Berta Sándor

Németország is blokkolná a fájlcserélők internethozzáférését

Bernd Neumann, a kulturális és médiaügyekért felelős német miniszter is támogatja azt az elképzelést, miszerint lehetetlenné tennék az illegális másolatokat letöltők internetezését. A politikus ezenkívül jelentősen növelné a művek védettségének időtartamát is.


Bernd Neumann
"A magas zenei, film és hangoskönyv-letöltési számok is azt mutatják, hogy a digitalizálás mai korszakában a szellemi tulajdon értékének és gazdasági jelentőségének tisztelete jelentősen csökkent. Ez nem csak a kulturának és a kreatív gazdasági ágazatoknak árt, hanem az egyes művészek megélhetését is veszélyezteti" - nyilatkozta Bernd Neumann. "Sokan úgy vélik: a kultúra egy mindenki számára ingyen hozzáférhető termék. Azonban a kreativitás védelmét nem szabad azzal veszélyeztetni, hogy a kultúrát azonosítjuk a szabad hozzáférésekkel vagy egy rosszul értelmezett fogyasztóvédelemmel" - tette hozzá a miniszter.

A politikus éppen emiatt azt javasolta, hogy a törvényi szabályozáson túl az internet­szolgál­tatók­nak és a szerzői jogvédőknek maguknak kellene megállapodniuk a szerzői jogsértések elleni közös fellépésekről. Ilyen együttműködés lehetne például az illegálisan másolt tartalmak le-, illetve feltöltők internethozzáférésének blokkolása.

"Ezenkívül Christine Albanellel, a francia kollégámmal közösen arra kértem Charles McCreevy illetékes európai uniós biztost, hogy vesse fel a témát európai szinten is. Ő jelezte, hogy még az idei nyári szünet előtt elő fogja terjeszteni javaslatcsomagját" - mondta Bernd Neumann.

Nos, McCreevy tervei már nagy vonalakban ismertek. Az európai uniós biztos korábban azzal az ötlettel állt elő, hogy az alkotások védettségének időtartamát hosszabbítsák meg 50-ről 95 évre, még akkor is, ha ez gazdasági szempontból nem lenne egy jó megoldás. Az elképzelést támogatta Hal R. Varian amerikai gazdasági szakember is, aki kollégáival (Georg Akerlof, Kenneth Arrow, James M. Buchanan, Ronald Coase és Milton Friedman) együtt egy olyan tanulmányt készített az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága számára, amelyből kiderült, hogy a védettségi időtartam 20 évvel való meghosszabbítása csupán 0,33 százalékkal emelné az alkotások árát. "Egy hosszabb távú időtartam-növelés nem lenne célszerű. Azonban gondoljunk bele, hogy Elvis vagy a Beatles nem tudhatták, hogy milyen sok pénzt fognak keresni a zenéjükkel" - szögezte le Hal R. Varian.

Mint ismeretes, Franciaországban tavaly hozták létre azt a kalózellenes testületet, amelynek lehetősége van az első figyelmeztetéseket követően az internetről is kitiltani a renitens felhasználókat. Nagy-Britanniában és Ausztráliában szintén felmerült ennek a lehetősége. Az Európai Parlament ugyanakkor elutasította azt az előterjesztését, amely szerint a kontinensen engedélyezték volna a szerzői jogsértők internethozzáférésének blokkolását. A zeneipar sem tétlenkedett, március közepén a nagy kiadók első alkalommal ráncigáltak bíróság elé egy internetszolgáltatót a jogsértéseket elkövető felhasználók helyett. Az ír Eircom céget a kalózellenes intézkedések alkalmazására szeretnék rávenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stirner #52
    Nem töltheted le. Ha igy teszel, bezárnak a legsötétebb várbörtönbe a kéjgyilkosok és pedofilok közé...Mert Hildegard von Bingen háromszázadik leszármazottja Martinus McDollar-Von Bingen ezáltal elesne 231-ik jachtjától, ami neki életszükséglet.
    Remélem, átérzed a felelősséged. Ja és hogy akkor miért van jogdíj az üres dvd-n?
    háát..
  • FoodLFG #51
    Ez egyértelmű.
    Az internetszolgáltatók a varezból profitálnak, ha a vérpistikék internetjéről beszélünk.
    Persze néha egy-két szerencsétlen szolgáltató (UPC) megadja magát és korlátozgat, mert nem bírja a hálózat blablabla (igazából csak spórolni akar), de hosszútávon ez nem lényeges. Hosszútávon ők is növelik majd a sávszélességet és nem a hihetetlen mértékű e-mail forgalomnövekedés miatt. :P
  • JTBM #50
    Ha tényleg blokkolnák a letöltéseket, akkor az internet szolgáltatók másnap beadnák a kulcsot, mert mindenki átmenne a legolcsóbb, párezres szolgáltatásra és abból nem élnének meg...
  • Csaba42 #49
    Erről annyit, hogy ha eredeti játékot, filmet vagy zenét veszek, inkább megrendelem külföldről (akár másodkézből E-Bayről, ha nem kapható már/egyelőre), pk-val együtt is olcsóbban kijövök, mint itthon anélkül.
  • Csaba42 #48
    Te beteg vagy.
  • valamit #47
    Mit mondjak Elvis jó példa arra, hogy vagy harminc éve nem sok haszna van abból, amit "keres". De a fél Beatles is sírban van már.
  • arrakistor #45
  • arrakistor #43
    "minél jobban szorítja össza az öklét Starkin kormányzó, annál többen csúsznak ki belőle" - mondta pökhendien Leila Organa hercegnő a kivégzése tudatában..
  • FoodLFG #42
    És ez a jövőben csak még inkább így lesz..
    torrentfreak.com bejegyzés, ahol a Pirate Bay-es arcokat kérdezték (nem ők, mások, de lényegtelen) . A második videóban pont arról beszélnek, hogy nagy erőkkel dolgoznak egy új rendszeren (protokollon), ami még az eddigieknél is nagyobb anonimitást fog biztosítani: securep2p
    Pirate Bay to Hollywood: Open your Own Torrent Site
    http://torrentfreak.com/pirate-bay-to-hollywood-080312/

    Remélem tényleg jó lesz és hamar elterjed.

    meg még a szokásos arcoskodás megy a részükről, amiken jókat lehet nevetni :D
    nekik mondjuk jól áll, nem úgy mint a jogvédőknek...
  • arrakistor #38
    torrent, mint olyan , mint ahogy a nevében is benne van TOR rent , tehát alapjában a The Onion Routing technológiára épül: decentralizált hálózat, ami ráadásul 256bites AES titkosítást használ és a nodeok véletlenszerű portokon kapcsolódnak egymáshoz...

    begratulálok a szolgáltatódnak, ha megmondja a titkosított adatforgalmadból, hogy azon te éppen TORrentetztél-e vagy éppen a NÁZÁT vagy az OTP bankot hekkelted meg az adott időpontban...