Berta Sándor

Számítógép-irányító harci kesztyű

A RallyPoint amerikai cég mérnökei olyan új beépített szenzorokkal ellátott harci kesztyűt fejlesztettek ki, amely akkor is lehetővé teszi a hordozható számítógépek kezelését a katonák számára, ha a kezükben van a fegyverük vagy éppen egy járművet vezetnek.

Az amerikai fegyveres erők tagjai elsősorban Irakban számos esetben használnak úgynevezett "wearable computer" eszközöket, vagyis a testükön viselt miniatűr számítógépeket. A katonákat eddig a billentyűzetek jelentősen akadályozták a kezeik használatában, ez azonban a Handwear Computer Input Device (HCID)-nak köszönhetően változhat.

A kesztyűben különböző szenzorokat helyeztek el, így egyetlen gombnyomásra könnyedén elérhetővé válnak a kommunikációs rendszerek, a tulajdonos elektronikus térképeket nézhet meg vagy átválthat a sisakjára szerelt kamera képére. A középső ujjnál lévő szenzor helyettesíti az egeret. "Amennyiben egy katona odanyomja a kesztyűjét egy kemény felülethez, például egy falhoz, mozgathatja a különböző dolgokat a kijelzőn, éppúgy, mintha egy egeret használna.

Egy olyan rendszert akartunk létrehozni, amely minden lehetséges és szükséges elemet integrál egyetlen ruhadarabban" - jelentette ki Forrest Liau, a RallyPoint alapítója és egyben elnöke. A HCID ezenkívül lehetővé teszi szárazföldi harci robotok irányítását és a többi katonának szánt szöveges üzenetek írását is. A kesztyű különlegessége, hogy teljesen úgy néz ki mint hagyományos társai.

Thad Starner, a Georgia Technológiai Intézet (Georgia Tech) munkatársa szerint a HCID legnagyobb előnye, hogy nem próbál meg minden funkciót összesűríteni és használata éppen ezért nem is terheli le a harcolókat. Más programokkal, például az amerikai hadsereg Land Warrior projektjével pont ez volt a baj. Ott ugyanis a funkciók gyakorlatilag kioltották egymást és a katonák azt sem tudták, hová kapják a fejüket. Az új harci kesztyű prototípusát már vizsgálja az US Army Soldier Systems Center, rendszeresítéséről csak a sikeres tesztek után döntenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • googlekereso #37
    mcsaba itt pont az a lényeg, hogy az USA az I.vh után nem akarta Mo.-t feldarabolni, ezért nem írta alá a békéket és amikor mielőtt Mo.-nak alá kellett írnia a Trianoni békét ugyebár mi különbékét kötöttünk az USA-val amiben szó se volt Mo. feldarabolásáról.
    Egyeébként mikor 1956-ban a ruszkik elkezdtek kivonulni, akkor már megvolt a parancs, hogy szépen várják be az erősítést, azt mikor megjött visszajöttek és így vertér le.
    Hitler nem állítatta le az atombomba kifejlesztését se a vegyi fegyverekét. Egyre több a bizonyíték hogy a németek akár kísérleti robbantást is végeztek, de az kicsi volt az ipar gyengesége miatt, másrészt mikor a szövetségesek No.-ba egyre beljebb jutottak akkor hatalmas vegyi fegyver raktárakat találtak olyan gázokkal amiről sejtelmük sem volt.
    A két atombomba amit ledobtak egyrészt katonai másrészt politikai okokból volt (saját katonák megmentése, figyelmeztetés az oroszoknak). A sivatagban felrobbantott bombával tesztelték azt a fajta bombát amit Nagaszakira dobtak le.
    Én úgy tudom, hogy a második ledobása már egyfajta "tévedés volt" mert aznap volt az a gyűlés amikor elhatározták a feltétel nélküli megadást.

