
  • Sanyix #10
    Nem, az csak figyeli, és infokat tesz közzé. Tracker nélkül is lehet ügyeskedni :)
  • djw #9
    most is a torrent szerverre kapcsolódsz, ami irányítja a forgalmat, nem?
  • kukacS3K #8
    jó lenne ha ugyanúgy underground nyomnák az egyetemisták de úgy hogy: itt az új fájlcserélő rendszer a szolgáltatók pénzelik ezért biztos nem fogsz rajta illegális fájlokat megosztani, na így már szart sem ér az egész