Gyurkity Péter

Óriási büntetést kapott a TorrentSpy

Bár a népszerű torrentkereső oldal már márciusban bezárta kapuit, a bíróság 111 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte annak anyacégét. Védőik szerint az összeget nem fogják kifizetni.

A TorrentSpy végnapjaira sokan emlékezhetnek, hiszen március végén jelentették be, hogy az MPAA által indított per elvesztését követően a bezárásban, a tevékenység beszüntetésében látják az egyedüli kiutat. Az egykor népszerű oldal azóta is egy rövid magyarázattal köszönti a látogatókat, amelyben közlik, hogy bezárták kapuikat, és nem várható a szolgáltatás feltámadása. Mostanra kiderült, hogy ez sem volt elég, a bíróság ugyanis tetemes bírságot szabott ki az oldalt üzemeltetők anyacégére, a Valence Media-ra.

Florence-Marie Cooper szövetségi bíró egészen pontosan 111 millió dollár megfizetésére kötelezte őket, mégpedig az illegális fájlcserélés, a szerzői jogok megsértésének engedélyezéséért, megkönnyítéséért és támogatásáért. Az ítélet egyben állandó jelleggel megtiltja az oldal tevékenységének újbóli beindítását. Ezzel tehát végleg lezárult a 2006 februárjában indult per, az MPAA pedig újabb nagy győzelmet ünnepelhet - ezúttal egyáltalán nem tűnik pürroszinak a diadal.

Egy napra rá azonban kiderült, hogy nagy valószínűséggel mégsem ez volt az utolsó szó, miután Ira Rothken, a céget képviselő ügyvéd jelezte, hogy a Valence Media a múlt héten csődeljárást kért maga ellen, és jelenleg esélyük sincs ilyen nagyságrendű követelés kielégítésére. Hozzátette, hogy a per nem szolgálhat példaként a többi kereső számára, miután a szerzői jogok kérdésének vizsgálata több kívánnivalót is hagyott maga után. Ez természetesen nem hatotta meg a másik oldalt, és Elizabeth Kaltman, az MPAA szóvivője kiemelte, hogy minden erővel igyekeznek majd kikényszeríteni a döntés pontjainak betartását.

Gary Fung, a szintén igen népszerű Isohunt alapítója és üzemeltetője elmondta, hogy a döntés őt is aggasztja, ám teljes mértékben tisztában van a vállalt kockázatokkal. Az ellene indított hasonló per egyelőre várakozó státuszban van, és az esetleges ítélet precedenst teremthet az Egyesült Államokban a tracker oldalak ellen folytatott ügyekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ffxi #68
    Átfognask vándorolni a felhasználók ide-oda és gyorsabb seed lesz. A végén meg 1 oldal lesz. Akkor talán lesz 100GBit/sec xD
  • BlackRose #67
    "A 2001 study of Red Hat Linux 7.1 found that this distribution contained 30 million source lines of code. Using the Constructive Cost Model, the study estimated that this distribution required about eight thousand man-years of development time. According to the study, if all this software had been developed by conventional proprietary means, it would have cost about 1.08 billion dollars (year 2000 U.S. dollars) to develop in the United States.[53]

    Most of the code (71%) was written in the C programming language, but many other languages were used, including C++, assembly language, Perl, Python, Fortran, and various shell scripting languages. Slightly over half of all lines of code were licensed under the GPL. The Linux kernel itself was 2.4 million lines of code, or 8% of the total.[53]

    In a later study, the same analysis was performed for Debian GNU/Linux version 4.0.[54] This distribution contained over 283 million source lines of code, and the study estimated that it would have cost 5.4 billion euros ($6.85 billion USD) to develop by conventional means."

    Gondolom nics CAD ami ennek a közelébe kerülhet még a CATIA sem.
  • pasi29uk #66
    Igazabol itt nem csak roluk van szo: "színészek, zenészek nameg a kiadók"
    - grafikusok, designerek
    - fenykepeszek
    - irok
    - programozok
    - stb...
    nekik altalaban nincs luxusautojuk nameg sajat villajuk pedig ok is szellemi termeket allitanak elo...