    Mindent amit leírtam a saját olvasmányaimból van, vagyis ha nincs igazam, akkor tévesek az infóim :D
  • JMáté #36
    "...inkább az USA mint az oroszok vagy Kína." Igen, de ha választani lehetne én azt mondanám, hogy leginkább egyik se. Még szerencse hogy többé-kevésbé sakkban tartják egymást, és egyik se mer olyan nagyon szemétkedni a másik kettő miatt.
  • Helcat #35
    Amerika az erősebb jogán mondja meg másoknak, mit csináljanak. Szemét dolog ez a "világ csendőre" szerep, de a jelek szerint a világnak szüksége van egy ilyenre, és akkor már inkább az USA mint az oroszok vagy Kína. A Fehér Ház előtt tüntethetsz a háború ellen, de ha a Tiananmen téren próbálsz végigmenni egy FREE TIBET pólóban, akkor jó eséllyel elüt félúton egy kivilágítatlan lövészpáncélos.
    Nem kell szeretni az amcsikat azért, amit tettek vagy tesznek, de ez az "atomot Amerikának" hozzáállás teljesen értelmetlen. Jelenleg ez van, lehetne rosszabb.

    Igazságot meg kár keresni, az csak a mesében van. Hasznosabb lenne megoldások után kutatni. Magyarországnak pl. ott az EU, mint kiváló lehetőség a történelmi problémák kultúrált megoldására. Ha eltűnnek a határok, 50 év múlva már senkit nem érdekel, hogy Erdély melyik államhoz tartozott közigazgatásilag.
    Az általd felvetett problémáknak meg nem sok köze van az EU-hoz, sokkal inkább ahhoz, amit ma Magyarországon politika címszó alatt adnak el a népnek. A többi tagállam meg tudja oldani az ilyen jellegű dolgait.
  • mcsaba #34
    Hát épp azért vagyok mérges mert az amerikaiak, (persze nem csak ők de ha jól tudom ameriai ötlet volt a nemzetállam) feltudták darabolni magyarországot mert több nép élt az ország területén de ezt csak más országokra vonatkoztaták, sőt kényszerítették, de a sajátukra nem, ha annyira igazságosak miért nem megukkal kezdik, ha viszont ugy gondolják hogy náluk lehet egy országon belül több népcsoport akkor meg hagyjanak békét más országoknak, de nem csak ezzel kapcsolatba, amerika sok mindent megszab más országoknak, olyan dolgokat amiket ők maguk nem tartanak be, de akkor milyen jogon kényszerítenek rá más országokat?
  • Helcat #33
    Hát ez érdekes elképzelés, de vedd figyelembe, hogy a világtörténelemben nem volt még egy olyan állam, amelyik önként és dalolva feldarabolta volna önmagát a történelmi igazságtételre hivatkozva. Többek között az is egy bizonyítéka egy ország életképességének, hogy nem akar széthullani.
    A legtöbb helyen még magát az igényt is tagadják bármiféle autonomiára, nem hogy engedményeket tegyenek erre (vö: Felvidék). Maradjunk a realitás talaján. Ez persze nem igazságos, de hát mint tudjuk, az élet ritkán az.

    Tudtommal az USA csak a wilsoni pontokkal pontokkal járult hozzá Trianonhoz, amelyek önmagukban szépek és jók lennének egy ideális világban (népek önrendelkezése, stb), csak éppen úgy játszhatták ki a területben érdekelt nagyhatalmak, ahogy akarták. Akkor már inkább Franciaország kavart be, mint az Egyesült Államok. Az meg más kérdés, hogy senki nem szeret a saját portája előtt söprögetni, ha nem muszáj.

