Gyurkity Péter

Macintoshokat rendel az amerikai hadsereg

Az amerikai hadseregben egyre nagyobb bizalmat élveznek az Apple Unix-alapú rendszerei, ahol főleg az adatközpontokban látják őket szívesen. Az eltérő rendszerek használatától nagyobb biztonságot remélnek.

A Forbes ezzel kapcsolatos cikke több tiszt nyilatkozatára építve igyekszik megragadni az Apple lassú térhódításának fő motívumait. Kiderült, hogy a hadseregben egyre több tiszt szeretné növelni a Macintosh számítógépek arányát, mivel ebben látják a megoldást a biztonság növelésének problémájára.

Az Apple fejlesztéseinek aránya meglehetősen alacsony a hadseregben, ám a közeljövőben ez mindenképpen javulni fog. Példaként említik az Xserve rendszerek alkalmazását az olyan adatközpontokban, amelyek korábban szinte kizárólag Windows-alapú számítógépekre épültek, így ki voltak téve az internetes támadások egyre erősödő áradatának. A közelmúltban végrehajtott beruházások eredményeként azonban egyes központokban ezen támadások túlnyomó részét egyszerűen figyelmen kívül hagyhatják, mivel azok kizárólag a Microsoft termékeire jelentenek veszélyt.

Az elképzelés hasonít az internet megszületéséhez vezető alapgondolatra: 40 évvel ezelőtt a katonai szakértők olyan hálózatot akartak kialakítani, amelynek nincs központja, így egy nukleáris csapással sem tudják megbénítani azt. Most a diverzitás, a sokszínűség jelenthet megoldást a problémákra, a legtöbb internetes támadás ugyanis kizárólag egyetlen platform ellen hatékony. Több eltérő rendszer egyidejű alkalmazásával viszont - legalábbis ideiglenesen - fellélegezhetnek az illetékesek, mivel így jelentős mértékben csökken a nyomás és a sikeres behatolás esélye.

Természetesen ennek is megvan a maga hátulütője, hiszen a Mac elterjedése, vagy akár csak csekély mértékű térhódítása is kiválthatja a kártevők készítőinek érdeklődését. A most biztonságosabbnak tartott operációs rendszerek pedig az érdeklődés középpontjába kerülve jóval erősebb rohamoknak lesznek kénytelenek ellenállni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • virs lee #12
    Ott is úgy kenik a döntéshozókat mint nálunk.
  • RecoPhile #11
    Én szerintem azt hamarább fogjuk megélni, hogy kínaik tönkre teszik amerikaikat mint hogy kidobják mikroszoftot onnan :D
  • Su0my #10
    nem hiszem :(
  • Su0my #9
    ki fizet azért, hogy olyat vegyenek állami pénzekből qrva nagy tömegben?
  • Su0my #8
    én nagyon szimpatizálok az APPLE-lel, de valószínűleg ilyesféle okok állnak a háttérben :D
  • rigidus #7
    > több rendszer több rés.

    Ami ugye elony, nem mint pl. az egy rendszer egy res, ami a jolly joker "tolvajkulcs" minden autohoz.
  • rigidus #6
    > Természetesen ennek is megvan a maga hátulütője, hiszen a Mac elterjedése, vagy akár csak csekély mértékű térhódítása is kiválthatja a kártevők készítőinek érdeklődését.

    Nem tokmindegy, hogy a US Army milyen platformot hasznal a szervereibe? Akik oda akarnak betorni es tudjak, hogy mire van szukseguk azoknak tokmindegy, hogy eppen mi a nepszeru platform...
  • beef #5
    Az eddig használt hardveren nem futott volna Unix? Ugyan már.
  • floatr #4
    Kormányzati stratégiaváltás...

    A végén még megérjük h az ámerikai kormányzati szervek megszabadulnak a mikorszofttól
  • Dark Angel 666 #3
    ". Kiderült, hogy a hadseregben egyre több tiszt szeretné növelni a Macintosh számítógépek arányát, mivel ebben látják a megoldást a biztonság növelésének problémájára."
    Kiderült hogy az Apple több csuszópénzut fizet ha a cuccait veszed