Berta Sándor

Jogászok és egyetemek a tartalomszűrés ellen

A New Havenben rendezett Computers, Freedom, and Privacy 2008 (CFP) című konferencián a megjelent szakemberek szinte kivétel nélkül élesen bírálták a tartalomszűrésre vonatkozó elképzeléseket.

"A szolgáltatók valóban váljanak segédseriffeké?" - tette fel a kérdést Michael McKeehan, a Verizon internetpolitikáért felelős vezetője. Szerinte mindez ugyanis azt jelentené, hogy hamarosan nekik kellene felkutatniuk az illegális tartalmakat, legyen szó erőszakos vagy pornográf videókról, képekről, szövegekről, illegálisan másolt zeneszámokról és filmekről, rasszista bejegyzésekről, üzleti titkokról, vagy akár a hatalomnak éppen nem szimpatikus megjegyzésekről és véleményekről.

McKeehan azzal érvelt, hogy ha a tartalomszűrő rendszereket egyszer kiépítik, akkor az infrastruktúrát nem hagyják majd kihasználatlanul és a különböző iparágak biztosan találnak majd új hasznosítási javaslatokat. Ráadásul ez a szemlélet oda vezethetne, hogy végül akár már családi fotókat is cenzúráznának. Azonban a felhasználók biztosan nem hagynák magukat, új titkosítási módszerek születnének, amelyek kijátszanák a szűrőket. A felszólalók ezenkívül bírálták a fejlesztőcégeket, mondván azok használhatatlan, illetve nem elég kiforrott tartalomszűrőket hoznak létre.

"Az internet az elmúlt években sokak számára szinte a túléléshez szükséges eszközzé vált. Vannak, akik például már kizárólag a világhálón keresztül telefonálnak és amennyiben ezek a tervek megvalósulnak, még vészhívások kezdeményezésére sem lennének képesek. Nincs meghatározva, hogy a feketelistákra kerülő felhasználók meddig maradnának a rendszerben és ki vezetné a listákat" - tette hozzá Michael McKeehan, aki egyúttal aggodalmát fejezte ki a brit és francia internetblokád-tervek miatt. A teljes internetes forgalom átvilágítása Paul Ohm, a Coloradói Egyetem Jogi Iskolájának professzora szerint sem kivitelezhető és az emberek internetezési szokásainak kiértékelése beláthatatlan következményekkel járna.

Steven Worona, az Educause főiskolai szövetsége szakértője visszautasította a zene- és filmipar azon állításait, miszerint a csökkenő bevételekért főleg a főiskolák, az egyetemek és azok hallgatói a felelősek. A legtöbb intézmény ugyanis már megfelelő ellenlépéseket tett és felhívták a tanulók figyelmét arra, hogy a másolt tartalmak letöltése törvényellenes. Az Arizonai Állami Egyetem például 200 000 dollárért telepített tartalomszűrő szoftvereket, ennek ellenére a neve még mindig szerepel a legnagyobb szerzői jogsértő főiskolák listáján.

"Olyan környezetre van szükségünk, ahol a világháló bővülhet. A tartalomszűrők viszont megakadályozzák ezt és az innovatív technikák elterjedését" - hangsúlyozta Brad Biddle, az Intel jogásza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsopu #7
    Ja ezt nem ide akartam :D
  • zsopu #6
    4 féle ember van:
    - aki csóró és hülye, nem veszi meg mert hülye és csóró.
    - aki csóró és okos, nem veszi meg mert okos :D
    - aki gazdag és hülye, az megeveszi mert hülye!
    - aki gazdag és okos, az megveszi mert gazdag(vagy nem veszi meg mert annyira sóher), és csinál a pénzéből egy torrent oldalt a reklámokból több bevétele lesz mint a lemezkiadőknak a szar zenékből!
  • bakagaijin #5
    Magán wifiben ne nagyon reménykedj, mögötte ugyanis pont ugyanolyan szűrt vezetékes előfizetés van, hacsak nem az ISP valamely szűrő mögötti pontjáról van kiosztva :).

    Egyetlen módon tudsz nem szűrt hálóra jutni, valamely külső országban végződtetsz és a tartalmat titkosítod. Ez ugye az internet mint olyan homlok hátulról megvakarása, hiszen pont az optimalizált (sávszélben dús) útvonalakat kerülöd el azzal, hogy valami kieső ponton keresztül küldesz mindent. De én már régen felnőttem, nem keresek értelmet és logikát a világban :). Másik megoldás ugye a szűrőn átjutás.
  • kvp #4
    "akkor szépen elindul a lobbizás a titkosítás alkalmazásának betiltására a magánszemélyek részére pl."

    Erre elmeletileg mar franciaorszagban is volt regen egy torveny, de manapsag nem lehet betartatni, ugyanis ha a biztonsagi rendszereket annyira leepitik, hogy az allam mindenbe belelasson, akkor a bunozok is kepesse valnak ugyanerre. (bunozok alatt most nem a politikusokra gondolok) Az egyetlen hatasos megoldas az, hogy csak olyan szemelyek ferhessenek hozza a halozathoz, akik politikailag megbizhatoak. Ezzel az a gond, hogy csak katonai diktaturakban lehet megoldani, tovabba a gazasag teljes osszeomlasat eredmenyezne.

    Van egy globalis halozat. Ezzel nem lehet mit kezdeni, mivel kiapcsolni csak ugy lehet ha az utolso pontjat is megsemmisitik. A p2p rendszerek ugyanezen elven osztanak meg informaciokat, tehat az internet alapelvenek a tovabbgondolasarol van szo. A nyugati allamok ma mar nem tudnanak lemondani a halozat hasznalatarol, tehat kenytelenek elfogadni, hogy mindenki arra hasznalja amire akarja. Vagy mukodo gazdasag vagy mukodo cenzura, a ketto egyutt nem megy. Ez utobbira kezd szepen rajonni kina is. A politikusok csak annyit tehetnek, hogy addig ijesztgetik az embereket amig tudjak, mivel igy lassitani lehet a valtozasokat.
  • haxy27 #3
    Hát szerintem ha ezt meg valósítják akkor a net nek annyi mert sokan ha nem mindenki lemondja majd és jön a wifis magán háló ami a nagyvárosokban már elterjedt a felhasználók körében HD-HOC módban aztán kitörölhetik a tartalomszűrővel a hátsojukat.
  • Lacc #2
    Sajnos itt nem ér semmit ez a tény. Itt egy olyan macska-egér játék körvonalazódik, ahol a p2p rendszerekben résztvevő felhasználót folyamatosan üldözik - amit próbálnak egyre hatékonyabb eszközökkel megtenni - különféle szervek, vagy már maga az állam is akár.

    Ha elegendő ideig elhúzódik ez a harc, akkor szerintem igenis el tudják lehetetleníteni a megosztók dolgák. Még ha manapság az ilyen "teljes átvilágítás" nevű agyrémek nem is nagyon kivitelezhetőek, az nem jelenti azt, hogy elég lobbizás és pénz befektetése után sem lesz az.

    Erre lehet válasz ugye a titkosítás. Én biztos vagyok benne, hogy ha valaha is eljutunk odáig, hogy muszáj titkosított csatornákat használnod a neten, különben esetleg hajnalban kopoghatnak az ajtón, akkor szépen elindul a lobbizás a titkosítás alkalmazásának betiltására a magánszemélyek részére pl. Szóval csúszós lejtő ez szvsz.
  • arrakistor #1
    titkosítási módszerek ma is vannak és a torrentről letörölni SEMMIT sem lehet, akármekkora orra is van a cenzornak.