    A gyarmati országok leginkább a szabságelvek agyatlan alkalmazása miatt estek egymásnak. Ott folytatták a törzsi háborúkat, ahol a annak idején abbahagyták, csak most sorozatvetőket használnak lándzsák helyett. Ahol a gyarmatosítók rendesen meg tudták szervezni a hatalom átadását, ott jó esély volt egy működőképes állam kialakulására, ahol meg bedobták a gyeplőt a lovak közé, merthogy minél előbb legyenek szabadok, ott még ma is folyik a vér.
  • mcsaba #32
    Igazad van sokkal jobb, ha szlovákiába verik a magyart senkit nem érdekel ha romániába verik a magyart senkit nem érdekel ha a vajdaságba verik a magyart senkit nem érdekel ha magyarországon ölik a magyart a cigányok senkit nem érdekel az unioból de ha magyarországon a szép viselkedése miatt kitiltanak egy szórakozóhelyról egy cigányt már egész erurópa zeng tőle hogy a nagyarok rasszisták. Hát ennyit ér az eu.
  • Vorpal #31
    Na akkor most itt a lehetőség, hogy egy európai unió legyünk - nemcsak hogy jobb mint a volt Magyarország - de több is szebb is sokszinübb is és végtelenül erősebb is.
  • mcsaba #30
    Nem tudom halottál már arról hogy Magyarország feldarabolása vagyis a nemzetállam, amerikai ötlet volt, ami addig sem volt igaz míg kitalálták, több millió magyart tettek idegen országok polgáraivá, mert eggyeltalán nem a nemzetiség alapján hanem különböző katonai és egyébb tényezők alapján dőlt el hol lessz a határ. De ha már ilyen okosságot kitaláltak az amerikaiak kezdhették volna a saját hazájukat darabolgatni, hiszen ott sem egy nép él, és ha nem is az egészet de azért adhattak volna egy kissebb országnyi területet az indiánoknak is ahol saját törvényeik szerint élhetnek saját nyelvükön beszélhetnének. A rezervátumokat meg ne vegyük egy kalap alá a saját önnálló országgal egyrészt borzasztó kis területek ezek ami miatt teljesen az amerikaiaktól függenek, másrész amerikai törvények vonatkoznak rájuk is, és azon belül hozhatnak csak saját törvényeket.
    A felszabadúlt országok meg azért háborúznak mert a gyarmatósítók nem vették figyelembe a régi határokat mikor felosztották egymásközt az országokat mikor meg elmentek nem törödtek mit hagynak maguk után és a hirtelen önnállóvá vált országok nem tudtak eggyezségre jutni hogy a régi vagy a gyarmatosítók határai maradjon.
  • Helcat #29
    Ezek szerint te szereted vagy igazságosnak tartod, amikor lépten-nyomon fasisztának meg nácinak neveznek azért, mert 60 éve pár vadidegen háborús bűnöket követett el abban az országban, amelyikben élsz? Mert én nem. És egy mai álagamerikainak annyi köze van az indiánok kiírtásához, mint egy mai átlagmagyarnak a zsidók deportálásához. De ez már veszélyesen aktuálpolitika, ha lehet, ne menjünk ebbe az irányba.
    Az indiánokat meg hogyan lehetne igazságosan kárpótolni? Cuccoljon fel az egész USA lakosság mínusz indiánok és hajózzon vissza Európába meg Afrikába, miután klónoztak 60 millió bölényt? Azt hiszem, ez eléggé írreális. A gyarmatokról viszonylag könnyen ki lehetett vonulni, de az indiánok területét ma már vagy 300 millió bevándorló utód vallja a saját otthonának, többé-kevésbé jogosan, miután ott született. Ráadásul tudtommal az indián törzsek komoly autonómiát és előjogokat kaptak a saját területükön kárpótlásként.
    Viszont az általad emlegetett gyarmati népek döntő többsége a felszabadulását arra használta, hogy háborúkat és sosem látott vérengzést rendezzen, én nem hoznám fel pozitív példaként őket. Afrika még máig sem heverte ki a fene nagy szabadságot. Vagy szerinted Szomáliában jobb élni mint egy indián rezervátumban a Nagy-tavak mellett?
  • mcsaba #28
    Nem kell hagyni az indiánozást, a holokausztot is állandóan nyomatják, pedig annak is rég vége, még anyagi kártérítést is kaptak. Ahogy te is mondtad "akkoriban a franciák arabokat, az angolok indiaiakat, a hollandok indonézeket a németek meg feketéket írtottak" de ezek mind viszakapták a szabadságukat, megszünt fölöttük a gyarmatosítók uralma, de az indiánok mai napig is elnyomásban élnek a saját földükön sosem kaptak kártérítést sosem kértek bocsánatot tőlük.