    BlackRose: En egy CAD szoftverre gondoltam a peldamban nem pont a UNIX/LINUX ra mivel nem valoszinu, hogy az tobb millioba kerulne...
  • gebana #65
    teljesen jogos a büntetés. a színészek, zenészek nameg a kiadók szinte éhbérért dolgoznak és 3-4 luxusautónál nem tudnak maguknak többet megengedni, nameg villából sincs sokkal több nekik :( nehéz 1 élet, főleg a "kalózok" miatt ·· O_o
  • BlackRose #64
    Különben ki alkotott nagyobbat, Balzak vagy a Lenon szemüveges varászló kölyök marhaság szerzője? Nem gondolod, hogy valami nincs rendben azzal a társadalommal ahol az ugató rap-"zenészek" többezerszeressét keresik a rákbetegség gyógyszerkutatóknál? Én színtiszta kapitalista vagyok, de ez nem kapitalizmus, szerintem amennyiért el tudod adni a munkád gyümölcsét annyit kell keresned, ha ez milliárd akkor legyen milliárd, de tiszteségesen, és nem monopólhelyzetet élvezve mert az állam segítségével megakadáylozod, hogy mások is legalább annyira építsenek a te munkádra és találmányodra mint amennyire pl. a zenészek építenek az előttük élők munkájára akik kitalálták a hangszereket, a kottát és mindent ami nélkül pl. zene nem létezne. Szeretném látni, hogyan ugatna a pofa, ha valaki nem engedné neki, hogy használja a G-dúrt vagy az E-mólt mért nem ő találta ki.
  • BlackRose #63
    Igen. Mert ezzel nem veszítettem semmit, ugyanis a kép tovább is a birtokomban maradt. És, hogy a National Geographic ezzel pénzt keresett, hát miért ne, azzal én nem veszítettem semmit.

    Az egyiken néhányezer programozó dolgozott 10+ évig... úgy hívják, hogy GNU/Linux... ha valamit nem értesz akkor inkább ne mondj semmit. Ami a jogászokat és ugyvédeket illeti... körberühöghetnek, nem akarok nagyot mondani, de tudod a történelem során sokszor akit körberöhögtek most nagyra becsülünk a körberöhögőkön meg mi röhögünk, hogy milyen buták voltak...
  • pasi29uk #62
    Kerlek csinalj egy nagyon jo kepet a fenykepezogepeddel, es tedd ki a netre.
    Kivancsi lennek, ha egy het mulva latnad a National Geographic cimlapjan a kepedet akkor is azt mondanad, hogy nincs szellemi tulajdon.... ehe ehe ehe
  • pasi29uk #61
    Szerintem lentebb nehanyan nincsenek tisztaban a "szellemi" tulajdon mivoltaval.
    A muvesz keszit egy produktumot. Tfh. digitalizalhato, felkerul a netre es akinek tetszik letolti (masolatot keszit rola), megnezi, kinyomtatja... a produktum haszonelvezojeve valik.
    Be kell latni, hogy a muvesz "beveteltol" (anyagi - penz, erkolcsi - meleg barati kezszoritas vagy vallonveregetes, stb) esik el mivel a felhasznalo nem adott semmit a haszon elvezetert cserebe.


    "BlackRose: Szellemi tulajdon a valóságban nem létezik, ezért teljesen alaptalan a védelméről vagy nem védelméről beszélni."

    Filozofikus fejtegetesed mondd el egy jogasznak v. ugyvednek biztos korberohog!

    2 db DVD lemez. Ranezesre egyformak.
    Egyiken tobb millios szoftver a masikon haverom altal irt mouse driver.
    Egyiken 150 programozo dolgozott napi 8 orat x even at, a masikon 1 programozo 3 hetet. Es nincs szellemi tulajdon, es nem kell vedeni?

  • nickwearby #60
    ó, he..
    Elmegyek remetének...

    Ja amúgy eszembe jutott hogy
    mi lehetne szellemi tulajdon: pl egy kísértetkastély
  • BlackRose #59
    Mert legtöbben elfogadják, hogy 2+2=4 mert a tanító bácsi (a felhatalmazott) azt mondta és nem is próbálják a dolog bizonyítását keresni. Persze 2+2 az négy de sok minden amit a tanító bácsi mond nem igaz, és ha saját fejünket használjük és mindég a miért, hogyan stb. kérdésekre keresük a választ akkor látni fogjuk, hogy nagyon sok minden amiben az emberek hisznek és ami szerint élnek nem más mint egy nagy tévedés, hazugság vagy megtévesztés. Már egyszer mondtam az ember élete nem más mint, hogy képzeli a jövőt és kitalálja a múltat. Néhány ember keresi a válaszokat, függetlenül és bátran. Tudjuk, hogy a legnagyobb igazságok felfedezése mindég óriási ellenállásba ütközik és sokan életükkel is fizettek mert nem hitték el, hogy valami úgy van csak azért mert a felettük valók azt mondják. Gondolom egyszer ezzel a "szellemi tulajdon" baromságal is igy lesz, de azt hiszem addig még sok víz folyik le a Dunán.