Berta Sándor

Amikor a fájlcserélő gépét irigylik...

Olyan már gyakran előfordult, hogy a bíróság előtt a fájlcserélők próbálkoztak humoros vagy éppen abszurd kibúvókkal, azonban arra még nem volt precedens, hogy a rendőrség irigykedett volna egy letöltő számítógépére.

Christian Solmecke kölni ügyvéd kollégáival több mint ezer, fájlcserélők elleni ügyben vett részt és sok mindent megélt. Azonban a legutóbbi ügy még őt is meglepte. Egy felhasználó lebukott, amikor illegálisan másolt tartalmakat csereberélt az interneten. A rendőrség házkutatást tartott nála, lefoglalta mobil számítógépét és azon közel 3500 zeneszámot találtak. A vád szerint a férfi ezeket letöltésre kínálta.


A Medion egyik csekélysége

Az illető nem kért ügyvédet, elismerte a tettét, így végül összesen 2600 euró pénzbüntetést szabtak ki rá. Amennyiben nem képes kifizetni az összeget, akkor 65 napra be kell vonulnia a rácsok mögé. Idáig szokványosnak nevezhető az ügy. A Rasch Ügyvédi Iroda azonban egy polgári perben további 10 000 pénzbüntetést követelt a fájlcserélőtől. Ekkor kapcsolódtak be Solmecke és kollégái. Az ügy különlegessége, hogy a vádlottnak olyan gyors és korszerű laptopja (MEDION MT 380) volt, amilyet a rendőrök még nem láttak.

Mivel a PC-t hivatalosan lefoglalták, így a további sorsáról a rendőrség dönthet. A nyomozók nem is voltak restek, azonnal el is készítették javaslataikat. A dokumentumból kiderült, hogy nem tartanák elképzelhetetlennek a számítógép rendőrségi hasznosítását, mert a konfigurációnak mind az adatok elemzésében, mind a multimédiás képességeit tekintve jó hasznát vehetnék. A külső merevlemez szintén kapóra jönne és a tárolókapacitása miatt kézenfekvő lenne az alkalmazása a kiberbűnözés elleni harcban.

Solmecke szerint mindez szomorú, hiszen szegénységi bizonyítványt állít ki magáról a német rendőrség azzal, hogy ha rászorul egy 2005-ben, az egyik német diszkont áruházláncban megvásárolt és egy büntetőügyben lefoglalt notebookra. Az ügyvéd hozzátette, amennyiben ez a gyakorlat elterjed a bűnüldöző szerveknél, akkor új értelmet nyerhet a "megélhetési bűnözés".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #72
    arrakistor új néven?
  • cickany2 #71
    de drága barátom azt azért regéld már el nekem hogy a nyomok hogyan vezetnek el hozzám(!) az afrikai IP cím , a háromszintű f*ssá kódolt és szétszabdalva-elkódolt valamint kódolva szétszabdalt TOR szerverken keresztül és a parkból lopott kódolt wifis adáson keresztül??????!?!?!?!!?!???!!?!?!?!!?!?!

    és ezek alapján az ATYAÚRISTENEN és RAJTAM kívül ugyan KI?!?!?!? és főleg HOGYAN !?!?!?!??! tudhat arról amit csináltam??????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????????????????????????????! részletes technikai választ várok !!!!!!!
  • cickany2 #70
    én erre meg azt mondom hogy nem tudok semmilyen jelszóról, és

    ad1 : amíg ennek ellenkezőjét nem tudják rámbizonyítani addig, jöhetnek bármivel mert ha ez alapján beperelnek, vagy elítélnek akkor azok koholt vádak és beperelem őket aljas indokból elkövetett rágalmazással..

    ad2 : azt mondom hogy az előző tulajdonostól már eleve így vásároltam a számítógépet és azt hogy az éppen rajtalévő kakihalmaz fájlrendszer mit tartalmaz arra soha nem fognak rájönni akármennyire is sejtik, de bizonyítani semmit sem fognak tudni róla. a rajta lévő kularendszert pedig az előző tulaj tette rá és punktum. amíg be nem bizonyítják ennek ellenkezőjét elmehetnek a sóhivatalba. ennyi.
  • cickany2 #69
    drága barátom miféle jelszót?? a jelszóig el sem jutnak !
  • willcox #68
    Én nem azt állítottam, hogy feltöröm, te kekecke! Azt állítottam, hogy nem tudják előlem eldugni. Ez nem ugyanaz.
    Ha esetleg olvasni is tudnál, és hovatovább meg is értenéd azt, amit ír a másik, akkor nem ragadtunk volna le ennél.
    #22: "Ha biztos vagy abban, hogy nem törik fel semmilyen módszerrel, akkor viszont ne áruld el a jelszót"
  • avman #67
    jó, akkor térjünk vissza erre a téged nem lehetne megetetnire, mert olyan hűdeügyes vagy... találtál egy 256 bites AES titkosításű file-t a biztonsági másolaton, ami elrejtettek... és onnan? várjunk rád 20-30 évet legjobb esetben is, mire feltöröd?
  • willcox #66
    Ez régi történet. Te azt állítottad, hogy az az elkülönített rész teljesen láthatatlan. Van ilyen megoldás is, már én is írtam ilyet, de ez teljesen más dolog.
    Végre kiderült, hogy maga az állomány látszik, csak a belső tartalma nem, mert ahhoz jelszó kell. De akkor megint csak ott vagyunk, mintha a külső rész jelszavát nem árulná el valaki.
  • willcox #65
    Mit nem értesz azon, hogy ha törésről van szó, akkor egy biztonsági másolattal próbálkoznak? Ilyet pedig simán lehet csinálni. Az eredeti (a tulaj adathordozója) érintetlen marad, és ha szükséges, akkor további másolatokat lehet róla készíteni (ha pl. többen próbálkoznak).
  • avman #64
    mjit nem értesz azon, h azokat az adatokat nem módosíthatja?
  • FoodLFG #63
    direkt írtam SSD-t xD

    1 igen ez van alap fájlok esetén a vindózban stb, hogy nem lehet felülírni. De itt azt kell látni, hogy itt egy speciális fájlon belül tárolódnak az adatok és a rejtett rész. Ez csak egy szoftveres megoldás. És a kód nélkül használhatatlan, láthatatlan.
    2 A titkosított fájlt _tartalmát_ természetesen nem kell bolygatni az oprendzserrel, mert véletlenül a védett részhez is hozzányúl. pl nem szabad töredezettség mentesíteni (a tartalmat). Ennek igazából nincs jelentősége, mert normál körülmények közt az ember a belső részt használja (meghajtóként virtualizálva), nem a külsőt amiben a trükközés megy.